Un deceniu de Serile Filmului Romanesc, celebrat alaturi de marele actor Florin Piersic

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 17:09
12752 citiri
Un deceniu de Serile Filmului Romanesc, celebrat alaturi de marele actor Florin Piersic

Capitala Moldovei redevine polul cinematografiei romanesti in perioada 12-16 iunie, cand va avea loc festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR).

Evenimentul care redeschide Cinefilia a ajuns la editia aniversara de 10, pe care i-o dedica maestrului Florin Piersic, un actor de 10. Retrospectiva Florin Piersic reuneste pe scena cinematografica ieseana actori si regizori care au sustinut SFR de-a lungul celor noua editii anterioare.

Pe parcursul celor cinci zile de eveniment, vor fi proiectate sase dintre filmele in care joaca actorul principal al acestei editii aniversare, Florin Piersic, care, la jumatatea acestei luni, a fost de altfel premiat pentru intreaga activitate la cea de-a 27 editie a Galei Premiilor Uniter.

Festivalul va debuta cu proiectia filmului de suflet al actorului, Parasutistii (1972), in care Luncan, un comandant de parasutisti aspru si intransigent, isi neglijeaza sotia si copilul in favoarea meseriei.

Retrospectiva Florin Piersic include si alte firme dragi marelui actor, printre care se numara De-as fi... Harap-Alb (1965), Haiducii lui Saptecai (1971), Elixirul tineretii (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985).

Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piata Unirii din Iasi (open air), in perioada 12-16 iunie, incepand cu ora 21:00, cu exceptia primei seri, Seara de Gala, care se va desfasura incepand cu ora 20:30.

Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic al festivalului inca din anul 2015, sustine ca Florin Piersic este cel mai carismatic actor roman, care in cei peste 60 de ani de cariera cinematografica a reusit sa demonstreze ca are un talent indiscutabil si nu este doar o prezenta spectaculoasa, de altfel, extrem de rara in peisajul colegilor de breasla.

"Dupa reverentele pe care le-am facut pentru personalitati marcante ale cinematografiei romanesti, precum Mircea Daneliuc, George Mihaita, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc sau Cristian Mungiu, acum a venit timpul sa-i dedicam editia unuia dintre cei mai iubiti actori ai tuturor generatiilor - Florin Piersic. Este un actor atat de complex, incat am stat sa analizam fiecare detaliu legat de filme si proiectii. Totodata, este pentru prima data cand vom avea, seara de seara, proiectii open air, in Piata Unirii.

Din 2010, ne place sa promovam filmul romanesc din toate timpurile, iar personalitatile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirma faptul ca initiativa noastra conteaza, ca publicul vrea sa vada film romanesc pe marele ecran si ca putem merge cu incredere mai departe", declara Andrei Giurgia, Director Serile Filmului Romanesc.

Festival SFR aduce premiere romanesti de top la Iasi

In cinci spatii de proiectie, vor rula cinci dintre cele mai asteptate filme ale momentului: Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria - inima Romaniei, Popeasca si Cap si pajura.

Programul complet poate fi accesat pe site-ul festivalului: www.festivalsfr.ro/program.

S-au pus in vanzare biletele pentru filmele din cea de-a X-a editie, care se pot achizitiona de pe www.ateneuiasi.ro, de la Cafeneaua Piata Unirii sau de la Tiki Village.

"Va fi un cocktail ideal de noutati, dintre cele mai diverse, cu nostalgie si un altfel de istorie, originale si speciale, variate, avanpremiere, pentru Iasi, Capitala Cinefiliei Romanesti, pentru a 10-a oara!", subliniaza Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic SFR.

Peste 12.000 de cinefili asteptati la festivalul ce pune Iasiul pe harta cinematografiei

In acest an aniversar, vor da curs festivalului 70 de invitati si au fost pregatite peste 30 de evenimente (filme, concerte, dezbateri, scurtmetraje, maraton de reclame, expozitii, cineconcert, concert aniversar, premiere, film in memoriam Stela Popescu s.a.), la care sunt asteptati peste 12.000 de cinefili.

Editia precedenta a festivalului a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului romanesc. In cele cinci zile ale editiei de anul trecut, Iasiul a gazduit peste 60 de invitati din cinematografia romaneasca.

Festivalul Serile Filmului Romanesc este unicul de acest profil din tara, dedicat in exclusivitate filmului romanesc. De-a lungul anilor, acesta a reusit sa puna capitala Moldovei pe harta cinematografiei romanesti ca un reper. Astfel, incepand cu anul 2017, Iasiul a devenit Tara Filmului Rasare, cu resedinta numita Cinefilia.

Proiectul este rezultatul pasiunii studentilor din Asociatia Studentilor Jurnalisti din Iasi pentru cinematografia romaneasca si este organizat de Asociatia ARTIS. Initiat in 2010 si continuat timp de noua ani cu retrospective dedicate marilor actori ai cinematografiei romanesti, precum si invitati si parteneri din lumea filmului, festivalul a ajuns sa fie recunoscut la nivel national de institutiile reprezentative din mediul cultural.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com