De la Cannes, la Bucuresti: Cele mai provocatoare filme pe care le poti vedea

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 20:58
2905 citiri
De la Cannes, la Bucuresti: Cele mai provocatoare filme pe care le poti vedea

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest. Festivalul se va desfasura in perioada 24-30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio si Elvira Popescu.

Doua dintre aceste filme au obtinut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a castigat Marele Premiu, iar Party Girl - Camera d'Or. Cannes-ul este criticat constant pentru lipsa regizoarelor din selectie, insa un raport recent al European Audiovisual Observatory arata ca filmele regizate de femei sunt, de fapt, raritati: intre 2003 si 2012, doar 16,3% din totalul peliculelor produse in Europa au fost semnate de cineaste.

Party Girl

Unul dintre cele mai neconventionale portrete feminine din cinema poate fi gasit in Party Girl, regizat de un grup de prieteni - Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis - si premiat cu Camera d'Or si Premiul Un Certain Regard pentru Cel mai bun ansamblu de actori.

Povestea filmului in sine este una neobisnuita: fascinate de mama lui Samuel Theis, care a decis sa se casatoreasca la 60 de ani, dupa o viata tumultoasa petrecuta prin cluburi, cele doua regizoare i-au propus sa faca un film despre ea.

Angelique Litzenburger a ajuns astfel sa-si joace propriul rol intr-un film doar partial fictiune, alaturi de familie si actori non-profesionisti.

"Este portretul unei femei mature ale carei parcurs si personalitate sfideaza toate normele sociale sau cinematografice", scrie Les Inrockuptibles.

Le Maraviglie

Marele Premiu la Cannes, al doilea ca importanta dupa Palme d'Or, i-a revenit cineastei italiene Alice Rohrwacher, pentru Le Meraviglie. Cap de afis sunt Alexandra Maria Lungu, fiica unor imigranti romani, aflata la primul rol, Monica Bellucci si Alba Rohrwacher, sora regizoarei.

Actrita romanca, descoperita de regizoare pe cand avea 11 ani, la o ora de religie, o interpreteaza pe Gelsomina, fiica unor fermieri italieni care duc o viata retrasa, intr-un colt mirific de tara, avand grija de stupii lor de albine.

Aparitia unui baiat si a unei prezentatoare TV (Bellucci) in satul lor o fac sa-si doreasca o altfel de viata. Alice Rohrwacher a mai fost selectionata la Cannes in 2011, in Quinzaine des Realisateurs, cu Corpo Celeste.

Clouds of Sils Maria

Un trio fascinant formeaza actritele Juliette Binoche, Kristen Stewart si Chloe Grace Moretz, in noul film al renumitului cineast francez Olivier Assayas, Clouds of Sils Maria, unul dintre cele mai apreciate din competitia Cannes 2014.

Intens si subtil, realizat la dorinta lui Juliette Binoche, care l-a provocat pe Assayas sa-i creeze un personaj complex, filmul urmareste o actrita (Binoche) pusa in fata provocarii de a juca in aceeasi piesa controversata despre doua lesbiene care i-a adus celebritatea cu 20 de ani in urma. Doar ca, de data asta, trebuie s-o interpreteze pe femeia mai in varsta dusa la disperare de iubita ei tanara.

Provocarea o obliga sa-si puna sub semnul intrebarii statutul, viata, relatiile. O insoteste in acest demers asistenta ei, jucata de Kristen Stewart, in ceea ce presa internationala descrie drept cel mai bun rol din cariera ei. Olivier Assayas este unul dintre obisnuitii Cannes-ului, cu peste zece filme selectionate.

Amour Fou

Cu totul bizara este povestea din Amour Fou, cel de-al saselea film regizat de austriaca Jessica Hausner si proiectat in Un Certain Regard. Actiunea este plasata in 1810, in Berlin, si este inspirata de povestea adevarata a scriitorului Heinrich von Kleist (Christian Friedel) si a iubitei lui, Henriette Vogel (Birte Schnoink).

Deprimat de insuccesul cartilor lui si sufocat de apatia si rigiditatea din inalta societate, acesta isi propune sa se sinucida, insa nu fara a avea un companion alaturi. Accepta sa intre in acest "pact intru moarte" o femeie casatorita.

"Un film misterios, care o sa va bantuie multa vreme", titreaza ARTE. Extrem de atent cu scenografia, costumele si imaginea, Amour Fou este considerat cel mai bun film al autoarei. Jessica Hausner a mai concurat la Cannes cu Lovely Rita (2001) si Hotel (2004).

Bird People

Un autor respectat, Pascale Ferran, distinsa cu Camera d'Or in 1994, pentru Petits arrangements avec les morts, a revenit la Cannes, in Un Certain Regard, cu o poveste de dragoste: Bird People.

Filmat aproape in intregime intr-un hotel de aeroport, ii are in distributie pe Josh Charles, Anais Demoustier, Roschdy Zem, Radha Mitchell.

In aeroportul din Paris, doi straini incearca sa gaseasca un sens in vietile lor: un inginer american care decide sa-si schimbe radical viata si o tanara camerista care trece printr-o experienta coplesitoare.

Dupa cum a marturisit intr-un interviu, Pascale Ferran a scris scenariul cu gandul la linia extrem de subtire dintre viata privata si cea publica, in lumea moderna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#filme Festival Cannes Bucuresti, #filme femei regizor Cannes, #filme femei provocatoare Cannes , #filme