Plimbari gratuite cu mocanita, in Bucuresti. Duminica e ultima zi

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 09:04
5925 citiri
Plimbari gratuite cu mocanita, in Bucuresti. Duminica e ultima zi

Bucurestenii au fost asteptati in perioada 10-15 iunie la o plimbare gratuita cu mocanita, care circula pe o distanta de aproximativ 150 de metri pe platoul dintre Muzeul CFR si gura de metrou Basarab.

Prezenta "bunicii" locomotivei Diesel in Capitala face parte din proiectul "Tezaur de Istorie, Cultura si Tehnica Feroviara. Muzeul Ceferistilor la 75 de ani de la inaugurare", eveniment organizat de Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara in parteneriat cu Primaria sectorului 1.

Organizatorii au construit in piata din fata Muzeului Ceferistilor o cale ferata ingusta pe care circula un tren de epoca alcatuit dintr-o locomotiva cu abur si trei vagoane. Mocanita circula zilnic, in perioada evenimentului, intre orele 9,00 - 17,00.

Pe 10 iunie 2014 s-au implinit 75 de ani de la inaugurarea Muzeului Cailor Ferate Romane. Cu ocazia aniversarii celor peste sapte decenii de existenta, muzeul a organizat o serie de manifestari care sa promoveze importanta cailor ferate de-a lungul istoriei si, implicit, transportul feroviar - mijlocul de transport cel mai ecologic si prietenos cu mediul inconjurator.

Cei care isi doresc sa cunoasca mai multe despre oamenii care au facut posibil transportul pe caile ferate sunt invitati la un simpozion dedicat marilor personalitati in domeniu.

Un loc aparte i-a fost dedicat inginerului Anghel Saligny, in memoria caruia, in data de 13 iunie, un tren special de calatori compus din cea mai moderna locomotiva electrica si cele mai moderne vagoane de calatori a mers pe ruta Bucuresti Nord - Cernavoda Pod - Constanta. Trenul a oprit 20 de minute in statia Cernavoda Pod, unde pasagerii au putut vizita Podul Carol I, proiectat si construit de Anghel Saligny.

De asemenea, pasionatii de istorie feroviara pot admira in Gara de Nord o expozitie de material rulant de epoca si trenul cu locomotiva cu abur "Calugareni", care va gara la linia 14. Trenul, fabricat in anul 1869, face zilnic, pe toata perioada evenimentului, doua trasee dus-intors intre Gara de Nord si Gara Regala Baneasa, care anul acesta implineste 75 de ani de la deschidere.

Citește și:
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de...
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...