Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ghidul micului gradinar - invata sa nu mai omori plantele

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 14:00
4796 citiri
Ghidul micului gradinar - invata sa nu mai omori plantele

Nu-i lasa pe gradinarii mai experimentati sa te convinga ca nu te pricepi. Cu un pic de ajutor, oricine poate gradinari cu succes, chiar daca are la dispozitie doar un pervaz ingust la bloc.

Poate ca nu ai gradinarit vreodata, sau ai fost dezamagit in trecut pentru ca iti tot mureau plantele.

Sfaturile urmatoare iti vor arata ca poti sa dezvolti relatii de lunga durata cu plantele si sa-ti inviorezi locuinta fara a te impiedica de denumiri in latina, tehnici complicate sau lipsa unui spatiu extins, scrie The Times.

Nu trebuie sa ai la dispozitie o gradina, nu trebuie sa te murdaresti si nici nu-ti va ocupa tot timpul. In schimb, gradinaritul iti va ocupa placut timpul liber si va actiona ca un factor de-stresant.

1. Nu e nici o magie cand vine vorba de cultivarea plantelor - plantele cresc pentru ca asta fac ele. Exista doar spaima oamenilor ca ceva ar putea merge prost sau lipsa de cunostinte de baza pentru a le tine in viata.

99% din gradinarit tine de o anumita atitudine increzatoare ca lucrurile vor merge bine. Restul este o "bruma" de cunostinte.

2. Nu exista persoane carora le traiesc plantele si persoane care omoara plantele. Pana si celor mai experimentati gradinari le mai moare din cand in cand o planta.

3. Plantele vor sa creasca - asta fac ele. Nu au nesigurante sau inhibitii. Spre deosebire de oameni, nu sufera de zile proaste si nu sunt suparacioase. Le intereseaza doar supravietuirea.

O mana de seminte de busuioc aruncate intr-un ghiveci pe pervazul de la bucatarie nu se va impiedica de faptul ca nu le dai atentie cu zilele- vor incolti foarte repede, daca ii pui un pic de apa.

4. Experimentarea este esentiala daca vrei sa inveti ceva despre gradinarit. Doar pentru ca nu a mers prima data nu inseamna ca nu va merge a doua oara. Invata unde ai gresit si incearca din nou.

5. Este posibil, in orice conditii de locuire, sa creezi un spatiu extern sau intern in care sa cresti plante.

Oricat de mic sau inghesuit ar fi un balcon, un pervaz sau chiar si locul de langa usa de la intrare, toate aceste spatii pot fi utilizate la maximum pentru a le infrumuseta cu plante si ierburi aromate (acestea au avantajul ca pot fi folosite si la bucatarie).

Capacitatea de a intretine un ghiveci cu cyclamen in sufragerie, spre exemplu, nu are nimic de-a face cu banii pe care ii ai in buzunar, cu stilul de viata sau cu priceperea. Trebuie doar sa stii sa nu uzi planta prea mult- ii place umezeala, dar nu si apa statuta in farfurioara.

6. Nu trebuie sa ai o gradina ca sa cultivi ierburi aromate sau legume.

Un balcon si un pervaz se preteaza foarte bine - busuiocul, rozmarinul, patrunjelul, ba chiar si rosiile sau ardeii iuti pot fi cultivati din seminte, mai intai sub forma de rasaduri, in interior, apoi mutate, pe masura ce se incalzeste, in spatiile deschise sau semi-deschise.

7. Poti sa cresti plante si sa-ti vezi linistit de viata ta si preocuparile tale . Nu-ti va ocupa decat atata timp cat vrei tu sa-ti ocupe.

8. Plantele iti fac viata mai frumoasa- cumpara-ti un ghiveci cu flori cand te simti bine sau cand te simti deprimata, cand vrei sa te rasfeti sau cad vrei sa iti infrumusetezi un colt anume din casa.

A.I.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sfaturi pentru gradinarit , #cele mai bune filme