Razvan Suma revine pe scena, intr-un turneu extraordinar

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 21:39
1006 citiri
Razvan Suma revine pe scena, intr-un turneu extraordinar

In anul 2012, unul dintre cei mai activi muzicieni romani, cu un palmares generos de concerte in Europa, Asia si America - violoncelistul Razvan Suma - cucerea publicul din 17 orase din Romania prin cele doua editii ale primul sau turneu national solo: "Va place Bach?".

Evenimentul a insemnat o premiera absoluta in domeniul muzicii clasice in Romania: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Gratie raspunsului pozitiv oferit de peste 9.000 de spectatori care au umplut salile din tara, in aceasta toamna, Razvan Suma revine in fata melomanilor din Romania si lanseaza spectatorilor sai o noua provocare: "Va place... BRAHMS?", eveniment organizat de Asociatia Culturala "Analia Selis".

Intre 8 si 29 octombrie, Razvan Suma va "in-canta" publicul din 13 orase - Iasi, Suceava, Deva, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistrita, Oradea, Pitesti, Brasov, Arcus si Bucuresti - propunand de aceasta data spectatorilor cele doua sonate pentru pian si violoncel compuse de unul dintre "gigantii muzicii clasice", Johannes Brahms. Pentru ca povestea turneelor lui Razvan Suma sa fie cu adevarat una interesanta, Sonata nr. 1 in mi minor este puternic influentata de Bach, tema principala a primei miscari si fuga fiind inspirate din lucrarea "Arta fugii", semnata de inaintasul lui Brahms.

"Va place BACH? mi-a deschis porti care nu stiam ca exista. Experientele pe care le traim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne largesc orizontul. Siguranta pe care o am acum, cand pornesc in turneul "Va place... Brahms?" ma va face sa transmit publicului din toata tara bucuria mea de a canta.", marturiseste Razvan Suma inainte de plecarea sa in turneu.

Artistul roman porneste in aceasta calatorie muzicala insotit de doi foarte buni prieteni: violoncelul sau de patrimoniu universal - Maucotel - Fournier, creat la Paris in anul 1849 - si de pianistul Josu Okinena, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogata cariera solistica.

Cei doi muzicieni canta impreuna de peste opt ani de zile. Povestea intalnirii dintre cei doi parteneri de scena se leaga de o intamplare inedita si amuzanta, petrecuta si ea pe taram spaniol, in anul 2002, cand Razvan Suma a participat la concursul international "Villa de Llanes", unde trebuia sa aleaga, din lista pusa la dispozitie de organizatori, un pianist corepetitor. A ales si a fost convins, dupa sonoritatea numelui, ca este vorba despre o artista... japoneza! Surpriza a fost asadar mare cand cei doi s-au cunoscut si artistul roman a vazut ca nu este vorba despre o pianista, ci despre un pianist si nu japonez, ci spaniol! Razvan Suma a castigat concursul si de aici s-a nascut o foarte frumoasa colaborare: cei doi au cantat impreuna in cele mai importante sali de concerte din Spania, Romania sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall - San Sebastian, Teatro Colon - Buenos Aires, Argentina s.a.).

Mai multe detalii pe site-ul www.razvansuma.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#turneu muzical Razvan Suma, #violoncelist turnet Razva Suma, #turneu Razvan Suma Josu Okinena , #concert