Excursie de toamna in muntii Persani - explozie de culoare pana pe Magura Codlei

Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 13:00
5727 citiri
Excursie de toamna in muntii Persani - explozie de culoare pana pe Magura Codlei
Fotografii: Cati Visinescu

Pandemia ne-a retezat orice sansa la ceea ce numeam pana mai ieri... "vacanta", insa, pana ce lucrurile revin la normal, ne putem bucura de excursii prin care sa (re) descoperim frumusetile Romaniei! Iar cum cele mai sanatoase evadari sunt cele in natura, ne-am propus sa incepem a va prezenta saptamanal o serie de experiente la care aproape oricine poate avea acces.

Nu departe de Bucuresti, mai precis din Codlea (langa Brasov), pleaca un traseu montan ce va da ocazia sa va bucurati de peisaje minunate, culori de toamna bogate, sport si un pic de adrenalina.

Drumul pana pe Magura Codlei (1.292 m) este unul mediu ca dificultate, pe care il puteti parcurge in orice anotimp. Va recomand insa sa il faceti toamna, atunci cand copacii par in flacari si intreaga natura are o paleta bogata de culori calde. Veti avea parte de o plimbare de poveste, cu carari pline de frunze si jocuri de lumini in coroanele copacilor. Nu va uitati aparatul acasa si sa aveti bateriile incarcate la telefon, sigur va veti intoarce cu cateva zeci de cadre!

Inainte insa de a intra in padure, la cateva minute de la inceperea traseului, veti iesi la un punct de belvedere, de unde aveti panorama intregului oras Codlea. Si se vede atat de frumos! Cat de frumos este sa prinzi de aici un apus de soare, cand totul se coloreaza in rosu si luminile incep usor-usor sa se aprinda! Orasul parca prinde viata sub inceputul de noapte!

Varful pare mic, insa nu il subestimati!

Traseul nu este pentru cei neobisnuiti cu miscarea sau potecile montane. E prietenos la inceput, te lasa sa admiri padurea, sa te bucuri de liniste si de aerul curat.... Dupa care, la rascrucea cu Cetatea Neagra,se mareste dificultatea. Pantele devin mai inclinate, potecile un pic mai inguste, respiratia un pic mai rapida, iar ritmul de mers incetineste usor. Avem insa aceleasi paduri ce ne inconjoara, si asta ne motiveaza si ne da curaj pentru a continua.

Mai avem putin! Varful ne asteapta!

O data ajunsi aproape de creasta, poteca se imblanzeste. Simtim cumva ca suntem mai sus, deoarece avem mai multa lumina ce danseaza imprejur. Cu ochii la frumusetile din jur, aproape ca ratam indicatorul care ne anunta ca mai sunt doar 3 minute pana in varf. Un ultim efort... si iata-ne ajunsi pe Magura Codlei, cel mai inalt varf din Muntii Persani. Felicitari, ati reusit! Ati ajuns! Va puteti bucura de reusita!

De aici aveti doua posibilitati sa va intoarceti - una este pe acelasi traseu, iar a doua este sa faceti circuit pe la Cetatea Neagra si apoi sa coborati. Cea de-a doua varianta este mai accidentata, cu coborari abrupte pe stanci, si o recomand doar celor antrenati. Pentru cei care nu au conditie fizica buna, va recomand sa coborati pe acelasi drum. Si nu, nu o sa va plictisiti - totul arata diferit parcurs invers, asa ca veti avea parte de surprize placute si acum.

Detaliile traseului

  • Traseul incepe din Codlea, de pe Strada Vulturului. Locul de inceput este marcat cu indicatoare, astfel incat este foarte usor de recunoscut. Traseul pana pe Vf Magura Codlei dureaza 2h si 40 min in mers normal, si este marcat cu triunghi rosu. Are 5 km (doar dus) si o diferenta de nivel pozitiva de aproximativ 650 m. Dus-intors se poate parcurge in aproximativ 5 ore.
  • Zona a fost remarcata, astfel incat veti regasi traseul prin padure destul de usor. La intersectiile principale exista indicatoare ce va vor ghida in directia corecta.
  • Pe traseu nu exista surse de apa, asa ca luati-va minim un litru de apa, un sandvis si ceva dulce, pentru a va reface puterile si energia pierduta.
  • Asigurati-va ca aveti incaltari potrivite pentru traseele montane (bocanci sau incaltaminte cu talpa aderenta) - altfel exista riscul de alunecari pe poteca. Luati cu voi o sursa de lumina, pentru situatia cand va prinde noaptea.
  • Nu va abateti de la poteca marcata! Si pastrati traseul curat!
  • Acest material ne-a fost transmis de Cati Visinescu, o impatimita a drumetiilor pe munte si a muzicii folk. Mai multe detalii despre traseele parcurse de ea puteti afla de pe blogul chitaracalatoare.ro, iar cei care momentan nu se incumeta sa porneasca la drum, o pot asculta fredonand cantece de munte pe canalul de Youtube.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
    În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
    #drumetie munte, #drumetie, #munte, #excursii , #stiri timp liber