Ziare.com

Explozie a numarului de spectatori la teatru, in 2018. Fara bani pentru noi premiere, cresterea se va opri

Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 15:41

   

Explozie a numarului de spectatori la teatru, in 2018. Fara bani pentru noi premiere, cresterea se va opri
Aproape 79% din romanii de peste 16 ani nu participasera in 2015 (singurul an pentru care Eurostat detine date comparative detaliate) la nici macar un spectacol de teatru dramatic, concert simfonic, spectacol de opera, balet etc..

Media europeana la acest indicator a fost de 57,2%, iar Bulgaria era singurul stat membru cu o contraperformanta ce o depasea usor pe cea a Romaniei - 80%.

Datele indica insa o crestere spectaculoasa a apetitului pentru astfel de spectacole, cu recorduri de participare inregistrate anul trecut la aproape toate aceste genuri.

Explozie a numarului de spectatori la teatru, in 2018 - cu 30% mai multi decat in 2015

In date absolute, conform INS, in anul 2015, numarul total de spectatori de teatru dramatic a fost de 1,706 milioane persoane. Similar cu cel din 1990 (1,708 milioane), cand populatia nu fusese afectata de emigratie (cel putin 3,6 milioane locuitori, marea majoritate de peste 16 ani) si nici de sporul natural negativ.

In 2018, numarul acestor spectatori live pe care INS ii contabilizeaza pe baza biletelor vandute de institutiile culturale din tara, indiferent de forma de proprietate, a explodat la 2,762 milioane. Ceea ce inseamna o crestere cu aproape 62%.

Chiar si asa, Romania ramane mult in urma mediei UE. Daca toate aceste vizionari record de teatru, de exemplu, ar fi considerate corespunzatoare unor vizitatori unici, ar insemna ca doar 17% din populatia de cel putin 16 ani a fost la astfel de spectacole.

Numarul vizitatorilor unici este insa cu mult mai mic, iar datele in acest sens, la nivel european, provin din aceeasi analiza Eurostat din 2015, care spune ca aproximativ doua treimi din spectatori merg de cel putin patru ori pe an la spectacole.

Fara premiere, cresterea numarului de spectatori nu poate fi sustinuta

Pentru a avea un numar mai mare de spectatori este nevoie nu numai de atragerea persoanelor care nu si-au descoperit aceasta pasiune, ci si de mai multe premiere, pentru a creste participarea publicului fidel.

In ceea ce priveste teatrul dramatic, in 2017 au avut loc 11.193 spectacole, dintre care 441 au fost reprezentatii cu titlu de premiera.

Citeste mai multe despre Numar record de spectatori la teatru si opera, in 2018. Fara bani pentru noi premiere, cresterea se va opri pe Curs de Guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre romani teatru 2018 romani teatru
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1004 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor