In zbor, de Ziua Muncii

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 01 Mai 2012, ora 16:59
2950 citiri
In zbor, de Ziua Muncii

Daca cei mai multi dintre romani au ales sa-si petreaca minivacanta de 1 mai la un gratar, la munte, la mare sau aiurea pe langa vreo padure, cativa dintre concetatenii nostru au zburat. La propriu. Si nu (doar) de placere, ci pentru a se perfectiona in aceasta arta care este pilotajul.

Safety Demo, antrenament in tehnica pilotajului avansat, a ajuns la cea de-a doua editie, asa ca organizatorii s-au gandit sa imbine utilul cu placutul astfel ca, pe langa pregatirea pilotilor selectionati, a existat si un show aviatic in miniatura, un fel de avanpremiera pentru sezonul de spectacole care va urma in aceasta vara.

Asadar, luni, 20 aprilie, am mers catre aerodromul Banesti, din judetul Prahova. Aici au casa Iacarii Acrobati, singura formatie de acrobatie privata din Romania. Daca in 2011, la inaugurare, la Banesti era doar un camp cu o pista inierbata, la nici un an distanta, pe aerodrom au "rasarit" un hangar modern si incapator, plus alte dependinte.

In momentul in care am ajuns la aerodrom, zborurile erau in toi. Daca in timpul unui spectacol aerian deliciul este dat de manevrele facute la verticala pistei, de aceasta, mult mai interesant, a fost observatia pregatirii pentru zbor.

Astfel, cei prezenti in hangar au putut asista la un briefing, chiar daca erau piloti sau simpli entuziasti ai aviatiei. Apoi, oricine a putut sa vada, chiar de aproape, cum sunt pregatite avioanele, lucru nu foarte palpitant, insa extrem de interesant.

Merita mentionat ca instructorii sunt cei trei componenti ai Iacarilor Acrobati, Ioan Postolache, Dan Stefanescu si Dan Conderman, la aceasta actiune fiind ajutati si de multiplul campion de acrobatie, Jurgis Kairys, din Lituania.

Asociatia Aripi Romanesti, cea care a avut initiativa transformarii evenimentului dintr-unul rezervat doar pilotilor intr-unul pentru publicul larg a organizat, in hangar, o expozitie ce a cuprins fotografii, documente si chiar o geaca de zbor apartinand eroului aviator Dan Valentin Vizanty, as al aviatiei romane din cel de-al doilea razboi mondial.

Au urmat apoi alte si alte zboruri, o pauza de masa chiar la aerodrom si multe, multe povesti specifice cu si despre acesti baieti minunati si masinariile lor zburatoare.

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#spectacol aviatie Banesti 2012, #Banesti Safety Demo 2012, #aerodrom Banesti Prahova, #Iacarii Acrobati spectacol 2012 , #spectacole