Vedeta de cinema descoperita intr-o tabara de refugiati

Joi, 11 Iunie 2015, ora 17:25
4144 citiri
Vedeta de cinema descoperita intr-o tabara de refugiati
Foto: Asociatia Macondo

Pe 12 iunie, Timbuktu se lanseaza in cinematografele din tara. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a gasit intr-o tabara de refugiati o mica vedeta de cinema. Cu peste un milion de spectatori in Franta, filmul a castigat numeroase premii importante si a obtinut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film strain.

Timbuktu a pornit de la o poveste reala. In 2012, un cuplu din Mali, care avea doi copii, a fost ucis de militantii islamisti. Motivul: mama si tatal nu erau casatoriti. Povestea l-a inspirat pe Sissako si a declarat ca initial filmul trebuia sa fie un documentar. Dar lucrurile au luat o alta intorsatura.

"Nu poti sa realizezi un documentar daca oamenii nu sunt liberi sa vorbeasca. Am renuntat la idee, cadeam in capcana de a face un film doar despre jihadisti. Doar ei aveau dreptul sa vorbeasca si de regula, stiu sa manipuleze camera", asa ca Timbuktu este mai mult o fictiune.

In tabara de refugiati s-a gasit o mica comoara

Filmarile au inceput in Timbuktu, dar s-au oprit brusc din cauza unui atentat si s-au mutat in Mauritania. Cum nu exista niciun cinema sau teatru, procesul de casting nu a fost realizat in maniera traditionala, marturiseste Sissako. A trebuit sa caute actorii in jurul sau. A mers intr-o tabara de refugiati din Mauritania, unde erau peste 50.000 de oameni. A cautat o fetita in varsta de trei ani pentru unul din rolurile filmului.

Timp de trei zile, era permanent urmarit de Layla (Walet Mohamed), o fetita de 12 ani pentru care a si modificat scenariul. In momentul in care Sissako a trebuit sa plece, asistentul lui i-a spus "trebuie sa faci ceva pentru Layla, isi doreste extrem sa joace in Timbuktu". Asa si-a obtinut rolul si a ajuns sa fie cunoscuta de publicul international.

Layla joaca rolul lui Toya, fiica unui cuplu care traieste in deplina armonie in dunele din desert. In oras, oamenii sufera, neputinciosi, din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, rasul, tigarile, chiar si fotbalul sunt interzise. Kidane si familia sa sunt separati de haosul ce stapaneste Timbuktu, pana la un moment dat cand destinul lor se schimba subit si Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupantilor straini. Schimbarea se produce in momentul in care este ucis animalul preferat al familiei, o vaca pe nume GPS - un simbol adecvat al unei tari care si-a pierdut calea.

Layla isi interpreteaza rolul impecabil si nu lasa nicio clipa impresia ca este prima sa experienta. Este naturala, frumoasa, si stie sa dea profunzime personajului. Din 12 iunie, o vom urmari la cinema intr-o poveste despre muzica, culoare si jihad. Timbuktu este un film care trebuie vazut. Sissako este un maestru si filmul i-a adus 7 premii Cesar Awards, premiile Francois Chalais Award si Ecumenical Jury la Festivalul de film de la Cannes, in competitia oficiala si lista poate continua.

Poate fi vizionat din 12 iunie in Bucuresti la Cinema City din Mega Mall, Cinema City din Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Grand Cinema Digiplex, Pitesti la Cinema Trivale, in Cluj Napoca la Cinema Victoria, in Botosani la Cine Grand, in Constanta si Brasov la Cityplex si din 19 iunie la Cinema Studio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lansare film Timbuktu 2015, #film Timbuktu cinematograf Romania , #cele mai noi filme