Ziare.com

Controversele din jurul filmului despre urmarirea lui Osama bin Laden, Zero Dark Thirty

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:51

   

Controversele din jurul filmului despre urmarirea lui Osama bin Laden, Zero Dark Thirty
Filmul "Zero Dark Thirty", al regizoarei americane Kathryn Bigelow, se afla in centrul unei controverse in Statele Unite ale Americii, din cauza scenelor de tortura socante pe care le contine.

Productie a anului 2012, thrillerul de actiune "Zero Dark Thirty" prezinta operatiunile de urmarire si de capturare a teroristului Osama bin Laden, vazute prin ochii unei femei - Maya, agent CIA, interpretata de actrita Jessica Chastain, aflam din The Guardian.

Finalizarea acestui proiect cinematografic a dat mari batai de cap realizatoarei sale, Kathryn Bigelow. Desi filmarile au fost incepute cu mult inainte de uciderea temutului terorist, in mai 2011, in Pakistan, acesteia i s-a reprosat faptul ca, in schimbul accesului la informatiile secrete, va face din aceasta pelicula un instrument de favorizare a lui Obama in campania electorala.

Din acest motiv, premiera a fost programata dupa incheierea cursei pentru prezidentialele din SUA. Controversele nu s-au oprit insa aici. Presa americana a acuzat-o pe Kathryn Bigelow ca prin acest film glorifica tortura.

Pelicula contine multe astfel de scene, prin tortura urmarindu-se obtinerea de informatii de la detinuti, care sa conduca la prinderea lui Osama bin Laden. De exemplu, o scena ii prezinta pe agentii CIA folosind tehnica inecului pentru a obtine informatii. Aceasta tehnica presupune ca detinutului imobilizat sa i se toarne apa pe fata acoperita cu o panza, pentru a provoca senzatia de inec.

Kathryn Bigelow si scenaristul Mark Boal au respins toate aceste acuzatii: "Acest film este si va continua sa fie privit ca avand tangenta cu politica. Inainte de aparitia sa, unii au spus ca ar reprezenta un material publicitar pentru Obama, ceea ce este absurd. Acum se spune despre el ca este pro-tortura, ceea ce este iarasi absurd. Noi incercam sa prezentam o "vanatoare" inteligenta, desfasurata pe parcursul a 10 ani, din care programul de interogatoriu reprezinta aspectul cel mai controversat".

Kathryn Bigelow adauga: "Daca mi-ar placea ca tortura ca nu faca parte din aceasta poveste? Da, mi-ar placea. Dar ea face parte".

"Zero Dark Thirty", care a fost desemnat recent cel mai bun film din 2012 de criticii de la National Board of Review of Motion Pictures (NBR), va aparea pe marile ecrane in Europa la inceputul anului 2013.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2597 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor