Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pozitia copilului, evaluat de Financial Times - Care e verdictul

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:08
2404 citiri
Pozitia copilului, evaluat de Financial Times - Care e verdictul

Filmul romanesc "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, face din nou valuri in presa externa.

Pelicula care a castigat Ursul de Aur la Berlin este de aceasta data laudata de jurnalistii de la Financial Times, care descriu filmul drept "definitia cinematografiei romanesti de buna calitate".

Nigel Andrew scrie ca Luminita Gheorghiu joaca rolul Corneliei, o mama cam de 60 de ani, care face parte din clasa bogata de mijloc si ale carei trasaturi amintesc inca de o frumusete patriciana. Cornelia, ai carei ochi sclipesc trist, precum niste diamante neobosite, il adora pe Barbu, fiul sau interpretat de Bogdan Dumitrache, un barbat in toata regula, care-a fugit din cuibul matern.

Luminita Gheorghiu din Pozitia Copilului: Nu putem trai doar cu musicaluri Interviu

Cand acesta omoara un copil, instinctul matern al Corneliei intra iar in scena. Ea incearca sa-si salveze fiul si apeleaza la orice metode - bani, sfaturi, insistenta.

Regizorul Calin Peter Netzer, se mai arata in cronica, reuseste sa dea peliculei un pozitivism ironic. In povestea sa, Cornelia face toate miscarile: vorbeste cu soferul masinii cu care fiul sau s-a tamponat, incearca sa cumpere tacerea, apoi angajeaza avocati si il manipuleaza pe Barbu, impingandu-l spre familia aflata in doliu, pe care incearca sa o imbuneze cu scuze umile.

Barbu, insa, nu detesta ce face mama lui, ci scopurile ascunse ale Corneliei, care se arunca asupra sa precum un monstru. In cronica se lauda si jocul actoricesc "minunat", insa este ovationat si Adrei Butica, cameramanul din "Moartea Domnului Lazarescu", care a reusit sa filmeze pelicula precum "un cosmar in timpul zilei".

Bogdan Dumitrache, despre Pozitia copilului, care ne reprezinta la Berlinala - Interviu

Astfel, continua Nigel Andrew, filmul se indreapta catre un punct culminant puternic: o casa in doliu, doua vizitatoare sfasaiate de suferinta. Faptul ca filmul a castigat Ursul de Aur la Berlin nu a surprins pe nimeni, exceptandu-i poate pe cei care credeau ca pelicula va imparti premiul cu "Gloria".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Pozitia copilului Financial Times, #cronica pozitia copilului, #Pozitia Copilului presa straina, #Pozitia Copilului premii , #film romanesc