Ziare.com

Festivalul International de Film Next 2013 - vezi ce filme intra in concurs

Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:33

   

Festivalul International de Film Next 2013 - vezi ce filme intra in concurs
Cea de-a 7-a editie a Festivalului International de Film Next, care are loc la Bucuresti, revine intre 10 si 14 aprilie, cu o selectie a celor mai bune scurt si mediu metraje realizate in ultimii doi ani in cinematografia locala si internationala.

Competitia de anul acesta, alcatuita din 23 de filme, din 16 tari, alese din cele peste 1.000 inscrise, mentine echilibrul intre estetici populare si estetici inovatoare, intre filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internationale (dar prezentate in premiera in Romania) si filme care abia incep sa fie descoperite.

Cei doi selectioneri ai Festivalului Next, Irina Trocan si Andrei Gorzo, isi prezinta astfel selectia:

"Avem scurtmetraje care acopera toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant. Panihida de Ana-Felicia Scutelnicu e cinema etnografic puternic estetizat. Filmul britanic Noapte buna si filmul croat Sunt o femeie independenta sunt exemple stralucite de "cinema la feminin". Filmul neo-zeelandez Schimbul de noapte e realism social de esenta tare, in timp ce, in filmul portughez Si viii plang si filmul chilian .SRT realismul social e invadat de elemente onirice si fanteziste.

Avem doua filme care se indeparteaza de cotidian inspre o forma de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic a la Apichatpong Weerasethakul, si filmul american Fotoliul, care seamana cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un numar record de filme stiintifico-fantastice, printre care Kaiser & Konig (Germania), o distopie action, O lume mai buna (Belgia), distopie mucalit-orwelliana, un SF retro irlandez - Fata cu dadaca mecanica si un SF fashion spaniol - Marion.

Filmul Palmuiala (Franta) e un kung fu porno pe care, dupa ce-l vedeti, n-aveti cum sa-l uitati, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternitatii. Selectia contine si horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce intr-un decor glam, sau Cusatoreasa, o animatie stop-motion cu un umor foarte, foarte negru."

Dintre filmele cu premii si participari la alte festivaluri se remarca Noapte buna cu o nominalizare la BAFTA si Premiul Juriului la Palm Springs Short Film Festival 2012, Palmuiala, care a facut parte din selectia oficiala Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes 2012, sau Si viii plang, care a obtinut o mentiune la aceeasi editie a Festivalului de la Cannes.

Filme romanesti la Next

Trei dintre cele patru filme romanesti intrate in selectia finala apartin unor regizori aflati pentru a doua oara in competitia Next: Treizeci, un film regizat de Victor Dragomir, prezinta o reuniune a unor fosti colegi, reuniune ce degenereaza neprevazut; In acvariu, al lui Tudor Jurgiu, este o poveste despre incercarile esuate ale unui cuplu de a se desparti; Betoniera, al lui Liviu Sandulescu (selectionat la Clermont Ferrand in 2013) este o felie de viata in traditia Noului Cinema Romanesc. Al patrulea film romanesc, Santul - venit ca o surpriza si pentru selectionerii Festivalului Next - este debutul regizoral al lui Adrian Silisteanu, cunoscut pana acum ca director de imagine al unor filme precum Din dragoste cu cele mai bune intentii si Domestic, regizate de Adrian Sitaru, si Undeva la Palilula, regizat de Silviu Purcarete.

Juriul de anul acesta este format dinChris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michele Driguez (Franta, Festival du Film Mediterraneen), Herve Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) si Radu Jude (Romania, regizor de film).

Festivalul Intenational de Film Next este un eveniment organizat de Societatea Culturala Next.

Festivalul International de Film NexT se desfasoara si in 2013 sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei. Activitatile Societatii Culturale NexT se incadreaza in "Viziunea pe 30 de ani pentru Romania" a Casei Regale.

Filmele intrate in competitie

1. Betoniera, r. Liviu Sandulescu, Romania, 2011, 15'
2. Cusatoreasa / La Ravaudeuse, r. Simon Filliot, Franta, 2012, 9'
3. Fetita cu dadaca mecanica / The Girl with the Mechanical Maiden, r. Andrew Legge, Irlanda, 2012, 16'
4. Foame / Eat, r. Moritz Kramer, Germania, 2012, 7'
5. Fotoliul / The Chair, r. Grainger David, SUA, 2012, 12'
6. In acvariu, r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2012, 21'
7. In timp ce flacarile se inaltau / O Que Arde Cura, r. Joao Rui Guerra da Mata, Portugalia, 2012, 27'
8. Kaiser & Konig, r. Timon Modersohn, Germania, 2012, 37'
9. Marion, r. Julian Zuazo, Spania, 2012, 18'
10. Mister / Misterio, r. Chema Garcia Ibarra, Spania, 2012, 12'
11. Noapte buna / Good Night, r. Muriel d'Ansembourg, Marea Britanie, 2012, 24'
12. O lume mai buna / Un Monde meilleur, r. Sacha Feiner, Belgia / Elvetia, 2012, 24'
13. Ovo, r. Eva Pervolovici, Franta, 2013, 12'
14. Panihida, r. Ana-Felicia Scutelnicu, Republica Moldova / Germania, 2012, 59'
15. Palmuiala / La Bifle, r. Jean-Baptiste Saurel, Franta, 2012, 25'
16. Skylab / Skylab Is Falling, r. Manoj Jahson, India, 2012, 25'
17. .SRT / .SUB, r. Jossie Malis Alvarez, Chile, 2012, 15'
18. Sunt o femeie independenta / Ja sam svoj zivot poslozila, r. Sonja Tarokic, Croatia, 2012, 27'
19. Santul, r. Adrian Silisteanu, Romania, 2012, 18'
20. Si viii plang / Os Vivos Tambem Choram, r. Basil Da Cunha, Elvetia / Portugalia, 2012, 30'
21. Treizeci, r. Victor Dragomir, Romania, 2012, 30'
22. Tura de noapte / Night Shift, r. Zia Mandviwalla, Noua Zeelanda, 2012, 15'
23. Yardbird, r. Michael Spiccia, Australia, 2012, 14'

A.S.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1804 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor