Caravana Cultura'n Sura traverseaza tara si aduce piesele de teatru de la oras in satele Romaniei

Comunicat de presa
Joi, 24 Mai 2018, ora 20:46
13571 citiri
Caravana Cultura'n Sura traverseaza tara si aduce piesele de teatru de la oras in satele Romaniei

"Cultura'n Sura", un proiect artistic indraznet si inedit, se prezinta ca un act de normalitate in satele romanesti, prin intermediul caruia spectacole de teatru variate sunt transferate din salile de teatru de la oras si prezentate in mod gratuit in surile din curtile satenilor, care devin, pentru o seara, amfitrioni inediti ai teatrului si totodata spectatori pentru prima data.

Anul acesta caravana "Cultura'n Sura" isi propune sa traverseze tara de la sud la nord, ducand teatrul atat in satele care au devenit gazde constante ale proiectului, cat si in locuri necalcate pana acum de trupe de teatru profesioniste.

Initiat in urma cu 6 ani de regizorul Victor Olahut, proiectul "Cultura'n Sura" a pornit in anul 2013 din sura badei Florea din Hida si a ajuns cu pasi repezi sa fie prezent in 24 de sate romanesti, cu 40 de reprezentatii sustinute.

Proiectul redefineste spatiul teatral si largeste segmentul de public caruia teatrul din Romania i se adreseaza preponderent. Sateni din localitati izolate, aflate departe de scenele din marile orase au vazut pentru prima data in viata lor spectacole de teatru pe texte clasice de Moliere sau Cehov, sau contemporane, scrise de Ion Baiesu sau Flavius Lucacel.

Regizorul Victor Olahut concepe comedii alerte, cu subiecte actuale ce au un impact imediat asupra celor mici si raman totodata in constiinta spectatorilor adulti.

Startul acestei editii va fi dat cu o reprezentatie la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Spectacolul care va fi prezentat, "Doctor fara voie" de Moliere in regia lui Victor Olahut, ii are in distributie pe: Marin Grigore, Ioana Rufu / Florentina Nastase, Marius Costache, Iulian Glita, Bogdan Costea, Lavinia Cosma si Rodica Pasca.

Caravana va parcurge urmatorul traseu:

  • 29 mai - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Bucuresti, sura Bancu
  • 31 mai - Ortelec, judetul Salaj, la Ionu' din parau
  • 1 iunie - Hida, judetul Salaj, la badea Florea a lu' Juvri
  • 2 iunie - Cristolt, judetul Salaj, la Victoru' lu' Talia, la Nucu Popii
  • 3 iunie - Muzeul Satului, Baia Mare, sura Valea Vinului, in cadrul Festivalului International de Teatru "Atelier"

Reprezentatiile din Salaj sunt sustinute de Centrul de Cultura si Arta al judetului, partenerul principal al proiectului.

Anul acesta echipa "Cultura'n Sura" si-a luat angajamentul de a sprijini doua cauze umanitare, prin sustinerea de reprezentatii cu scop caritabil in cadrul Festivalului Dinozaurilor din Geoparcul Tara Hategului, cu scopul strangerii de fonduri pentru dotarea cu aparatura a sectiei nou-nascuti a spitalului din Hateg, si in tabara MagiCamp, pentru copiii bolnavi de cancer aflati acolo.

In aceasta editie, "Cultura'n Sura" va mai poposi si in alte comunitati din judetele Alba, Valcea, Maramures si Salaj.

Multumim partenerilor si sponsorilor fara de care acest proiect ar fi imposibil de realizat: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Tenaris Silcotub, Viorica Samson-Manea, Tur Cento Trans, Teatrul Studentesc PODUL, Teatrul Municipal Baia Mare, Ark Media Advertising, Romania Educab, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Asociatia de Dezvoltare Comunitara Ortelec-Zalau, Primariile Comunelor Hida si Cristolt.

Traseul caravanei va fi actualizat pe pagina web a proiectului www.culturansura.ro, precum si pe pagina dedicata www.facebook.com/culturansura.

Citeste si:
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministerul Transporturilor vrea să mai cumpere încă 20 de trenuri electrice. Pe ce trasee vor circula
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, 10 august, că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. ”Autoritatea pentru Reformă...