Concert marca Macelaru si Croitoru

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 21:18
1479 citiri
Concert marca Macelaru si Croitoru
FOTO: Virgil Oprina

Doi muzicieni romani de cel mai inalt nivel artistic se intalnesc pe scena Salii Radio: Cristian Macelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasa cariera in special in S.U.A si Canada si violonistul Gabriel Croitoru, care detine dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National"George Enescu".

Cei doi vor concerta vineri, 28 noiembrie (ora 19.00), alaturi de Orchestra Nationala Radio. Seara se deschide cu o lucrare inspirata de folclorul romanesc - Trei piese pentru orchestra de coarde (Constantin Silvestri). Itinerariul continua apoi cu o compozitie mozartiana - Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra, ale carui accente ludice si ineditul iz exotic, oriental, l-au facut sa fie supranumit si "Concert turcesc"si evenimentul se va incheia cu Simfonia nr. 3 - Scotiana, semnata de Felix Mendelssohn.

Simfonia nr. 3 este o partitura direct influentata de impresiile de calatorie pe care compozitorul le-a trait in 1829, cand a vizitat frumoasa zona a arhipelagului britanic, lucrarea fiind dedicata de Mendelssohn Reginei Victoria.

Cristian Macelaru a plecat din Romania la 17 ani, pentru a invata arta muzicala in S.U.A, iar astazi activitatea sa dirijorala este una in plina ascensiune. Si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, iar in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind apoi distins cu "Sir Georg Solti Emerging Conductor Award". Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra. In prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia. Cristian Macelaru a fost invitat, in februarie 2012, sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez.

Cristian Macelaru colaboreaza in mod curent cu Orchestra Metropolitain din Montreal, cu orchestrele simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. In septembrie 2013 a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonica dinGoteborg, Suedia.

Gabriel Croitoru a obtinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National"George Enescu".

Cu peste o mie de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogata prezenta in viata muzicala: solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii din Ploiesti si prim violonist al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A. Incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul "Duelul viorilor" (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si "Vioara lui George Enescu la sate" (alaturi de Horia Mihail).

Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, in oficiile Postei Romane,in Magazinele Inmediosemnalizate"Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#concert Bucuresti Cristian Macelaru, #concert Bucuresti Gabriel Croitoru, #concert Orchestra Coruri Radio , #spectacole