Expozitie de oua incondeiate, la Rosiorii de Vede

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 13:51
3976 citiri
Expozitie de oua incondeiate, la Rosiorii de Vede

Joi, la Casa de Cultura din Rosiorii de Vede, s-a deschis expozitia de oua incondeiate realizata de elevii scolii "Mihai Eminescu" din localitate.

Desi considerati a fi lipsiti de cultura necesara in arta incondeiatului, si, in locul chisitei, folosind acuarela sau carioca pentru a reda coloristica, cei peste o suta de expozanti, sub indrumarea profesorului lor, artistul plastic Ion Mitroi, au reusit sa se apropie de modelele aduse din Bucovina, prezentate ca exemplu in atelierul de creatie plastica al scolii unde au fost realizate ouale expozantilor.

"Oul, potrivit traditiei, este vopsit si incondeiat in ziua de joi din Saptamana Mare, indeletnicirea inrosirii oualor fiind rezervata femeilor, dar, dupa cum observ aici, multi expozanti sunt baieti, ceea ce inseamna ca domnul profesor a reusit sa le insufle acea stare care sa ii faca sa vibreze la traditiile crestine", a conchis Aura Barbut, referent in cadrul institutiei gazda, la deschiderea expozitiei.

Obiceiul inrositului oualor are la baza legenda potrivit careia Maria Magdalena s-a apropiat de crucea pe care era rastignit Iisus Hristos, avand un cos cu merinde, iar picaturi din sangele Domnului s-au prelins si au colorat astfel ouale din cos. Oul simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, un invelis care ascunde viata la interior si care e deschis cand ouale sunt ciocnite. Incondeierea oualor de Paste reprezinta, dupa cum spun teologii, un reflex al grijii deosebite pe care toate culturile traditionale spiritualizate o au pentru soarta sufletului in lumea de dincolo.

"Daca lasam privirea sa zaboveasca asupra unui ou incondeiat, indiferent ca este realizat de acesti copii or de mesterii incondeieri, el ne transimite bucurie, uimire, smerenie, impacare, pentru ca sunt ornate cu simboluri reprezentand soarele, luna, crucea, cu modele din natura si bineinteles cu motive populare intalnite pe tesaturile taranesti, cu tot repertoriul lor de semne sacre", le-a spus Ion Mitroi celor prezenti, exemplificand in acelasi timp cu cateva oua, "bijuterii" incondeiate, din colectia elevei Silvia Soare Drenea, mostenite de la bunica sa din Bucovina.

Ion Mitroi a evidentiat stradania tuturor celor ce au expus in a realiza cat mai fidel modelele, remarcand insa ca sunt si elevi care au un dar aparte in aceasta arta, numindu-i aici pe Andrei Matei, Delia Radu, Miruna Barbut si Mihai Mircea Nicolae.

Mai putin interesati de acest demers artistic religios s-au aratat profesorii scolii, care nu au participat la acest eveniment, desi au fost invitati, dupa cum remarca Ion Mitroi. Expozitia va ramane deschisa pana miercurea viitoare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#expozitie oua incondeiate, #oua expozitie Rosiori Vede , #teatre