Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Castele nestiute ale Romaniei: Lazar

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 08:21
5460 citiri
Castele nestiute ale Romaniei: Lazar

Castelul renascentist Lazar, din localitatea harghiteana Lazarea, adaposteste, in prezent, mii de lucrari de arta, specialistii apreciind ca aici se afla cea mai completa colectie a artelor vizuale din Transilvania.

Mai putin cunoscut turistilor, la Castelul Lazar se organizeaza tabere de creatie pentru artisti. Devenite celebre in strainatate, taberele de creatie organizate in cel mai estic castel renascentist din Romania sunt deosebite prin faptul ca artistii care vin aici isi doneaza creaatiile Centrului Cultural care isi are sediul in castel.

Astfel, la Castelul Lazar se afla peste 2.000 de picturi, sculpturi si lucrari de grafica. Sunt prezenti prin operele lor artisti ca: Aurel Ciupe (Aleea), Bandarau Nicolae (sculptura "Luptatorul"), Grigore Patrichi (Figura), Gaal Andras (Cariera), Liviu Suhar (Carnavalul), Barabas Istvan (Pe camp), Balla Jozsef (Pictorul), Dumitrescu Mircea (Coridorul), Balint Karoly (Tineretea - sculptura in marmura).

Aici este expus bustul lui Bethlen Gabor, opera artistului Ferenc Erno.

In salile castelului pot fi gasite astfel, pe langa mobilierul traditional, lucrari moderne, in cadrul unei expozitii permanente care se schimba din doi in doi ani.

Castelul Lazar este cunoscut mai mult in judetul Harghita si in Ungaria, el fiind vizitat anual de mii de turisti maghiari. Aici sunt organizate proiecte ale Centrului Cultural, concerte, intalniri literare si tabere de creatie.

Situatie juridica neclara

Ca multe edificii vechi ale Romaniei, situatia juridica este neclara, fiind revendicat de fostii proprietari. O mica parte din castel a fost obtinuta in instanta de Stefan Vormain, ai caror bunici au lucrat la castel si au obtinut titlurile de proprietate. Restul castelului este revendicat de doua familii, urmase ale contilor Lazar.

Castelul Lazar una din cele mai impunatoare resedinte nobiliare din Ardeal. In turnul portii se gaseste o inscriptie cu litere gotice din anul 1532 (Cristus Maria 1532). Cel mai vechi turn de locuit dateaza din 1450.

Trei dintre turnurile din colturi sunt de forma rectangulara regulata, al patrulea, cel din nord-vest are sapte colturi. Pe latura sudica, in centru se afla bastionul de poarta, inconjurat de pereti ornati bogat in stil renascentist, pe care se pot observa urmele picturilor murale decorative.

Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lazar Istvan (fiul lui Lazar Andras), care a copilarit impreuna cu principele Bethlen Gabor, ulterior unul din oamenii de incredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596.

Castelul a fost devastat in 1707 de trupele austriece ca represalii pentru sprijinul acordat de contele Lazar Ferenc luptatorilor pentru libertate.

Castelul a fost renovat de Lazar Ferenc. Lui este atribuita si constructia "palatului mare" (sala cavalerilor), unde se tineau ani la rand sedintele Scaunului. Cu moartea sa se incheie perioada de glorie a edificiului.

Incendiile din 1748 si 1872 au contribuit decisiv la degradarea constructiei, in care au fost oaspeti printre altele domnitorii Moldovei Petru Rares (1527-1538) si Mihnea Voda (1660).

Incepand cu anul 1967, castelul este renovat treptat. S-au terminat lucrarile la cladirea principala folosita azi ca galerie de arta, Sala Cavalerilor (Sala de Consiliu), Bastionul Berzelor, este in renovare "Casa Femeilor" si "Bastionul cu Branza".

Sala Cavalerilor este mobilata cu mobilier sculptat cu motive populare locale, cu steme transilvanene, lampi si alte elemente de decor din fier forjat, opera mesterilor populari din judet. Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Castelul Lazar Harghita, #tabere de creatie Transilvania, #Centrul Cultural Lazar , #film romanesc