"Morgen" de Marian Crisan - propunerea Romaniei la premiile Oscar din 2012

Joi, 04 August 2011, ora 20:55
1220 citiri
"Morgen" de Marian Crisan - propunerea Romaniei la premiile Oscar din 2012
Foto: Arhiva

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crisan este propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film strain", pentru gala din 2012.

Filmul de debut al lui Marian Crisan a fost selectat de juriu din 16 productii eligibile, una dintre conditii fiind aceea de a fi rulat sapte zile consecutiv, intre 1 octombrie 2010 si 30 septembrie 2011, scrie Mediafax.

Dintre filme precum "Aurora" de Cristi Puiu, "Medalia de Onoare" de Calin Netzer si "Periferic" de Bogdan Apetri, juriul a ales, cu o majoritate de patru voturi, ca "Morgen" sa reprezinte Romania la Oscar.

Juriul a fost format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase - director de imagine si regizor si Eugen Athanasiu - critic de film.

"Este un film foarte bun, nu se pune problema. Nu stiu daca are distributie in America ... e drept, nici nu prea urmaresc Oscarurile", a comentat pentru Mediafax regizorul Corneliu Porumboiu, nominalizat la randul sau la Oscaruri din partea Romaniei, in 2010, cu pelicula "Politist, adjectiv".

"Morgen" spune povestea unui barbat - Nelu (Andras Hathazi) care traieste la granita romano-ungara si care, intr-o zi, "pescuieste" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta ii ofera lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treaca ilegal prin Romania. Fara sa inteleaga exact ce vrea sa ii comunice emigrantul, Nelu ia banii si ii promite ca il va ajuta sa treaca granita "maine", adica "morgen", in limba germana.

Propunerile tarilor pentru categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.

Cea de-a 84-a gala a premiilor Oscar, cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondiala, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Nominalizarile vor fi anuntate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angelesm iar castigatorii vor fi desemnati prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Morgen Marian Crisan Oscar, #Morgen film Romania Oscar , #cele mai bune filme