BIAS 2016: Cum a fost si ce am vazut la cel mai mare airshow din Romania - Fotoreportaj

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 31 Iulie 2016, ora 16:22
8505 citiri
BIAS 2016: Cum a fost si ce am vazut la cel mai mare airshow din Romania - Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Sambata, 30 iulie, a avut loc, pe Aeroportul Baneasa, editia 2016 a BIAS - Bucharest International Air Show - cel mai mare spectacol de aviatie care se organizeaza in Romania. In cele ce urmeaza am sa incerc sa va spun si arat ce ati ratat sau, de ce nu, sa va fac sa va amintiti momentele frumoase.

In cazul in care n-ati mai fost la un airshow trebuie sa stiti ca aceste spectacole sunt structurate de obicei in doua mari parti - o expozitie statica, in care avioanele sunt expuse la sol si pot fi analizate in voie, si demonstratia aeriana propriu-zisa, in care avioanele efectueaza tot felul de manevre acrobatice.

BIAS 2016 nu a facut exceptie si, pentru spectatorul obisnuit, incursiunea in lumea aviatiei de la Baneasa incepea cu expozitia statica. Pe platforma aeroportului s-au aflat destul de multe avioane iar pe unele dintre acestea publicul din tara noastra nu prea are ocazia sa le vada "pe viu". Printre "pasarile rare" s-au numarat un Suhoi Su-27 UB (dubla comanda) al Fortelor Aeriene Ucrainene, un Suhoi Su-25 al Fortelor Aeriene Bulgare, un Mirage 2000-5 al Fortelor Aeriene Grecesti, doua F-15C ale Fortelor Aeriene Americane, un "radar zburator" E-3 Sentry utilizat de NATO, clasicul Hercules american si asa mai departe. Fortele Aeriene Romane au expus MiG-ul 21 LanceR, IAR-ul 99, IAR-ul 330 Puma, Antonovul 26 sau Spartanul.

Avionul AWACS, "radarul zburator" utilizat de NATO

Surpriza placuta a fost posibilitatea de a vedea de foarte aproape, inclusiv din postul de pilotaj, toate aceste avioane, cu exceptia F-urilor 15 americane. Au fost cozi, s-a asteptat in soare, insa nu in fiecare zi ai ocazia de a sta la mansa unui Su-27 sau chiar a unui MiG-21. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a vedea cum arata in interior un avion AWACS utilizat in mod curent de catre NATO. Un mare plus pentru organizatori si expozanti.

Public in expozitia statica, in fundal fiind vizibil MiG-ul 21 LanceR

Suhoi Su-27 al Fortelor Aeriene Ucrainene in expozitia statica

Intr-unul dintre hangare au existat standuri de unde publicul putea primi informatii despre Fortele Aeriene Romane, Aeroclubul Romaniei, diferite tipuri de avioane, se puteau cumpara carti de aviatie, postere cu imagini spectaculoase, machete de avioane si alte asemenea lucruri.

Herculesul american a fost vizitat de o multime de copii

Concomitent cu toata agitatia de la sol, in aer lucrurile erau si mai fascinante. Vedetele BIAS-ului din acest an au fost Suhoiul din Ucraina (ucrainenii au adus doua avioane la Baneasa, unul fiind expus si celalalt zburand in demo) si F-ul 18 din Spania. Insa, tragand linie, cea mai neasteptata evolutie, in sensul cat se poate de pozitiv, au avut-o cehii cu doua avioane de antrenament L-159 ALCA. La capitolul mare dezamagire intra celebrul Saab Gripen, adus tot ce cehi, dar care a avut ceva probleme si n-a mai evoluat.

Nu pot sa inchei fara sa-i remarc pe pilotii Fortelor Aeriene Romane. Am vazut demonstratii aeriene demne de cele mai mari airshow-uri din lume. Iar solo-urile cu MiG-ul 21 LanceR si cu elicopterul IAR 330 Puma au fost de exceptie.

F-4U Corsair si B-25 Mitchell in evolutie

MiG-21 Lancer evoluand cu fortajul cuplat si trenul de aterizare scos

Formatie de cinci avioane MiG-21 LanceR

Publicul, caci ce e un show bun fara publicul care sa se bucure de el, a fost numeros si nu prea. Fata de anii trecuti, am observat ca zona destinata spectatorilor a fost parca ceva mai goala, in schimb, in zona de "umbrelute" a fost plin ochi. Chiar si asa, cozile la vazut avioanele existau si in cele mai crunte ore de canicula de la pranz. In plus, a fost un dute-vino constant, cu oameni care veneau, vedeau ce voiau sa vada si dupa ceva timp plecau, numai pentru a fi inlocuiti de altii. Este destul de dificil de estimat un numar, insa sigur au fost cateva zeci de mii de bune de bucuresteni, dar nu numai, care s-au bucurat de BIAS 2016.

Unul dintre parasutistii Aeroclubului Romaniei prezentand tricolorul

Elicopter IAR 330 Puma evoluand in fata publicului

Cei care au rezistat pana la final s-au bucurat si de surpriza numita Air Bandits. Membrii formatiei Iacarii Acrobati si lituanianul Jurgis Kayris, unul dintre cei mai buni piloti din lume, efectueaza poate cel mai periculos tip de acrobatie, cel pe timp de noapte, pigmentat cu efecte pirotehnice. Si trebuie sa recunosc ca, desi am vazut de cateva ori bune acest demo, de fiecare data e la fel de incredibil. Iar pentru oamenii care il admira in premiera, sa vezi avioane zburand foarte aproape de sol in timp ce in jurul lor sunt explozii ce trimit limbi de foc spre cer, trebuie sa fie ceva unic, fapt ce s-a vazut in ropotul de aplauze.

Air Bandits si finalul exploziv al BIAS 2016

Personal, pot sa spun ca BIAS 2016 a fost un succes si ca Bucurestiul are nevoie ca acest tip de evenimente sa continue si in anii ce vin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#BIAS 2016 foto, #airshow Bucuresti foto, #spectacol aviatie Bucuresti , #spectacole
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"BIAS 2016: Cum a fost si ce am vazut la cel mai mare airshow din