Globurile de Aur 2016: Cel mai bun film strain, o pelicula cu un roman

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 08:19
4650 citiri
Globurile de Aur 2016: Cel mai bun film strain, o pelicula cu un roman
Foto: Facebook/Molnar Levente

Lungmetrajul maghiar "Son of Saul", cu actorul roman Levente Molnar in distributie, a fost desemnat "cel mai bun film strain", la editia din 2016 a Globurilor de Aur.

Cea de-a 73-a editie a premiilor Globul de Aur, decernate de Asociatia presei straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), a avut loc la Los Angeles. Ceremonia a fost prezentata de actorul britanic Ricky Gervais.

"Saul Fia/Son of Saul", propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film" intr-o limba straina alta decat engleza la premiile Oscar 2016, reprezinta debutul in lungmetraj al regizorului maghiar Laszlo Nemes si a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes.

In luna decembrie, "Son of Saul" a fost inclus pe lista scurta a celor noua pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria "cel mai bun film strain". Gala premiilor Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Los Angeles.

Globurilor de Aur 2016: Lista marilor castigatori

Filmul "Son of Saul" este o coproductie Ungaria-Franta si a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind in topul preferintelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe doua zile din viata lui Saul Auslander (Geza Rohrig), un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnar, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie in acest film: il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.

"E un subiect care ma intereseaza personal. Respect si admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultura, educatie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, candva mult mai accentuat, specific Romaniei, dat de convietuirea pasnica - si mutual benefica - a diverselor comunitati (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Imi imaginez cum ar arata Romania cu aceste comunitati.

Cred in puterea pe care o poate avea acest 'pestrit' de popoare, natii, etnii si ii duc dorul. Nu pot percepe si intelege nici pana in ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot sa concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnar, dupa includerea filmului in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes.

Dupa premierea peliculei la Cannes, Levente Molnar declara ca a fost o onoare sa fie implicat intr-un asemenea proiect. "Este o echipa foarte sincera, foarte tanara si nu ne vine sa credem ce se intampla", spunea Levente Molnar, vorbind despre succesul de care se bucura filmul.

Levente Molnar mai spunea la momentul respectiv ca "Son of Saul" este prima sa colaborare cu regizorul Laszlo Nemes, precizand ca filmul are un subiect "care nu poate fi numit usor" si "care nu este indestulator dezbatut".

Levente Molnar, nascut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalitati precum Silviu Purcarete, Gabor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgotiu, Laszlo Bocsardi, Mihai Manutiu, Olga Barabas, Gyorgy Selmeczi, David Zinder si Mona Marian, potrivit informatiilor de pe site-ul sau personal.

Printre filmele in care a jucat se numara "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugareanu) "Ferry" (regia Daniel Nickson) "Fragment viu" (regia Banto Csaba, Iszlai Jozsef), "Blutsbruder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Punkosti Laura), "Un alt Craciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crisan), "Any Given Father" (regia Cristan Circu), "Biliard" (regia Meszaros Peter), "Tetemrehivas" (regia Hathazi Andras).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#film roman Globurile Aur, #film roman Globurile Aur 2016, #filme Globurile Aur, #Globurile Aur 2016 , #cele mai bune filme