10 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata

Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 09:11
13431 citiri
10 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata
Foto: captura Youtube/Movieclips Trailer Vault

Una dintre cele mai bune metode de a face timpul sa treaca mai repede este mersul la film sau statul in fata televizorului.

Inainte de a urmari peliculele cu dinozauri, spatiu sau alte subiecte impresionante sau futuriste trebuie sa vizionezi filmele romanesti care au facut istorie si pe care trebuie sa le vezi neaparat daca nu ai facut-o deja.

1. Morometii (1988)

Incepem aceasta lista, bineinteles, cu un clasic, deoarece este unul dintre cele mai reusite filme din toata istoria cinematografiei romanesti. Nu doar actorii principali i-au dat acest loc in top, ci si actiunea care a fost mai mult decat excelent transpusa in scena de Stere Gulea, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc si Luminita Georghiu. Actiunea in sine atrage atentia, fiind vorba despre destramarea si instrainarea membrilor unei familii traditionale.

2. Nea Marin miliardar (1979)

Nu cred ca este roman care sa nu fi auzit de cea mai reusita comedie a tuturor timpurilor, care dupa zeci de ani nu s-a demodat si probabil n-o va face niciodata. Prezinta cea mai mare nota de popularitate, trecand cu detasare peste nume mari de filme si nume mari de regizori si actori. Actiunea principala se petrece in jurul lui Amza Pellea care are norocul sa fie confundat cu unul dintre cei mai cunoscuti miliardari ai momentului.

Presa suedeza despre filmele romanesti: "Romania-i cea mai tare"

3. Buletin de Bucuresti (1982)

Silvia este personajul principal din film si toata actiunea se petrece in jurul ei si povestii ei de dragoste cu Radu, poveste doar de ochii lumii pentru a-si obtine buletinul de Bucuresti mult dorit. In aceasta idila mai apare si un obstacol, o mosie primita la o distanta considerabila de capitala.

4. Toamna bobocilor (1975)

Cei trei absolventi, actorii principali ai filmului, pleaca spre necunoscut, in Viisoara. Aici incepe aventura vietii lor, unde dau piept cu realitatea si cu atmosfera si oamenii din sat. Se dovedeste ca visurile lor nu au legatura cu ceea ce traiesc in aceasta perioada.

5. Cel mai iubit dintre pamanteni (1993)

Actorul principal, un filozof innascut, este inchis intre patru pereti ai unei temnite comuniste, unde libertatea fizica ii este inlocuita cu largirea orizonturilor in ceea ce priveste cunoasterea de sine si egoul abia descoperit.

6. Moartea domnului Lazarescu (2005)

Ajungem la un film ceva mai nou, unde actiunea se petrece in jurul batranului domn Lazarescu, proprietar a trei pisici. Din cauza starii de sanatate precare, cheama salvarea si odata ajuns la spital incepe drumul lung al agoniei.

7. Filantropica (2002)

Aici este vorba despre un profesor mediocru de liceu, Ovidiu, si o frumoasa domnisoara de 20 ani, Diana. Idila dintre cei doi este mai mult decat speculativa, iar Ovidiu se vede nevoit sa recurga la diverse mici "scamatorii" si artificii pentru a-si tine relatia tanara si in viata.

Cristian Mungiu, omul care a schimbat regulile Oscarurilor - Reuters

8. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

Am ajuns si la povestea non-conformista a topului nostru, in care ne este prezentata, pe toata durata filmului, viata unei tinere ce a ramas insarcinata si doreste sa avorteze, insa ilegal, fiind in anii '80. Este unul dintre cele mai nominalizate si premiate filme romanesti.

9. Poker (2010)

In acest film ne este prezentata relatia dintre patru prieteni cu bani. Relatiile lor devin tensionate, deoarece apare invidia intre ei, dorind sa ajunga, pe rand, "liderul" grupului din punct de vedere material. Incep sa sape dupa lucruri murdare unul despre altul si aceasta actiune nu este nimic altceva decat reinterpretarea realitatii actuale.

Premierul Chinei lauda filmele romanesti: Chinezii se uita si acum la "Valurile Dunarii"

10. Restul e tacere (2007)

Pelicula ne pune in evidenta viata si stradaniile unui tanar regizor, de a-si pune pe picioare primul sau film. Avand in vedere ca lumea in care traieste este dominata de bani si de putere nu face altceva decat sa caute resurse materiale si sa ramana optimist pentru a-si duce planul pana la final.

YVE.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#filme romanesti, #4 luni 3 saptamani 2 zile, #filme romanesti celebre, #top filme romanesti , #filme