Incepe Concursul Enescu 2016

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 19:55
2371 citiri
Incepe Concursul Enescu 2016

Editia 2016 a Concursului International George Enescu are loc intre 3 si 25 septembrie si aduce pe scena Ateneului Roman unii dintre cei mai promitatori tineri artisti ai momentului, precum si muzicieni consacrati si laureati ai Concursului, astazi, nume importante in plan international, care vor sustine o serie de recitaluri extraordinare. Abonamentele si biletele se pun in vanzare luni, 7 martie, in reteaua Eventim.

Incepand cu editia din 2016, Concursul International George Enescu se va derula intr-un nou concept, care va aduce pe scena Ateneului Roman din Bucuresti, alaturi de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale si laureati din anii anteriori care si-au dezvoltat o cariera internationala, precum si castigatorii competitiei din 2014, atat la cele trei sectiuni instrumentale ale concursului, cat si la compozitie. Ateneul va gazdui astfel 19 concerte si recitaluri, printre care:

  • Un concert de gala, care va deschide Concursul, pe data de 3 septembrie 2016, la care vor participa: Anna Tifu (vioara), laureata a Concursului Enescu 2007, Valentin Radutiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011 si Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011, alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii va cuprinde: Triplul Concert pentru pian, vioara si violoncel in Do Major op. 56 de Beethoven, interpretarea in premiera a lucrarii "Tektonum" de Sebastian Androne, care a castigat premiul I al sectiunii Compozitie a Concursului "George Enescu" editia 2014, precum si Poemul Simfonic "Pini di Roma" de Respighi.
  • Trei recitaluri extraordinare sustinute de muzicieni consacrati, membri ai juriilor fiecarei sectiuni de instrumente: David Geringas (violoncel) - la pian Ian Fountain, pe 7 septembrie, Florin Croitoru (vioara) - la pian Verona Maier, pe 16 septembrie, si Peter Donohoe (pian), pe 22 septembrie;
  • Castigatorii editiei trecute a Concursului Enescu vor sustine, de asemenea, trei recitaluri extraordinare: Stefan Tarara (vioara), alaturi de Lora-Evelin Vakova Tarara, Eun-Sun Hong (violoncel), alaturi de Thomas Hoppe (pian), precum si Josu de Solaun (pian).
  • Etapele concursului sunt deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfasurata la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti) ; etapa a II-a, etapa a III-a - semifinala pentru fiecare din cele trei categorii de concurs si cele trei finale, concertul cu orchestra Filarmonicii George Enescu vor avea loc pe scena Ateneului Roman. O noutate a acestei editii este faptul ca, incepand cu etapa a II-a, concurentii vor urca pe scena Ateneului.

Dirijorii celor trei finale sunt: Alex Bloch (Violoncel), Christoph Poppen (vioara), John Axelrod (pian)

"Pe fondul succesului din 2014, am decis dezvoltarea unui concept mixt, care permite atat o mai buna promovare a competitorilor si a laureatilor, cat si o mai buna promovare a muzicii lui George Enescu. Concursul Enescu devine astfel locul de intalnire pentru artisti consacrati, pentru laureati ai editiilor trecute care si-au dezvoltat o cariera internationala, pentru laureati ai editiei anterioare care sunt in curs de promovare, si pentru tinerii artisti care lupta acum pentru a se afirma. Ca parte a acestui proces, fiecare proba de concurs, dupa prima etapa, va fi organizata la Ateneul Roman, fie sub forma recitalurilor, fie sub forma concertelor, iar din etapa a II-a, accesul spectatorilor se va face pe baza biletelor si abonamentelor. Artistii sunt legati de publicul lor si este important ca spectatorii sa vina in sala, sa fie parte din visul acestor oameni talentati. Tocmai de aceea, Concursul va avea si o noua tema in acest an, sintetizata prin mesajul 'Traieste-ti visul'! In sala de concert se vor intalni astfel visurile artistilor si visurile spectatorilor", a declarat presei directorul executiv al ARTEXIM, Mihai Constantinescu.

Un eveniment in sine, Concursul Enescu s-a impus de-a lungul timpului ca o platforma de promovare a tinerelor talente pe scena internationala, iar in acest an creeaza posibilitatea ca publicul sa ia parte la un intreg parcurs muzical in decursul a 22 de zile. Programul complet al Concursului este disponibil la acest link.

Tema Concursului din 2016 va fi puterea de a da viata visurilor noastre, putere care ii anima si pe tinerii concurenti sa se pregateasca, sa munceasca si sa performeze pe scena, in fata juriului si a publicului.

"'Traieste-ti visul!' este provocarea pe care o lanseaza Concursul Enescu 2016 nu doar pentru artisti, ci si pentru public, fiindca suntem transformati de fiecare vis caruia ii dam viata. Concursul Enescu invita la o recunoastere si sarbatoare a visurilor care ne duc mai departe. Generozitate, creativitate, disciplina si vointa, implicare - sunt valorile in care credea George Enescu. Si-a dorit sa fie compozitor, in primul rand si nu si-a abandonat visul de o viata. A visat sa-i ajute pe tinerii artisti sa se afirme. Si le-a facut pe amandoua. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi si ca societate", a declarat presei Oana Marinescu, directorul de comunicare al Concursului Enescu.

Abonamentele si biletele pentru Concursul Enescu vor putea fi cumparate incepand de luni, 7 martie, prin reteaua Eventim (www.eventim.ro si prin punctele de vanzare), astfel:

1. Bilete pentru cele sase recitaluri extraordinare, finale (trei concerte) si gala de deschidere (biletele se achizitioneaza separat, pentru fiecare eveniment in parte).

  • Categoria I - 50 lei
  • Categoria II - 40 lei

2. Bilete pentru Etapa a III-a a Concursului Enescu, care cuprinde recitaluri ale artistilor inscrisi in concurs (biletele se achizitioneaza separat, pentru fiecare dintre cele trei zile de concerte din Etapa III).

  • Categoria I - 50 lei
  • Categoria II - 40 lei

3. Bilet unic cu acces la Etapa a II-a a Concursului Enescu, care cuprinde recitaluri ale artistilor inscrisi in concurs ce se intind de-a lungul a sase zile de Concurs (biletul unic permite accesul la TOATE evenimentele din cadrul Etapei a II-a).

  • Categoria I - 25 lei
  • Categoria II - 20 lei

4. Abonament cu acces la toate evenimentele din cadrul Concursului Enescu - permite accesul la recitalurile extraordinare, finale, gala de deschidere, Etapa a III-a si Etapa a II-a.

  • Categoria I - 400 lei
  • Categoria II - 300 lei

Participarea la Etapa I a Concursului, care are loc la Unviersitatea de Muzica Bucuresti este gratuita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#bilete abonamente festival Enescu, #Festival Enescu 2016 , #spectacole