Ziare.com

Provocare pentru un roman: Canta piesele lui Paganini pe vioara lui George Enescu

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 15:25

   

Provocare pentru un roman: Canta piesele lui Paganini pe vioara lui George Enescu
Una dintre cele mai importante provocari pe care le intalneste un mare violonist in cariera sa este interpretarea lucrarilor compozitorului italian Niccolo Paganini.

Cu o astfel de partitura dificila pentru un artist, dar extrem de placuta pentru public, va veti delecta in evenimentul propus vineri, 31 ianuarie (19.00), la Sala Radio: Concertul nr. 1 in re major pentru vioara si orchestra.

Lucrarea va demonstra virtuozitatea violonistului Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor si Corurilor Radio care a obtinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National"George Enescu".

Cu peste o mie de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogata prezenta in viata muzicala: solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii din Ploiesti si prim violonist al Cvartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Gabriel Croitoru a evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria, S.U.A.

Incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul "Duelul viorilor" (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si "Vioara lui George Enescu la sate" (alaturi de Horia Mihail).

Evenimentul din data de 31 ianuarie se va derula sub bagheta dirijorului de origine italiana David Crescenzi - dirijor invitat permanent al Operei Nationale Romane Timisoara, a carui carte de vizita include o variata experienta artistica la Teatrul "St. Carlo" din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul "Carlo Felice" din Genova si alaturi de ansambluri ca Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Camera din Bologna, Filarmonicile din Alessandria si Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma s.a.

Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, in oficiile Postei Romane,in Magazinele Inmediosemnalizate"Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Mai multe informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1934 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata o adevarata persoana care reprezinta excelenta si calitatea!

Acestea sint adevaratele elite ale Romaniei, nu doamna care este tinta unui aruncator de cutite ditr-un circ englez... cu tot respectul pe care il port cuiva care munceste ca sa isi castige viata, chiar modest.
Dar talentul acestui muzician este rodul unei munci si unui studiu neintrerupte, incununate de privilegiul unui Guarnieri, ca instrument de expresie. Jos palaria, domnule Gabriel Croitoru si profesorilor dvs.! Va aplaud cu toata caldura!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor