Usturoi, comedia romaneasca atipica, la care n-ai timp sa-ti consulti mobilul Interviu

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 07:36
8930 citiri
Usturoi, comedia romaneasca atipica, la care n-ai timp sa-ti consulti mobilul Interviu
Foto: Facebook/Radu Valentin Bazavan

Dupa ce a depasit incasarile blockbuster-ului american "The Revenant" in Cluj-Napoca, la cinema "Florin Piersic", comedia romaneasca "Usturoi" a ajuns si in Capitala.

Filmul independent de lung metraj nu e deloc o pelicula tipica romaneasca, ne-a spus intr-un interviu Ziare.com chiar scenaristul si producatorul Radu Bazavan, un blogger aflat la prima sa incercare in cinematografie.

Potrivit acestuia, s-a incercat si reusit realizarea unui film in care spectatorul sa nu simta nevoia de a-si consulta telefonul mobil la fiecare trei minute. Prin urmare, nu exista scene lungi in care sa nu se intample nimic, nu exista drame personale chinuitoare, iar replicile sunt gandite sa fie amuzante.

De altfel, Radu Bazavan, consumator de film si el, recunoaste ca cinematografia noastra are doua directii clare, din ale caror tipare nu se prea iese. "Usturoi" este rezultatul identificarii unei "nise imense de public plictisit de filmul romanesc modern, deseori monocrom".

Presa a scris ca, la Cluj, filmul "Usturoi" a adunat mai multi bani din vanzarea biletelor decat "The Revenant", cu Leonardo DiCaprio, care detine recordul de anul acesta in ceea ce priveste nominalizarile la Oscar. Cum s-ar putea explica asta?

De ce merita DiCaprio un Oscar si ce filme au cele mai mari sanse Interviu cu Irina Margareta Nistor

Ca sa fim 100% corecti, am reusit acest lucru numai la cinema "Florin Piersic" (cel mai mare din tara), inca nu am fost difuzati la niciunul dintre cele doua malluri din oras.

Succesul este urmarea unei munci sustinute timp de 5 ani, a unui produs cinematografic fara seaman pe piata romaneasca si printr-un efort de promovare cat mai neconventionala. Primul nostru aliat? Publicul. I-am rugat sa ne sustina cat pot, si au facut-o - pe merit, as zice.

Carcotasii vor spune ca "The Revenant", lansat in cinematografe anul trecut, se afla deja la a doua luna de difuzare in Romania, iar incasarile sunt, prin urmare, specifice. Tin sa anunt ca primele 7 proiectii ale filmului nostru au avut loc cu casa plina in Cluj - incepand de la prima proiectie de la TIFF 2014 (cel mai disputat moment al festivalului), continuand cu cele de la Comedy Cluj (record absolut de audienta, peste 1.400 de oameni) si culminand cu succesul de casa de la cinema "Florin Piersic", de anul acesta.

Tot la (cinema - n. red.) "Florin Piersic" am reusit sa aducem cei mai multi oameni intr-o sala de cinema din Cluj vreodata (peste 1.000 de spectatori, asezati pe scaune suplimentare sau pur si simplu pe jos, intre scaune, la proiectia de la Comedy Cluj 2014). Mai mult decat orice alt film romanesc sau strain difuzat vreodata la acest cinema! Deci si noi ne aflam, practic, in a doua parte a vietii cinematografice a filmului.

La Bucuresti cum s-a descurcat filmul?

La Bucuresti suntem in prima treime de profitabilitate, cu mici probleme - cinema Scala nu este incalzit, de exemplu. La Hollywood Multiplex vom rula si in saptamana cinematografica ce incepe vineri, 12 februarie, zilnic de la 18:30, plus inca o proiectie de dimineata, de la 11:30, in weekend.

Din pacate, fiind un film independent, cu o echipa de doi oameni care se ocupa de toate (unul de peste ocean), nu prea reusim sa ne facem publicitate cum ne-am dori si acest lucru se cam vede - ati vazut pe undeva vreun afis cu "Usturoi", in afara de cinematografe? Dar... veniti sa ne vedeti!

Tinem sa va spunem ca, de regula, raspunsul cinematografelor este "aa, film romanesc? Nu prea aduce incasari..." Drept urmare, tinem sa le multumim celor care au avut incredere in noi si care, iata, nu s-au inselat cand au intuit ca vom aduce spectatori in sali.

"Usturoi" este un film tipic romanesc?

"Usturoi" este un film romanesc pentru ca este vorbit in limba romana... si comparatiile se cam opresc aici. Regizorul Lucian Alexandrescu este stabilit in SUA din 1996 si intreaga abordare a filmului este una inovatoare: ne-am dorit ca spectatorii sa nu simta nevoia de a-si consulta telefonul mobil la fiecare 3 minute.

Nu avem scene lungi in care nu se intampla nimic, nu avem nuditate gratuita, injuraturi sau drame personale chinuitoare, replicile sunt gandite sa fie amuzante sau spontane, totul dublat cu muzica, multa muzica!

Dvs. sunteti un consumator de film romanesc, in general? Ati aduce vreo critica cinematografiei de la noi? Cum ati caracteriza-o succint?

De cand ne-am imbarcat in aceasta aventura, am incercat sa nu ratez niciun film romanesc. Nu prea sunt in masura sa-i judec pe altii, dar ceea ce nu imi place mie este ca cinematografia romaneasca actuala oscileaza, zic eu, intre dorinta (laudabila, de altfel) de a castiga premii in strainatate prezentand, cathartic, dramele unor personaje chinuite pana dincolo de limita suportabilitatii, pe de o parte, si dorinta de a face un produs cat mai comercial - pe de alta parte.

Noi am incercat sa facem un film asa cum ne-ar placea noua sa vedem, cu un umor si o poveste frumoasa, cu tot ce este frumos in tara noastra si in Transilvania, in particular.

Puteti rezuma intriga si tot ceea ce inseamna "Usturoi" in cateva cuvinte? Ce va gasi in film spectatorul?

"Usturoi" prezinta aventura a doi baieti care-si doresc mai mult de la viata si care nu se opresc in a cauta o viata mai buna pentru ei. Spectatorul va gasi aici o imagine limpede, o viziune nedistorsionata a realitatii, o candoare si o inocenta nemaiintalnite (gratie celor doi baieti geniali ai filmului nostru, Darius Stoica si Sebastian Topan), precum si un mesaj de viata care speram sa-i inspire pe cei care il vor urmari.

Este un film pentru copii, adulti si seniori deopotriva.

Ce nu va gasi insa spectatorul in film?

Timp sa deschida telefonul! Daca o face, in momentul acela vor pierde scene si replici savuroase, si este pacat.

Ce-ati vrut sa transmiteti prin intermediul peliculei? De ce s-a nascut ea?

Am vrut sa facem oamenii sa rada cu pofta si, pentru ca oamenii ies zambind din sala de cinema, putem spune ca am reusit. Filmul s-a nascut pentru ca simteam nevoia de a crea ceva frumos si pentru ca am identificat o nisa imensa de public plictisit de filmul romanesc modern, deseori monocrom. Am inclus si cateva apeluri la toleranta, pentru ca era pacat sa nu o facem.

E un film independent. Ne puteti spune ce buget a avut?

Inca platim cheltuieli... sa zicem ca de banii pe care i-am cheltuit pana acum ne puteam cumpara un apartament in Cluj!

Ce ne puteti spune despre coloana sonora? Cei care l-au vazut pomeneau ceva despre o melodie gypsy rap. Exista acest stil?

Coloana sonora este asigurata de formatia olandeza Trio C Tot de Derde, avem, in premiera mondiala, Gypsy Rap by ViLLy, care intamplator, este fratele personajului negativ din filmul nostru ("Manelistul"), avem muzica semnata de Fero Contdin Cluj, de Stan Kolev (SUA), iar Daniela Stoica, vedeta Xfactor, ne-a cantat o piesa speciala pentru filmul nostru.

Muzica umple in asa masura filmul nostru, incat filmul devine o intreaga simfonie.

Actiunea se desfasoara in Transilvania. De ce a fost ales acest spatiu?

Transilvania curge in noi, in venele noastre. Poti scoate ardeleanul din Transilvania, dar nu poti scoate Transilvania din ardelean. Dovada? Regizorul Lucian Alexandrescu mi-a cerut un scenariu despre Transilvania adevarata, cea de la sat, desi locuieste de 20 de ani in Miami, Florida. Oare de ce nu a simtit nevoia sa turnam un film in Palm Beach?

In film joaca inclusiv chef Adrian Hadean. Cum s-a descurcat in postura de actor?

Am avut nesperata sansa de a-l prinde pe Adi Hadean liber, intr-o dupa-masa in Cluj, si a acceptat sa joace primul rau rol intr-un film, cu cativa ani inainte de a ajunge faimosul Masterchef.

L-am prezentat intr-o postura inedita, aceea de alergator (fusese invitat sa poarte torta olimpica la Olimpiada de la Londra, in 2012). Am avut si o mica premonitie - in filmul nostru l-am prezentat drept Masterchef, iar dupa vreo doi ani chiar a devenit!

In strainatate cum a fost primit?

Am avut si audiente straine (distributia pe piata germana, elvetiana si austriaca este in plin avant) si feedback-ul a fost foarte bun - unele comentarii se pot citi pe pagina noastra de IMDB.

Sunteti la primul film? Cand nu scrieti scenarii si nu produceti filme, cu ce va ocupati?

Este primul nostru film, iar in viata din afara "Usturoiului", pe langa meseria de tatic de baiat, lucrez intr-o firma de IT din Cluj si scriu pe blogul personal, www.groparu.ro. Si mai am si ocupatia de visator, deloc usoara!

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Usturoi comedie romaneasca, #intriga Usturoi, #Usturoi cinema, #Radu Bazavan Usturoi , #cele mai noi filme