Timpul liber este hobby-ul de baza al tututuror persoanelor care cunosc prea bine notiunea infioratoare de "serviciu".
Toata lumea cauta ca aceasta perioada sa fie cat mai mare, sa incadreze cat mai multe ore, minute si secunde, pentru a-si satisface micile placeri ale vietii.
Desi pare ca acest timp liber este foarte putin, mereu, incercam sa-l lungim si sa tragem de el cat putem de mult. Muzica, filmele, piesele de teatru, pescuitul, noptile petrecute in cluburi, plimbarile sunt doar cateva activitati care ne delecteaza in orele pe care le petrecem in afara serviciului sau a scolii, un "loc de munca" pentru cei mici.
In general, romanii prefera sa se distreze cat mai zgomotos si cat mai mult cu putinta, pentru a simti din plin aceasta pauza de munca. Baruri, cluburi, cafenele, pub-uri, ceainarii si sali de concerte sunt locatiile principale in care alegem sa ne intalnim prietenii si sa dam frau liber distractiei.
Multe persoane prefera locurile zgomotoase si aglomerate, pentru ca acestea dau senzatia de "petrecerea anului", de acel moment pe care nu-l traiesti in fiecare zi si asta te face sa te simti special. Chiar daca exista activitati mult mai relaxante si mai linistitoare, party-urile din cluburile bucurestene sunt la mare pret.
"Imi place sa merg in cluburi si sa dansez impreuna cu prietenii mei. Tot stresul pe care il acumulez in cursul saptamanii il "omor" in weekend, la petrecerile din cluburi. Muzica e misto si oricand descoperi oameni noi dornici, ca si tine, de distractie", spune Daniela, studenta la ASE. O parte dintre petrecareti nu se multumesc doar sa participe la aceste party-uri, dorind sa contribuie la crearea atmosferei. Foarte multi tineri se apuca de muzica, in special de sfera electronica a acestei forme de arta, mult mai accesibila in cluburi.
"Imi petrec mult timp ascultand sau cautand muzica, de ceva vreme a inceput sa imi surada ideea de a depasi stadiul de consumator, asa ca am inceput sa intru in lumea oamenilor care fac muzica de club. Primul lucru pe care l-am observat este ca exista o diferenta intre a asculta si a face muzica, sentimentul este unul diferit, dar in ambele cazuri este foarte placut. Imi place sa vad ca oamenii se simt bine si se distreaza foarte tare cand mixez piesele mele preferate", a afirmat Ionut, DJ.
De celalata parte, se afla lumea linistita a "clasei muncitoare", care isi petrece timpul liber intr-un mediu mai izolat. Bibliotecile, salile de lectura si cinematografele par sa fie mult mai potrivite pentru partea "adormita" a Romaniei. O parte dintre aceste persoane considera ca timpul liber trebuie calculat foarte bine si dedicat studiului, fara a uita de perioadele de relaxare.
"Majoritatea timpului liber, pe care il am, incerc sa il folosesc pentru a citi si a studia. In weekend ies in oras, in general in cluburile din centrul Bucurestiului la o bere cu prietenii mei. Din cand in cand ies cu prietena mea la plimbare, dar evitam parcurile pentru ca sunt prea aglomerate", a declarat Robert, student la Universitatea Bucuresti. Exista si exceptii, pentru care varianta unei petreceri in club sau a unui eveniment intr-un bar sunt excluse. Mare parte din aceasta categorie de persoane detesta fumul de tigara, care sufoca localurile din Romania.
"Imi place sa ies la film, la teatru si la evenimente culturale notabile. Prefer cafenelele si mai ales ceainariile, pentru ca acolo nu se fumeaza. Nu frecventez cluburile tocmai din cauza acestui aspect. Mi se pare mult mai folositor sa-mi petrec cateva ore intr-o biblioteca decat intr-un bar. Timpul liber e prea scurt si nu imi pemit sa-l irosesc", a afirmat Mihai, inginer-constructor.
Pana la urma, fiecare intelege diferit acest timp liber, iar trairile intense nu implica neaparat o iesire intr-un club zgomotos, ci mai degraba o carte care sa te dea pe spate.
Chiar daca exista foarte multe moduri de a ne relaxa, toata lumea pare sa fie de acord intr-o anumita privinta: timpul liber e prea scurt si trebuie exploatat la maximum! Asa ca cititi, dansati, ascultati muzica si plimbati-va in fiecare clipa libera pe care o aveti la dispozitie, pentru a rapi din fortele stresului, "calaul" din orice zi lucratoare.