Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un circar! Sau cum sacrificiul si munca se transforma in comedie

Luni, 25 Martie 2013, ora 12:14
5857 citiri
Un circar! Sau cum sacrificiul si munca se transforma in comedie
Foto: Ziare.com

Sub lumina reflectoarelor, sunt staruri imbracate in haine stralucitore cu paiete, accesorizate cu surasuri de clovni si glazurate cu aplauze. In momentul in care se trage insa cortina, circarii isi sterg machiajul si se intorc la vietile lor private, lasand la iveala o figura nuda, fara ruj.

Putina lume isi imagineaza ca si artistul de circ are probleme si grijile lui. Insa, cu toate nefericirile pamantului, ei tin stafeta sus.

Bogdan Lazar-Andreescu (Bolo) are peste 20 de ani la circ. La Globus are numere de acrobatie, echilibristica, pantomima, dresaj si momente de umor.

Acum, ministrul clovneriilor, cum era numit Chaplin, este maestru de ceremonii multivalent la cea de-a XII-a editie a Galelor Circului.

S-a nascut si a crescut "pe-un picior de plai, pe-o gura de Rai... Pe Pamant, Romania, Bucuresti, Dristor", povesteste artistul pentru Ziare.com. La 20 de ani, atras de fetele frumoase si de costumele sclipitoare, a renuntat definitiv la sport in favoarea acestei "lumi fascinante" a circului, ne marturiseste Bogdan Lazar-Andreescu.

Debutul pe... cai mari

"La varsta de 20 de ani, cand imi cautam un drum in viata, dupa terminarea serviciului militar. Am facut sport de performanta, lupte greco-romane in cadrul clubului Dinamo Bucuresti. Dupa terminarea serviciului militar, ianuarie 1990, ar fi trebuit sa continui sa practic acest sport, dar din cauza evenimentelor din decembrie 1989 sau datorita destinului, am ajuns printr-o cunostinta in circ.

Am fost fascinat pe loc de aceasta lume minunata si ... am debutat in acelasi an, intr-un turneu intreprins in Rusia cu doua atractii: cascadorie pe cai (djighit) si acrobatie la sol (excentric acrobatic), in cadrul trupei Ropciuc", rememoreaza Chaplin.

Cum arata o zi obisnuita a unui artist de circ? Si cand nu are spectacol, Bolo intra in pielea personajului pe care il interpreteaza, fie ca repeta pentru rolul lui Chaplin, cu trupa Lazar Jr pe care o initiaza, sau repeta dresura de papagali.

"Cam 3-4 ore de antrenament zilnic, in decursul multor ani de pregatire. Multi dintre noi au in spate ani de cariera sportiva, altii vin din familii de artisti cu traditie in arta circului si care incep pregatirea de la o varsta frageda, asa ca va puteti inchipui usor: controlul si echilibrul fizic este la noi", ne-a mai spus artistul.

A cunoscut succesul si euforia publicului prin momentele de adrenalina oferite de cascadoriile pe cai, iar accidentarile nu au lipsit. Acrobatia sa preferata este "probabil o serie de flic-flacuri in viteza, figura cu care aveam intotdeauna succes". Iar disciplina preferata, accentueaza Chaplin, ramane comedia.

"Avem ani si ani de pregatire si antrenament fizic. Oooo, da, riscul face parte din meseria noastra. Nu poti face performanta in disciplinele acrobatice fara risc. Tocmai de aceea, noi il asumam in mod responsabil si constient", explica Bogdan Andreescu.

Bariera limbajului nu ne sta stavila

Lumea artistilor de circ este una aparte, cu o viata dusa de pe o zi pe alta, de fiecare, in alt loc, cu alta dispozitie, in vecinatatea altor oameni, langa alte magazine, in fata altui public, in alte tari.

"Meseria noastra ne poarta, pe cei consacrati, prin toata lumea. Asadar, apartinem intregii lumi, bariera limbajului nu ne sta stavila. Majoritatea artistilor de circ sunt poligloti", povesteste Bolo.

Cand reflectoarele se inchid si se trage cortina, circarii raman insa impreuna. "Repetam impreuna, cateodata iesim impreuna, petrecem impreuna... suntem o breasla unita, in general", spune artistul.

Nu e circ daca nu e si numar de dresura. Se discuta mult si pe tema ca animalele sunt chinuite, ca pentru a fi dresate suporta tot felul de corectii, de pedepse. Chaplin atrage atentia ca un dresor nu poate avea niciodata figuri de contact cu un animal batut.

"Este adevarat, pe vremuri se folosea o metoda mai dura la dresaj. In secolul al XIX-lea a aparut aceasta prima metoda de dresaj, se numea 'in salbaticie' si era insotita cateodata si de salve de pusca.

Dar de atunci a trecut ceva vreme. Exista o legislatie, regulamente europene pe care le aplicam si noi, pedepse pentru cei care nu le respecta si care merg pana la confiscarea animalelor. Si ca sa fiu mai clar, veniti la spectacolele noastre si fiti atenti la contactul, la legatura formata intre om si animal. Cu un animal batut nu poti avea figuri de contact, iar in spectacolele noastre aceste momente de contact fizic pot fi vazute frecvent. Ce sa va mai spun de papagalii cu care lucrez eu.. ei zboara liberi prin sala de spectacol...", explica Bolo.

Nostalgiile artistului - noaptea vesel, ziua trist

La circ, nu e niciodata vreme de plictiseala si Bolo nu se gandeste niciodata sa paraseasca lumea magica a spectacolelor. Vorbeste cu pasiune si daruire despre meseria sa.

"Imi aduc aminte de o perioada din tinerete, cand lucram in spectacole in night- cluburi si chiar eram ziua obosit si trist, iar noaptea vesel si distrat ...pana tarziu, spre dimineata. Depinde de fiecare artist in parte, de felul in care isi organizeaza ziua de lucru, de ce-si doreste profesional.

Eu pot sa va spun ca viata de artist de circ nu este monotona pentru ca tot timpul dai de noi provocari: atractiile pe care trebuie sa le pregatesti pentru urmatoarele spectacole. Circ & Variete Globus face parte din elita circurilor, asadar atractiile care intra in spectacolele sale trebuie sa fie pe masura. Credeti-ma, nu e timp de plictiseala", mai povesteste, pentru Ziare.com, Chaplin.

Bogdan poate fi vazut in aceste zile la Galele Circului. Pana pe 30 martie, Circ & Variete Globus prezinta un spectacol ai carui castigatori depind doar de votul spectatorilor.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Circ globus Chaplin, #viata artist circ comedie , #spectacole