Ziare.com

"Q.E.D.", prima productie filmata in alb-negru de la "Morometii" incoace

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 22:00

   

"Q.E.D.", prima productie filmata in alb-negru de la "Morometii" incoace
"Q.E.D.", filmul scris si regizat de Andrei Gruzsniczki, care se lanseaza pe ecrane incepand cu 10 octombrie, marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa 1989: este primul film realizat pe pelicula alb-negru de la "Morometii" incoace.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului. Gestul sau nu ramane fara consecinte. In rolurile centrale: Ofelia Popii si Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr. Zilele acestea, filmul este proiectat la Festivalul International de Film de la Rio de Janeiro, in sectiunea Expectations 2014.

"Q.E.D." nu a fost convertit din color, ci a fost filmat direct pe pelicula ORWO alb-negru, mai costisitoare decat cea obisnuita, adusa special din Germania si procesata la Budapesta, pentru ca in Romania nu exista laboratoare echipate pentru acest lucru. Pelicula alb-negru are o granulatie deosebita si un spectru special de redare a culorilor in griuri echivalente, diferit de un negativ color convertit in alb-negru.

Turnajul la "Q.E.D.", a avut loc in mai multe locuri din Bucuresti, in toamna lui 2012: langa Ateneul Roman, la Facultatea de Biologie, sediul Universitatii Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo sau zona Armeneasca. O parte consistenta din buget a fost alocata reconstituirii anilor '80. Scenografia este semnata de Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Svetlana Mihailescu. Un alt punct forte al filmului, scenografia a fost remarcata si premiata la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden - goEAST.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2586 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca nu este zi

in care sa nu "inventati" un cuvant. citez: "turnajul la QED..." ce spuneti de cuvantul "filmarea" la QED...
pacat ca va numiti "jurnalisti"...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor