Nou scandal legat de filmul "Condamnat la viata" - incalca drepturi de autor

Duminica, 17 Martie 2013, ora 20:30
3415 citiri
Nou scandal legat de filmul "Condamnat la viata" - incalca drepturi de autor

Filmul romanesc "Condamnat la viata" se confrunta cu un nou scandal, dupa ce Gerard Depardieu s-a plans ca i-a fost modifcat finalul. De data aceasta, fiica unui scriitor ii acuza pe producatori ca au incalcat drepturile de autor.

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, fiica scriitorului Alexandru Lincu, Cristina Lincu, ii acuza pe producatorii filmului ca au incalcat drepturile de autor ale tatalui ei, autorul unui roman ce poarta acelasi nume ca productia cinematografica.

"Recenta lansare pe piata a filmului romanesc cu titlul 'Condamnat la viata' m-a indurerat profund prin incalcarea dreptului de autor al tatalui meu Alexandru Lincu. Tata a decedat in 2010, in urma unei crunte suferinte de cancer la stomac, dar, cu cateva luni inainte de moarte, a avut puterea sa scrie si sa publice romanul 'Condamnat la viata' pe care l-a dedicat fiului meu, Mihai Alexandru.

Romanul sau are valoare de testament, de ultima dorinta exprimata pe patul de moarte, de a ramane in memoria familiei si, mai ales, a nepotului sau, pe care stia la momentul scrierii cartii, ca nu il va mai putea vedea crescand, ca nu il va mai putea invata nimic. De aceea i-a lasat mostenire acest ultim roman, cu speranta ca reuseste sa creeze o punte in timp pentru a putea fi, intr-un fel, alaturi de nepotul sau.

Imi exprim astfel durerea si nevoia de a se respecta atat dreptul de autor conform legii, cat si mostenirea lasata de tatal meu, situatia de fata aducand prejudicii morale familiei mele", se arata in comunicatul Cristinei Lincu.

Gerard Depardieu si Harvey Keitel, revoltati din cauza unui film din Romania (Video)

Nu este prima problema cu care se confrunta filmul. Gerard Depardieu, unul dintre actorii care au jucat in aceasta productie, s-a plans ca finalul a fost modificat radical la cerinta unui distributor american.

"Varianta de montaj cu finalul schimbat pe care producatorul vrea sa o prezinte oficial, noi realizatorii filmului nu o recunoastem si o refuzam categoric. Vorbesc si in numele autorului filmului Bogdan Dreyer, cat si al colegului meu american Harvey Keitel, care este si el la fel de revoltat de aceasta manipulare.

Mai mult, aud ca se zvoneste prezenta mea la premiera, ceea ce nu este adevarat. Voi veni cu drag la premiera filmului, dar la cea adevarata, la filmul pe care am acceptat sa-l fac, nu la editia remontata ilegal. Pentru ca, in plus, producatorul nu a cumparat nici pana astazi scenariul, iar drepturile de autor sunt inca in proprietatea autorului Bogdan Dreyer si a mea.

Deci: Nu-mi dau acceptul ca filmul sa fie prezentat in alta forma decat in cea originala!", spunea Depardieu la sfarsitul lunii septembrie 2013.

Filmul reprezinta o noua ecranizare a nuvelei "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, care a inspirat si pelicula "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte", de Sergiu Nicolaescu, in 1972.

Recentele acuzatii de incalcare a dreptului de autor se refera la titlul in limba romana al filmului, "Condamnat la viata", care in limba engleza este intitulat "A Farewell to Fools".

O.A.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...