Grigore Lese si Artur Sahnazarian, in concert la Sala Radio

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 12:39
1914 citiri
Grigore Lese si Artur Sahnazarian, in concert la Sala Radio
Foto: orchestreradio.ro

O intalnire inedita si speciala intre muzica traditionala a doua culturi - cea romaneasca si cea armeana - va avea loc la Sala Radio in concertul intitulat "De la ararat la Carpati" si sustinut de doi apreciati muzicieni: Grigore Lese si Artur Sahnazarian (Armenia).

Evenimentul programat joi, 23 aprilie, ora 19:00, este prezentat de Uniunea Armenilor din Romania si Ambasada Republicii Armenia, in parteneriat cu Radio Romania, si este dedicat marelui compozitor armean, muzician-folclorist si intemeietorul scolii nationale armene de compozitie, KOMITAS (1869-1935).

In 24 aprilie 1915, la inceputul Genocidului armenilor, alaturi de alti intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci si deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin interventia misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman.

Invitati din Romania si din Armenia ii vor acompania pe cei doi mari muzicieni si vor interpreta piese specifice celor doua culturi, cea romana si cea armeana, la instrumente traditionale si din voce: Taraful din Babiciu - Razvan Rosu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier pacuraresc), Petre si Petrica Zele (cetera, braci si taputituri) si Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solista), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).

Un repertoriu bogat va va purta prin traditiile si obiceiurile celor doua culturi: veti asculta muzica traditionala armeneasca - dansuri rituale, cantece de dragoste, obiceiuri de nunta, cantece de dans, cantece de gluma, de sarbatoare si pelerinaj etc., dar si muzica bisericeasca armeana.

In acest frumos dialog intercultural, Grigore Lese alaturi de invitatii sai va "raspunde" cu hori de dor si dragoste, cantece religioase, momente de improvizatie.

"Voi aduce o frantura de Romanie, de la muzici stravechi din Oas, in structuri arhetipale, pana la muzica de taraf din Oltenia, cu influente urbane. Nu vor lipsi zacalile din fluiere pacuraresti si tulnic, din Apuseni, Lapus si nordul Bucovinei, hori in glasuri guturale si adancate, tapurituri si semnale uitate de lume", a declarat Grigore Lese, despre evenimentul de la Sala Radio.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#muzica traditionala romaneasca armeneasca, #concert Grigore Lese 2015, #concert Artur ahnazarian Bucuresti , #concert