Filme care ascund piese ale lui Shakespeare (Video)

Joi, 14 Martie 2013, ora 17:04
3628 citiri
Filme care ascund piese ale lui Shakespeare (Video)
Foto: The Week

Cine s-ar fi gandit ca "Lion King" este, de fapt, o adaptare a lui Hamlet? Este numai un exemplu de film care ascunde povesti scrise de William Shakespeare.

The Week a alcatuit un top al acestor filme, mai mult sau mai putin cunoscute.

"West Side Story", de exemplu, care a avut premiera in 1961 si face parte din pleiada de filme clasice obligatoriu de vazut, se bazeaza pe "Romeo si Julieta". Ce-i drept, in loc de monologuri, regizorul foloseste cantece si dansuri.

Dar este clar ca Romeo si Julieta s-au mutat in Manhattan si fac fata aceluiasi conflict intre bande rivale si se lupta cu obsesia despartirii si a mortii.

Un alt film ce se bazeaza pe ideile lui William Shakespeare este "Ran", care a avut premiera in 1985 si se baseaza pe "Regele Lear", poveste transpusa in imagini de regizorul nipon Akira Kurosawa. Actiunea se petrece in Japonia, iar cei trei fii sunt inlocuiti cu trei fiice.

"Lion King", desenul animat ce incanta orice privitor, se bazeaza pe povestea din Hamlet, dar nu este foarte clar daca Disney a intentionat acest lucru sau nu. Oricum, asemanarile sunt greu de ignorat.

Unchiul ce il omoara pe tatal printului, aparitia regelui sub forma de fantoma, prietenii ciudati ai printului, toate acestea duc cu gandul la Hamlet. Ce-i drept, finalul difera si nici animalele nu canta, in versiunea lui Shakespeare. In Hamlet, mai toata lumea moare. In "Lion King", printul Simba isi recupereaza tronul.

"My Own Private Idaho", in care joaca si Keanu Reeves si a avut premiera in 1991, este o combinatie intre Henric al IV-lea si Henric al V-lea. Spre deosebire de Shakespeare, unde printul Hal fuge de responsabilitati, personajul interpretat de Reeves munceste din greu in timp ce-si asteapta mostenirea.

Pana si o parte din dialogurile din film sunt foarte asemanatoare cu cele din piesele scriitorului britanic.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#filme Shakespeare, #filme ascund piese Shakespeare , #filme