Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De vorba cu regizorul Adrian Sitaru despre Domestic, film in care joaca inclusiv o gaina - Interviu

Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:36
3896 citiri
De vorba cu regizorul Adrian Sitaru despre Domestic, film in care joaca inclusiv o gaina - Interviu

Un nou film romanesc a intrat, oficial, de vineri in cinematografe, fiind vorba de "Domestic", al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, dupa "Pescuit sportiv" (2008) si "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (2011), ambele premiate in numeroase festivaluri de prestigiu.

"Domestic" este o comedie despre "oameni care mananca animalele pe care le iubesc si animalele care iubesc oamenii neconditionat". Protagonisti sunt cativa vecini de bloc si cativa simpatici locatari necuvantatori: un iepure, o gaina, o pisica, un caine si un porumbel.

Filmul urmareste povestea celor trei personaje principale si a animalelor lor, toti nevoiti sa locuiasca impreuna in aceeasi comunitate a blocului. Antrenate de o serie de evenimente amuzante, absurde, insa totusi realiste, fiecare dintre cele trei personaje completeaza povestea celuilalt, influentand-o intr-o anumita masura.

Din distributie fac parte Adrian Titieni si fiica sa, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Voda, Ioana Flora, Sergiu Costache si Dan Hurduc (9 ani).

"Ma gandesc ca avem o mare nevoie de animale si ele de noi, de aici am realizat cat de mult ne iubim si ne mancam in acelasi timp, la propriu, animalele. Am incercat sa pun in film toate astea prin ochii unui copil pentru care viata este simpla, cruda, misterioasa si foarte amuzanta in acelasi timp, iar adultii sunt la fel: buni, cruzi, fara logica dar foarte amuzanti si... ma opresc aici. Restul in film", spune despre film regizorul Adrian Sitaru, pe care Ziare.com l-a intervievat.

Cand v-a venit ideea acestui film? Care este publicul sau tinta?

In 2007, am inceput sa scriu niste povestiri scurte. Multe au fost inspirate din copilarie, povesti de-ale mele cu animale. Am scris vreo sase-sapte povesti, cateva fictiune pura, apoi, dandu-mi seama ca au o tema comuna, m-am gandit sa fac un lungmetraj. Si aici am cautat mult, cum sa imbin toate povestile intr-una singura.

Pe structura scenariului am lucrat destul de mult. Intre timp, pentru ca m-am apucat de "Din dragoste..." si se miscau greu lucrurile cu "Domestic", din cauza mea, ca n-aveam scenariul, am aplicat cu "Lord" si "Colivia" la CNC, ele functionau ca povestiri in sine. Si le-am filmat.

Intr-adevar, dintre povestiri, "Colivia" a ramas cel mai mult in "Domestic". Deci "Colivia" era deja parte a proiectului "Domestic", de la inceput, nu este o sursa de inspiratie pentru lung metraj.

Publicul tinta cred ca ar putea fi oricine, de la 8 ani in sus, sa spunem. Imi era frica sa afirm acest lucru, caci, evident, nu este un film pentru copii, insa de curand, la o vizionare, unde au venit intamplator, printr-o cunostinta invatatoare, multi copii, am fost surprins cat de atenti au privit filmul si chiar le-a placut.

"Sunt genul care nu ar omori o musca, la propriu"

Ce animale ati avut sau aveti? De care dintre ele v-ati simtit cel mai apropiat?

Am avut doar la bunicii de la tara, unde am copilarit in vacantele de vara, mai ales. Cu o catea, Tinca, am avut chiar o relatie foarte speciala si am suferit foarte mult cand a murit. Nu am animale acum, dar le iubesc si sunt genul care nu ar omori o musca, la propriu.

Gaina, cel mai dificil actor

Care au fost cele mai dificile cadre din timpul filmarilor?

Probabil scena cu gaina, o scena lunga de 11 minute, filmata dintr-un singur cadru. Juca si un copil, Ariadna Titieni, si o gaina si doi actori. Am filmat-o in 2 zile si ceva, a durat mult, si asta in conditiile in care am repetat-o intens inaintea filmarilor.

S-a realizat si un casting pentru animale? Care au fost criteriile ce au dus la alegerea celor ce apar in film? Ce s-a intamplat ulterior cu acestea?

Un fel de casting. Nu am dorit sa lucrez cu animale speciale cu dresor, asa ca le-am ales dupa cum mi le imaginam in scenariu, apoi dupa ce imi inspirau cand le-am vazut pe viu in fata mea, cand mi-au fost aduse cateva dintre cele alese din poze.

Ulterior, cele cu stapan au continuat sa convietuiasca in aceeasi maniera, nu le-a schimbat, cred si sper, filmul viata. Celelalte, nu stiu, pe fiecare s-a oferit sa-l ia cineva (iepure, gaina), insa nu m-am mai interesat de soarta lor, sper sa joace in continuare in filme mari si chiar sa ajunga la Hollywood.

Care ar fi replica pe care v-ati dori ca publicul sa o aiba pe buze cand iese de la cinema, dupa vederea filmului?

As vrea sa ramana "fara cuvinte", in sensul bun, bineinteles!

Cum ati descrie filmul in cinci cuvinte?

Copii, animale, parinti, amuzant-duios!

Cum au reactionat actorii copii la aflarea subiectului filmului?

Au fost foarte incantati. Toti avem povesti cu animalele si mai ales copiii cred ca sunt atrasi puternic de catre animale. Deci combinatia de film cu animale i-a incantat nespus.

Care dintre filmele facute pana acum va reprezinta cel mai mult? La care din filmele dvs v-ati trimite un nou vecin de palier?

La toate!

Ce film ar revedea regizorul Adrian Sitaru oricand cu mare placere?

Ceva Chaplin, nu am unul preferat acum, sa zicem Circul!

Unde ruleaza Domestic in perioada 22 - 28 martie

Filmul "Domestic" poate fi vazut, in perioada 22 - 28 martie, in mai multe cinematografe din Capitala si tara, astfel:

Bucuresti - Hollywood Multiplex Bucuresti, Movieplex Plaza Bucuresti, Cinema STUDIO Bucuresti, Grand Digiplex Baneasa, CINEMA CITY AFI Palace, CINEMA CITY Sun Plaza, NCRR/ MTR - 22 martie, 18:30 si 20:30, NCRR/ MTR - 23 martie, 19:00 si 20:30, PATRIA Caffe 3D, Cinema Europa.

Cluj-Napoca - CINEMA CITY, Cinema "Florin Piersic"

Ploiesti - CINEMA CITY Ploiesti, Cinema PREMIERA

Arad - CINEMA CITY ATRIUM ARAD

Oradea - Cinema Cortina

Craiova - Cinema PATRIA

Targu Jiu - Cinema SERGIU NICOLAESCU

Targu Mures - Cinema "ARTA" (sala Flora)

Calarasi - Cinema ORIZONT

Timisoara - Aula BCUT, 24 martie, ora 18:00, Aula BCUT, 25 martie, ora 19:00, Aula BCUT, 28 martie, ora 19:00.

Sibiu - Studio Astra Film, 30 martie, ora 19:00

Mioveni - Casa de Cultura a Sindicatelor "Dacia" Mioveni - 24 martie, ora 18:00

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#interviu Adrian Sitaru Domestic, #ultimul film Adrian Sitaru, #Domestic trailer video, #Domestic program cinematografe, #Domestic cinema orar , #cele mai noi filme
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"film in care joaca inclusiv o gaina"