Cronica de film Rezistenta din munti - Portretul luptatorului la tinerete (Video)

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 16:42
4982 citiri
Cronica de film Rezistenta din munti - Portretul luptatorului la tinerete (Video)

Manualele de istorie i-au ignorat cu desavarsire, intentionat sau nu, continuand mentalitatea propagandei de partid, astfel incat, astazi, luptatorii anti-comunisti din munti sunt asemenea unor fantasme, imagini neclare ale unor oameni care au indraznit sa creada in demnitate unui popor si, pentru acesta indrazneala, au fost aruncati in afara istoriei.

La mai bine de 20 de ani de la caderea comunismului in Romania, regizorul Constantin Popescu reuseste sa aseze pe marele ecran povestea grupului de rezistenta Carpatin Fagarasan condus de Ion Gavrila Ogoranu, aducand in prim plan atitudinea de opozitie a unor oameni care s-au dedicat luptei impotriva opresiunii totalitare.

"Portretul luptatorului la tinerete" este doar prima parte a trilogiei "Aproape Linste", dedicata luptatorilor din rezistenta anti-comunista. A doua parte ii va avea in prim plan pe Elisabeta Rizea si Gheorghe Rizea, iar ultima parte se va referi la fratii Arnautoiu si gruparea "Haiducii Muscelului".

"Portretul luptatorului la tinerete" este axat, in mare masura, pe scene de actiune, confruntari directe intre fortele de Securitate si partizani, si pe construirea imaginii liderului carismatic in persoana lui Ion Gavrila Ogoranu.

Totodata, tensiunea filmului se naste din jocul constant "de-a soaricele cu pisica", rolurile alternand intre securisti si partizani, fiecare parte incercand sa se contracareze reciproc si sa demonstreze ca detine controlul terenului de lupta.

Dramatismul actiunii este obtinut prin ilustrarea destinului tragic al luptatorilor din munti, prin moartea sau capturarea lor, marea majoritate a acestor "reusite" ale Securitatii avand la baza tradarea partizanilor de catre colaboratorii din sate.

Concentrat in jurul luptei anti-comuniste filmul nu reuseste sa accentueze pe deplin caracterul national, crestin si monarhic al miscarilor de rezistenta din munti, dar demersul regizorului este unul curajos, de asumare, in planul cinematografiei, a unei perioade istorice pe care multi alti regizori evita, constient sau inconstient, sa ii acorde vreo relevanta.

Filmul se inchide cu imaginea lui Ion Gavrila Ogoranu, ca simbol al demnitatii umane, al luptei lipsite de orice urma de compromis, al omului care-si marturisea credinta ca "brazii se frang dar nu se indoiesc".

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...