Fara concerte in Piata Constitutiei? De ce Arena Nationala sau Parcul Izvor n-ar fi cele mai bune solutii

Joi, 14 Iulie 2016, ora 07:35
7275 citiri
Fara concerte in Piata Constitutiei? De ce Arena Nationala sau Parcul Izvor n-ar fi cele mai bune solutii
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea sa vada mai putine concerte in Piata Constitutiei, asa ca a anuntat ca municipalitatea nu va mai autoriza decat anumite evenimente in fata Casei Poporului. Asta pentru ca nu i se pare normal ca traficul rutier sa fie blocat de aceste manifestari.

Organizatorii de concerte spun insa ca promoterii care aleg Piata Constitutiei o fac, printre altele, tocmai pentru ca numarul de spectatori se estimeaza a fi foarte mare, iar in Bucuresti nu exista alte spatii potrivite pentru evenimente de anvergura.

In Piata Constitutiei sunt asteptati vara aceasta sa concerteze artisti si trupe de renume international, precum Iron Maiden, Muse, Sia si Rihanna.

Ziare.com a stat de vorba cu Sorina Burlacu, managerul general al Events, companie care organizeaza numeroase evenimente de acest gen. Ea a subliniat ca primaria ar trebui mai intai sa amenajeze spatii adecvate pentru concerte in oras si abia apoi sa limiteze organizarea acestora in piete.

Organizatorii de concerte si Gabriela Firea vad lucrurile dintr-o perspectiva diferita.

"Bucurestiul sta foarte prost la capitolul locuri de sustinere a evenimentelor organizate pentru un numar foarte mare de oameni. Vorbesc atat din punct de vedere al amplasarii - central, optiunile sunt limitate, dar si din punct de vedere al accesului.

Daca va deveni realitate, prevederea va aduce dupa sine multiple restrictii, din foarte multe puncte de vedere. In teorie, da, concertele mari nu se organizeaza in pietele publice, dar directia corecta ar fi ca administratia locala sa construiasca intai unele adecvate si abia apoi sa limiteze organizarea concertelor in piete", este de parere Sorina Burlacu.

Un concert langa Casa Poporului are incarcatura simbolica

Managerul a precizat ca Piata Constitutiei are si un simbolism aparte, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cele mai multe concerte mari sunt organizate acolo.

"Motivele sunt multiple. Un exemplu simplu este notorietatea pietei si a Casei Poporului. Casa Poporului este foarte apreciata de straini (...). Cumva, un concert langa Casa Poporului are intotdeauna o incarcatura simbolica. Evident, spatiul generos si amplasarea centrala nu sunt de neglijat. Acces la metrou, multiple directii de evacuare sunt iarasi alte avantaje", a aratat Burlacu.

In legatura cu intentia Gabrielei Firea de a muta concertele, in functie de numarul de spectatori preconizat, pe Arena Nationala, la Romexpo sau in Parcul Izvor, managerul general al Events considera ca organizatorul ar trebui sa decida unde va avea loc evenimentul respectiv, tinand cont de mai multe criterii.

"Fiecare loc de organizare a unui eveniment de genul acesta are costurile sale directe si indirecte. (...) Toate concertele ar trebui sustinute acolo unde considera potrivit compania organizatoare, acolo unde acest lucru este posibil din punct de vedere legal, si acolo unde se respecta, foarte important, considerentele de securitate a participantilor", a spus Burlacu.

De ce nu Parcul Izvor sau Arena Nationala?

In ceea ce priveste capacitatea, "prima varianta (vorbind din punctul de vedere strict al dimensiunilor) ar fi Parcul Izvor, care nu este insa cea mai buna solutie pentru concerte: copaci, praf, se distruge iarba etc".

De asemenea, Arena Nationala are o capacitate mai mica decat Piata Constitutiei si mai exista o problema: in zona nu ajunge metroul, asa ca locul este greu accesibil pentru zeci de mii de spectatori.

"A fost unul dintre minusurile Arenei Nationale de la bun inceput, pentru ca Bucurestiul se confrunta cu aceasta situatie la marile meciuri de fotbal", a conchis Sorina Burlacu.

Ce spune Gabriela Firea

Aceste explicatii vin dupa ce Gabriela Firea a declarat razboi evenimentelor in aer liber care presupun restrictii de trafic. Ulterior, dupa ce intentia a fost puternic criticata, Firea a spus ca declaratiile ei au fost intelese gresit si ca, in realitate, vrea sa interzica doar anumite manifestari stradale, cum ar fi inchiderea Soselei Kiseleff "pentru cateva zeci de persoane care joaca tenis sau baschet".

Gata cu concertele si manifestarile sportive in centrul Capitalei! Primarul Firea ia masuri

Firea isi nuanteaza declaratiile: Evenimente culturale in centru, dar fara concerte in Piata Constitutiei

Referitor la concerte, Firea a spus initial ca vrea sa le mute din Piata Constitutiei, propunand in acelasi timp ca primaria sa contribuie cu bani la inchirierea altor spatii mai scumpe precum Arena Nationala sau Romexpo.

"Pentru organizarea unui eveniment in Piata Constitutiei un organizator plateste suma modica de 1.600 de euro pe zi, iar pentru Arena Nationala taxa variaza intre 15.000 si 45.000 de euro/eveniment", a aratat edilul.

Vom mai avea concerte in Piata Constitutiei? Firea evita un raspuns clar (Video)

Gabriela Firea si-a nuantat ulterior afirmatiile legate de concerte, insa a ramas pe pozitii vizavi de evenimentele stradale: "cea mai mare parte a acestora vor fi autorizate in alte zone centrale ale orasului pentru a evita blocarea traficului in centrul Bucurestiului".

"Inteleg ca orice organizator de evenimente vrea sa fie in buricul targului, dar trebuie sa tinem cont ca un blocaj in centrul Bucurestiului poate paraliza traficul in tot orasul", a scris Firea pe Facebook.

"In zona zero a Capitalei vor fi permise doar evenimentele care, prin specificul si natura lor, nu pot fi organizate in alte parti ale orasului. (...) Daca se constata ca un concert, de pilda, nu poate fi organizat decat in Piata Constitutiei, vom acorda autorizarea. Daca insa vedem ca nu exista niciun impediment ca evenimentul sa se desfasoare in alte spatii identificate in Capitala: Arena Nationala, platoul Romexpo, alte locatii potrivite si accesibile, atunci vom evita zona zero", a punctat Gabriela Firea.

Ziare.com a cerut un punct de vedere privind concertele din Piata Constitutiei si de la Biroul de presa al Primariei Capitalei, insa pana acum am primit un comunicat exclusiv despre Maratonul International Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#concerte Piata Constitutiei, #concerte Piata Constitutiei Firea, #concerte interzise Piata Constitutiei , #concert