Thierry Fremaux vine cu filmele inventatorilor cinematografului

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 18:39
1312 citiri
Thierry Fremaux vine cu filmele inventatorilor cinematografului
foto: Le Film de Cannes a Bucarest

Thierry Fremaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenti oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 - 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumiere!.

Cele cateva zeci de filme restaurate ale fratilor Auguste si Louis Lumiere, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate in versiune restaurata, insotite de comentariile live ale lui Thierry Fremaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

Directorul Institutului Lumiere din Lyon si principalul sustinator al festivalului de la Bucuresti, lansat in 2010 de Cristian Mungiu, Thierry Fremaux este responsabil pentru cea mai dificila selectie de filme din lume, cea de la Cannes. Fremaux a fost prezent la prima editie si a revenit de-a lungul anilor la Bucuresti, ca invitat. In 1895, fratii Lumiere nu au inventat doar cinematograful ci si efectele speciale, remake-urile si arta de a filma. Proiectia speciala Lumiere! sarbatoreste mostenirea culturala lasata de cei doi inventatori, oferind in paralel un portret al Frantei de la inceputul secolului XX. Toate filmele au fost turnate intre 1895 si 1905. Printre ele, La Sortie de l'Usine Lumiere a Lyon, La Peche aux poisons rouges, Le Jardinier, La Mer.

Thierry Fremaux va introduce si Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu premiat cu Un Certain Talent la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, pe 28 octombrie, de la 20.30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va fi precedat de un montaj de 38 de minute din filmul documentar realizat de Corneliu Porumboiu cu aceiasi protagonisti, pe aceeasi tema, inainte de fictionalizarea subiectului. Intrarea este libera.

La Cinema Studio, festivalul incepe vineri, ora 17.45 cu proiectia filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean. Dupa proiectia de la Cannes, in selectia oficiala Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste in marile publicatii ale lumii - The Hollywood Reporter afirma ca este o pelicula "puternica, taioasa si revolutionara", in timp ce Variety scrie ca "este un anti-thriller captivant". Intrarea este libera, iar la final, regizorul va sta de vorba cu publicul.

Covorul rosu se intinde la Les Films de Cannes a Bucarest pe 23 octombrie, ora 20.15, la Cinema Studio, unde sute de invitati vor lua parte la premiera de gala a filmului care a deschis si Festivalul de la Cannes, La Tete haute, in prezenta regizoarei Emmanuelle Bercot. Printre invitatii asteptati la eveniment se numara Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, Ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta Sa domnul Francois Saint-Paul, si Alteta sa Regala Principele Radu al Romaniei. Emmanuelle Bercot se va intalni cu spectatorii si la proiectia Mon Roi (18.45, Cinema Elvire Popesco), filmul pentru care a castigat Premiul pentru interpretare feminina, proiectie sold out.

In prima saptamana de la punerea lor in vanzare pe Eventbook.ro si la casieriile cinematografelor Studio, CinemaPRO si Elvire Popesco, s-au cumparat peste 4500 de bilete in avans, unele proiectii din week-end fiind deja sold out: Love, la Cinema Studio, in prezenta lui Gaspar Noe, The Lobster, filmul suprarealist al lui Yorgos Lanthimos, Dheepan, premiat cu Palme d'Or, la care va lua parte regizorul Jacques Audiard. Acesta va sustine un masterclass luni, 26 octombrie, de la ora 11.00, la Sala de Cinema a UNATC.

Un alt invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest este si controversatul regizor francez de origine argentiniana Gaspar Noe. El isi va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuala 3D Love, proiectata in afara competitiei la Cannes si interzisa minorilor (sambata, 24 octombrie, de la 20:15, la Cinema Studio). Gaspar Noe va sta de vorba cu spectatorii la final.

Doua conferinte pe tema pirateriei si a criticii de film vor anima weekend-ul de 24-25 octombrie. Pirateria si cinema-ul. Cum le impacam? va avea loc sambata, de la ora 11.00, invitati speciali fiind Jean Labadie, presedinte si distribuitor Le Pacte (Franta), una dintre cele mai respectate agentii de vanzari din Europa, si Davide Castorina, seful din Franta si Benelux al MUSO, ce a creat o solutie pentru combaterea pirateriei.

Duminica, 25 octombrie, de la ora 11.00, se va discuta despre Cum, de ce si pentru cine mai scriem despre filme? Invitati speciali: Pascal Merigeau, cunoscut jurnalist si critic de cinema francez, autor in Le Point, Le Monde si Nouvel Observateur, implicat in selectia filmelor la Festivalul de la Cannes, Ronald Chammah, producator, scriitor, regizor si curator francez, sotul actritei Isabelle Huppert, si Magali Montet, atasat de presa la Cannes pentru filme din selectie.

Spectatorii se vor bucura de trei zile de proiectii suplimentare care, datorita cererii mari de bilete, vor avea loc si la Cinema Elvire Popesco, pe langa Studio, deja anuntat. Filmele care si-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului pot fi vizionate intr-o singura zi, pe 1 noiembrie, in ambele sali: Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale, From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Venetia, si Dheepan, castigatorul Palme d'Or la Cannes.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#filme festival Bucuresti 2015, #festival filme Romania 2016 , #cele mai noi filme