Ziare.com

Cuvinte pe care romanii le-au preluat din alte limbi. Toti folosim frecvent si termeni imprumutati de la unguri

de Andreea Ruxanda
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 05:45

   

Cuvinte pe care romanii le-au preluat din alte limbi. Toti folosim frecvent si termeni imprumutati de la unguri
In limba romana "s-au infiltrat", de-a lungul timpului, cuvinte provenite din alte limbi, devenind ceea ce numim astazi cuvinte imprumutate. Acestea au fost preluate fie pe cale orala, prin contactul cu vorbitorii, fie prin cale indirecta, prin preluarea unor cuvinte straine.

Cuvinte imprumutate din slava

Multe cuvinte din limba romana provin din limba slava veche si au aparut odata cu venirea slavilor, in secolul VII, potrivit lexicologialimbiiromane.ro.

Exemple de cuvinte provenite din slava, pe categorii:

1. Inrudiri: nevasta, ruda, maica
2. Alimente: ulei, castravete, slanina, drojdie, otet
3. Mediul casnic: gradina, pod, pivnita, prag, zid, ciocan, lopata, var, coasa
4. Natura: vreme, zapada, praf, nisip, deal, pajiste, izvor, poiana
5. Limbaj uzual: ceas, necaz, pofta, lacom, sarac, bogat, iute, scump, veselie, prieten, slab
6. Animale: cocos, gasca, lebada, veverita, rac, bivol

7. Legume: sfecla, morcov
8. Parti ale corpului: gat, obraz, pleoapa, burta, glezna
9. Verbe: a trai, a iubi, a munci, a privi, a darui, a citi, a gresi, a obosi, a vorbi

Cuvinte imprumutate din maghiara

Influenta maghiara este mai puternica in Transilvania, dar toti romanii folosesc cuvinte imprumutate de la maghiari, cum ar fi: oras, belsug, hotar, gand, chip, chin, talpa, viclean.

Cuvinte imprumutate din turca

Cele mai folosite cuvinte provenite de la turci: cafea, tutun, baclava, chiftea, pilaf, dusman, chibrit, belea, bacsis, dulap, cutie.

Cuvinte imprumutate din greaca

Cuvintele grecesti au patruns in limba romana inca din antichitate, prin coloniile grecesti din Dobrogea. Cateva exemple ar fi: farmec, trufie, martor, a mangaia, drum, maine, patura.

Cuvinte imprumutate din franceza: persoana, facil, dificil, medalion, certificat, semafor, magazin, dans, bacalaureat, abonament, cosmar.

Cuvinte imprumutate din italiana: opera, banca, solfegiu, spaghete, capodopera, pizza, ostatic, armata, portofoliu, omagiu, cancelarie.

Cuvinte imprumutate din germana: blit, rucsac, laitmotiv, cartof, politist, snitel, pensula, beletristica, curat, tigara, sacou.

Cuvinte imprumutate din engleza: start, fotbal, cash, business, discount, motel, computer, radar, job, ok, target, software, jackpot.

Cuvinte imprumutate din rusa: agreat, dezinformare, combinat, cozoroc, habotnic, zacusca, steag, galusca, localnic, caracatita, carantina.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Andreea Ruxandra,

pentru un asemenea articol iți trebuie informații solide, ori tu nu ți-ai făcut lecția. Articolul conține numai bazaconii. Dacă luăm numai cuvantul "oraș" și este indeajuns: "Concluzionand, vom afirma că originea cuvantului romanesc oraș trebuie căutată in termenul administrativ romano-elenistic chora, intrat de timpuriu (ca imprumut lingvistic) in vocabularul populatiei de sinteză traco-daco-romană si in toponimia conexă, pentru ca, după separarea romanitătii dunărene, in consecinta evenimentelor care au bulversat regiunea balcanică in cursul secolului VII, el să evolueze, doar in arealul propriu-zis daco-roman, spre forma contemporană, pe care a derivat-o semantic din notiunea de comunitate teritorială, printr-un procedeu propriu de determinare: sufixul –as. Așa că mai bine șterge această mizerie ca să nu te faci de tot rasul.

 

@ puidedac

Pe andreea nu o intereseaza daca se face sau nu de ras . Mai intai , andreea sa ne demonstreze ca e romanca . Mai degraba cred ca scrie asemenea bazaconii cu intentia de a duce in eroare generatia de analfabeti aparuta dupa anii 1995-2000 , generatie care nu e altceva decat produsul unui sistem carew urmareste indobitocirea tinerilor , sclavizarea lor . Nu vi se pare de mirare ca nu da exemplu de nici un cuvant de origine daca ? Ba mai mult , unele cuvinte de origine daca le-a bagat la cuvinte de origine maghiara .
Institutul roman de cercetari lingvistice (daca exista unu) ar trebui sa angajeze doar lingvisti romani cu origini puri romanesti , nu sa lase toti intrusii sa ne modifice realitatea .
Referitor la cuvintele de origine turca . E bine sa se verificxe originea lor . aceste cuvinte in majhoritate nu sunt de origine turca ci persana , din persana veche .

Și totuși...

Articolul:"Cuvinte pe care romanii le-au preluat din alte limbi",autoarea Andreea Ruxanda a adus in discuție o temă necesară in studiu și in ȘCOALĂ!
De ce?Nu de puține ori,mai ales in ultimii 20 de ani,elevii pleacă cu o zestre săracă,privind originea unor cuvinte...
Desigur,cuvantul oraș preluat din maghiară,posibil și hotar,il face și pe Tocheș să zambească!Deasemenea,bacșiș din turcă e ruda din slșavă a lui peșcheș!
Da,sunt de preferat astfel de articole ce aduc aici dispute ce au nevoie de dispute fără jigniri de informații greșite fără "de voie"precum in actuala politică,unde abundă(de unde provine?)grosolănii care ii fac șnițel pe oponenți...
Felicitări Puidedac(curajos ...) și anaviva,cu o subliniere:
posibil să-i agite pe analfabeți și să-i facă mai receptiv la balciul politic cu rezultate de EV MEDIU.

 

Cea mai ciudata limba!

Cea mai ciudată limbă de pe Terra este Limba Romană, adică acea limbă pe care indigenii spatiului Danubiano-Carpato-Pontic o vorbesc. De ce este ciudată, deoarece după intelighentia Academiei Romane de ieri si de azi avem un lexic de bază "imprumutat" de la toti vecinii nu mai după "etmologie". Ceea ce este deadreptul curios. Nu populatiile migratoare au trecut peste noi si au imprumutat, ci noi nativii romani le-am imprumutat cuvintele. Adicătelea noi nativii aveam interesul primordial să ne intelegem cu megiesii ori migratorii nu invers. Curios! Nu?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor