Romania incepe pe 2 aprilie un maraton de 100 de ore de astronomie

Luni, 30 Martie 2009, ora 19:58
1645 citiri
Romania incepe pe 2 aprilie un maraton de 100 de ore de astronomie

Romanii, alaturi de oameni din intreaga lume, incep, pe 2 aprilie, un maraton de patru zile si patru nopti de astronomie, mai exact 100 de ore.

Cu ocazia evenimentului "100 de Ore de Astronomie", oamenii vor scruta cerul cu diferite instrumente astronomice, asa cum ar fi facut Galileo Galilei acum 400 de ani, cand a descoperit satelitii planetei Jupiter si craterele din Luna.

"100 de Ore de Astronomie (100 Hours of Astronomy) este cel mai mare eveniment ceare loc pe parcursul Anului International al Astronomiei 2009. Este o sarbatoare la nivel mondial compusa dintr-o gama larga de activitati care vizeaza participarea publicului.

Evenimentul se va desfasura pe o perioada de patru zile si patru nopti, pe parcursul carora oameni de pe tot cuprinsul globului isi vor impartasi experienta observarii cerului. Pentru multi dintre ei va fi primadata cand privesc minunile cerului printr-un telescop.

Pentru altii este oportunitatea ideala de a impartasi cunostintele si emotiile pe care le traiesc atunci cand privesc bolta cerului, trezind astfel si altora interesul si dorinta de a privi cu ochii lor frumusetile Cosmosului", potrivit unui comunicat de presa remis, joi, de Astroclub Bucuresti, Ziare.com.

Unul din obiectivele cheie ale proiectului 100 de Ore de Astronomie este acela de a inregistra un numar cat mai mare posibil de persoane care sa priveasca printr-un telescop, asa cum Galileo a facut-o pentru prima data cu 400 de ani in urma.

100 de Ore de Astronomie va avea loc in perioada 2-5 aprilie, atunci cand Luna este in trecerede la Primul patrar spre Luna plina, perioada propice pentru observatii fiind seara devreme. Saturn face si el parte din atractia acestor seri.

Doua dintre cele mai importante activitati din cadrul proiectului sunt o transmisiune de 24 de ore in direct de la cele mai mari telescoape ale lumii si 100 de ore de astronomie "de strada".

Transmisiile in direct vor avea loc din 3 aprilie ora 09:00 UT pana in 4 aprilie ora 9:00 UT, cand astronomi de la observatoare celebre de pe glob vor arata domurile telescoapelor si camerele de comanda, oferind astfel o privire unica in culisele facilitatilor de ultima generatie.

Evenimentele care se vor desfasura in strada sau in spatii publice vor culmina cu un "Star party" global de 24 de ore (din amurg pana in zori) pe 4 aprilie, organizat impreuna cu Sidewalk Astronomers si International Sidewalk Astronomy Night.

De asemenea, 5 aprilie, ultima zi din cele "100 de ore de astronomie" va fi Ziua Soarelui, Sun Day, fiind dedicata Soarelui prin activitati care incep odata cu rasaritul Soarelui.

In Romania, coordonator national al proiectului este Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM). Astroclubul Bucuresti participa la 100 de Ore de Astronomie pe de o parte prin sprijinul acordat pe partea organizatorica (partea de comunicare). Pe de alta parte, Astroclubul Bucuresti va organiza in capitala alaturi de SARM Bucuresti si Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" activitati dedicate publicului larg intre 2 si 5 aprilie.

Programul activitatilor din Bucuresti:

Joi, 2 aprilie, sesiuni din ora in ora in intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr. 21 (intre Piata Romana si Piata Victoriei):

-introducere despre Anul International al Astronomiei 2009 - AB

-Calatorie la marginea niversului - simulare cu Mitaka - Observatorul -Simulare cu World Wide Telescope - Observatorul Astronomic

-Discutii despre poluarea luminoasa - AB

Vineri, 3 aprilie, transmisii in direct de la observatoare din lume in intervalul 15 - 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr.21

Sambata, 4 aprilie, in intervalul 19-23:

-Calatorie la marginea universului - simulare cu Mitake - la Palatul Sutu, sustinuta de Observatorul Astronomic

Duminica, 5 aprilie, in intervalul 11-16, in Parcul Cismigiu:

-Observatii solare

-Jocuri educative pe teme astronomice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#maraton astronomie Romania, #Galileo Galielei stele , #teatre