In cautarea unor repere, intre Pepe si Macias - De la cititori

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 09:51
1514 citiri
In cautarea unor repere, intre Pepe si Macias - De la cititori
Foto: Arhiva

Principala menire a mass-media, conform etimologiei cuvantului, este sa informeze, mai precis sa medieze intre cei care produc informatia si beneficiarii ei, masele. Totusi, a informa implica a educa, agenda publica necesitand selectarea celor mai importante si reprezentative evenimente.

In zilele noastre, "elitele" politice si artistice se evidentiaza prin agresivitate, promovarea invectivei si obsesia de a-si etala la modul scabros si regizat esecurile din viata personala.

Presa este dominata de maimutareala lui Talmacean si de scenariile despre despartenie dintre Pepe si Oana sau Monica si Irinel. Pana la un anumit nivel, al derizoriului, intelegem ca, in general, stirile negative fac rating, masele avand apetenta pentru "circ".

Totusi, presa ar trebui sa cumpaneasca circul mediatic prin stiri educative; ea are nu numai constrangeri economice, ci si o obligatie socio-politica importanta, anume sa educe. La noi, s-a renuntat la ultima indatorire, deoarece verbul a educa a fost confundat cu a manipula.

O legenda a muzicii concerteaza la Bucuresti

A educa poate insemna in actuala conjunctura mediatizarea unor personalitati politice si artistice, care pot reprezenta repere. De exemplu, prezenta legendarului Enrico Macias intr-un concert la Sala Palatului, pe 30 aprilie, nu reprezinta un eveniment mediatic pentru gazetele absorbite de galcevile dambovitene.

Macias, o legenda a muzicii franceze si magrebiene, este autorul celui mai reprezentativ cantec al reconcilierii arabo-israeliene, "Le Grand Pardon", si al unui adevarat imn al exilatilor de pretutindeni, intitulat "J'ai quitte mon pays" (Mi-am parasit patria).

Enrico Macias este un important formator de opinie in Franta si in fostele ei colonii, fiind numit "Ambasador al pacii" de catre presedintele ONU. Mesajul lui cald, promovand atasamentul pentru valorile familiei, toleranta dintre oameni si natiuni si dragostea de tara, este la antipodul tafnei vedetelor mioritice.

In plus, spre deosebire de artistii nostri de carton, a caror noutate scenica se confunda cu un alt scandal mediatic, Macias vine la Bucuresti sa-si promoveze noul album, intitulat "Voyage d'une melodie".

Acesta a fost lansat luna trecuta in Franta, fiind caracterizat printr-o influenta arabo-andaluza mai pronuntata.

Intr-un interviu recent, Macias a declarat: "Pregatesc un spectacol variat pentru publicul romanesc, integrand fiecare dintre caracteristicile si nuantele repertoriului meu muzical. La Sala Palatului voi interpreta atat melodiile mele mai vechi, cat si unele recente. Compozitiile muzicale noi pot fi considerate melodii pe care le-am cantat dintotdeauna, pentru ca se incadreaza in stilul meu obisnuit".

Probabil, amintindu-si de elita romaneasca a anilor '70, inca puternic influentata de cea interbelica, artistul a marturisit: "Ceea ce imi place la publicul romanesc este caracteristica lui francofona, faptul ca adora muzica franceza. M-a surprins in Romania numarul mare de oameni care vorbesc limba franceza si aceasta calitate a romanilor ma face sa ma simt acasa".

Un artist legendar, care strange zeci de mii de fani la spectacolele din Franta, Egipt, Israel, Rusia s.a.m.d., este ignorat de presa romaneasca. Ea promoveaza manelismul si galceava.

In numele unei ierarhii indispensabile, consider ca, dupa douazeci de ani de orbecaiala prin galeriile intunecate ale tranzitiei, a venit timpul sa separam graul de neghina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Enrico Macias concert, #mass media Romania, #Macias ambasador ONU , #concert