Tradatorul, povestea adevarata a mafiotului care a tradat Cosa Nostra, din 21 februarie la cinema

Comunicat de presa
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 15:55
32114 citiri
Tradatorul, povestea adevarata a mafiotului care a tradat Cosa Nostra, din 21 februarie la cinema

Tradatorul / Il Traditore, filmul reputatului cineast italian Marco Bellocchio, care spune povestea lui Tommaso Buscetta, primul informator din interiorul mafiei siciliene a anilor '80, ajunge din 21 februarie pe marile ecrane din Romania, distribuit din Independenta Film.

Nominalizat la Palme d'Or in 2019, Tradatorul / Il Traditore ne poarta prin Italia anilor '80, in mijlocul razboiului dintre sefii mafiei siciliene.

Tommaso Buscetta (Pierfrancesco Favino), membru al clanului Cosa Nostra, se ascunde in Brazilia, in timp ce in Italia reglarile de conturi se tin lant, iar apropiatii lui Buscetta sunt asasinati unul cate unul.

Arestat de politia braziliana, apoi extradat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l intalni pe judecatorul Giovanni Falcone si de a-si trada juramantul de credinta facut clanului Cosa Nostra.

Datorita lui Buscetta, peste 300 de membri ai mafiei italiene au ajuns dupa gratii in urma Procesului Maxi, o actiune de o amploare nemaiintalnita in istoria judiciara a Italiei, care a durat mai mult de un an si jumatate.

Tradatorul / Il Traditore este cel de-al 26-lea film al lui Marco Bellocchio (80 de ani), care i-a adus acestuia cea de-a saptea nominalizare la Palme d'Or si a reprezentat propunerea Italiei pentru Oscar 2020.

Lansat la Cannes 2019, Tradatorul a fost aplaudat la scena deschisa timp de 15 minute de publicul prezent la premiera, iar presa s-a intrecut in cronici laudative la adresa actorului Pierfrancesco Favino, interpretul lui Tommaso Buscetta, cunoscut publicului larg din productii precum The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, World War Z. sau Suburra.

"O realizare fantastica a lui Bellocchio, care te face sa simti ca nu ai mai vazut vreun film cu mafioti inainte, si care m-a impresionat profund", a declarat regizorul Olivier Assayas despre Tradatorul.

Cu un buget de aproximativ 12 milioane de euro, Tradatorul a fost un succes de box office in Italia si Franta, reprezentand totodata primul film al regizorului veteran in care este folosit CGI-ul.

Influentat de monstrii sacri ai cinematografiei italiene, Federico Fellini si Roberto Rossellini, si apartinand unei generatii de cineasti din care a facut parte si Pier Paolo Pasolini, Marco Bellocchio s-a remarcat in anii '60 prin filmele sale puternic politizate, care atacau simboluri italiene ale conformismului.

"Cand am facut Fists In The Pocket / I Pugni In Tasca, aveam 25 de ani. Acum, la aproape 80, pasiunea si implicarea mea emotionala in toate etapele procesului de realizare al unui film sunt inca acolo. Nu as putea face asta fara pasiune. Intr-adevar, nivelul de energie ar putea fi usor diferit, dar nu mai am nevoie de acea furie care odata se transforma in combustibil". - Marco Bellocchio.

Printre filmele realizate de Marco Bellocchio de-a lungul timpului se regasesc A Leap in the Dark / Salto nel vuoto (1980), care a adus doua premii la Cannes actorilor Michel Piccoli si Anouk Aimee, Devil in the Flesh / Il Diavolo In Corpo, care a starnit un scandal pe Croazeta in 1986, My Mother's Smile / L'ora di Religione (Il Sorriso di mia Madre) (2002), un film cu care a deranjat Vaticanul, sau Good Morning, Night / Buongiorno, Notte (2004), un film despre rapirea lui Aldo Moro.

Printre filmele distribuite de Independenta Film in urmatoarele luni se regasesc productii apreciate si premiate precum: Sorry We Missed You (r. Ken Loach), La Belle Epoque (r. Nicolas Bedos), Beanpole (r. Kantemir Balagov), La Verite/ The Truth (r. Hirokazu Kore-eda) sau Martin Eden (r. Pietro Marcello).

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Practici cenușii în campania electorală: "Ca în Vestul Sălbatic/ Când donezi materiale cu însemnele partidului apare o mare problemă"
Legea oferă posibilitatea partidelor să se promoveze prin diverse evenimente, activități sau materiale promoționale în timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, anumite practici sunt la...
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o...
#Il traditore cinema, #Tradatorul film mafia, #film mafia Italia , #cele mai noi filme