Ziua Astronomiei, marcata in Romania: Afla in ce orase poti invata despre stele

Sambata, 10 Mai 2014, ora 14:28
2471 citiri
Ziua Astronomiei, marcata in Romania: Afla in ce orase poti invata despre stele

Ziua Astronomiei va fi marcata sambata in Bucuresti, Barlad, Targoviste si Timisoara, prilej cu care cei interesati pot lua parte la observatiile astronomice, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Ziua Astronomiei este una de promovare a astronomiei in locuri publice prin prezentari, observatii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstratii si alte activitati.

Observatorul Astronomic sarbatoreste Ziua Astronomiei in fiecare an, printr-o seara in care intrarea in Observator este gratuita. De asemenea, orarul institutiei se prelungeste mult in noapte, iar membrii Astroclubului Bucuresti ies cu telescoapele in parc.

In acest an, sambata, de Ziua Astronomiei, membrii Astroclubului Bucuresti vor merge intre orele 17.00 - 22.00 pe esplanada Baneasa Shopping City, unde se vor desfasura o serie de activitati specifice acestui eveniment.

Observatorul astronomic: Luna, Marte si Saturn, observate gratuit

Pe de alta parte, si reprezentantii proiectului LaStele.ro vor organiza o serie de evenimente dedicate Zilei Astronomiei. Astfel, astronomii amatori din Bucuresti invita publicul in Parcul Herastrau (zona Foisor-Expo Flora) la o seara de observatii astronomice prin telescop. Incepand cu ora 20.00, astronomii asteapta publicul cu doua telescoape prin care pasionatii vor putea vedea Luna, planetele Jupiter si Marte, precum si alte obiecte cum ar fi stelele duble. Astronomii vor raspunde celor interesati la intrebari despre Univers.

Observatii astronomice gratuite, daca cerul va fi senin

Observatiile astronomice sunt gratuite si vor avea loc doar daca va fi cerul senin.

Pe de alta parte, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad asteapta publicul, sambata, de la ora 9.30, in fata teatrului pentru a observa Soarele. La 11.30 va fi organizata o conferinta la sediul muzeului, iar de la ora 21.00 vor avea loc observatii astronomice din zona parcului din Barlad.

La Targoviste, Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza observatii cu publicul in Piata Tricolorului, sambata, incepand cu ora 19.00.

Totodata, Astroclubul Antares organizeaza Ziua Astronomiei la Observatorul Astronomic din Timisoara, sambata, incepand cu ora 19.00 si pana la miezul noptii.

De asemenea, sambata, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) va lansa concursul online "Ziua Astronomiei". Aflata la cea de-a cincea editie, competitia are ca scop promovarea acestei stiinte in randul tinerilor. Temele abordate sunt menite sa atraga elevii si studentii cu varste de pana la 26 de ani catre studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare si abonamente la reviste de stiinta.

Tema de anul acesta a concursului este "Astronomie - trecut, prezent si viitor", iar pentru a participa concurentii trebuie sa inscrie pe site-ul www.ziua-astronomiei.ro un eseu de maximum trei pagini, care sa prezinte istoria astronomiei si sa cuprinda aspecte precum descoperirile importante si continuitatea lor, cele mai importante momente din istoria universului si succesiunea lor, cele mai importante figuri din astronomie si astrofizica, exemple de astronomie in spatiul cultural (filme/carti), oportunitati de viitor in domeniul astronomiei si detalii despre pasiunea personala pentru astronomie. Pasionatii de astronomie se pot inscrie la concurs in perioada 10 - 30 mai.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#zi astronomie Bucuresti, #zi astronomie orase Romania, #sarbatoare astronomie Bucuresti , #gratuit