Atentie, turisti! Cetatea din Alba Iulia poate fi vizitata din minibus electric

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 18:24
4278 citiri
Atentie, turisti! Cetatea din Alba Iulia poate fi vizitata din minibus electric
Foto: Facebook/ Cetatea Alba Iulia

Turistii care viziteaza Cetatea Alba Carolina pot beneficia, de la acest sfarsit de saptamana, de un tur ghidat al zonei istorice a municipiului Alba Iulia cu un minibus electric ecologic, de ultima generatie, o modalitate de transport des intalnita in orase ca Paris, Praga sau Roma.

Odata cu restaurarea cetatii bastionare, realizata prin fonduri europene, in Alba Iulia s-a constatat in ultimii ani o crestere substantiala a numarului de turisti. Nu demult, Cetatea Alba Carolina a primit din partea TripAdvisor, cel mai mare site de recomandari turistice interactive din lume, certificatul de excelenta, rezultat al recenziilor exprimate de catre turistii care au vizitat orasul in ultimul an.

O cetate din Romania a primit certificat de excelenta de la TripAdvisor

O premiera pentru Alba Iulia, plimbarea cu minibusul electric vine in sprijinul turistilor care pot astfel sa viziteze si sa afle mai multe informatii si despre obiective turistice mai putin accesibile, dat fiind faptul ca santurile Cetatii Alba Carolina, care inconjoara fortificatia medievala, se intind pe mai multi kilometri.

Intreprinzatorii care implementeaza aceasta solutie de transport colectiv ecologic al turistilor prin cetate au observat ca, pentru a vedea toate obiectivele, cei care ajung la Alba Iulia au nevoie de cel putin trei-patru ore in acest sens, timp in care trebuie sa mearga pe jos, lucru foarte obositor pentru unii. Un tur complet prin santurile Cetatii insumeaza, de exemplu, peste 3.500 de metri.

"Nu am inventat noi roata, am vazut astfel de vehicule pentru prima data in Italia. Ne-a placut ideea, consider ca potentialul turistic al cetatii poate fi exploatat si prin acest mod", a afirmat unul dintre initiatorii proiectului, Cosmin Hategan.

La randul sau, Lucian Pralea a mentionat ca minibusul este suta la suta electric si, in consecinta, nepoluant.

"Cetatea asta e atat de frumoasa, ar fi pacat sa o poluam. Vrem sa popularizam in randul turistilor Santurile Cetatii, zona nordica a acestora fiind putin vizitata", a declarat intreprinzatorul.

Acesta a precizat ca minibusul in cauza, care deocamdata a fost inchiriat, va circula pana la inceputul lunii decembrie.

Vehiculul are o capacitate de 15 turisti. Daca solutia este fezabila, cei doi vor sa achizitioneze la anul trei microbuze de acest gen astfel incat, in conditiile in care in Alba Iulia vin foarte multi turisti, inclusiv straini, sa poata fi transportati in acelasi tur de exemplu toti ocupantii unui autocar.

Traseul si pretul

Minibusul electric va circula pe un traseu propus de initiatorii proiectului, cu aprobarea autoritatilor locale, cu plecare din apropiere de Piata Tricolorului, pe langa Biblioteca Batthyaneum, Palatul Apor, Piata Cetatii, prin fata Universitatii, ajungand si la Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, pe Aleea Sf. Capistrano.

Se inconjoara cetatea pana pe Aleea Sf. Eugeniu, iar de acolo se va face circuitul retur, aducandu-i pe turisti la Obelisc, de unde apoi acestia pot sa viziteze la pas alte obiective din interiorul cetatii, cum ar fi Traseul celor Trei Fortificatii, Muzeul Principia, Sala Unirii, Muzeul National al Unirii, Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail sau Catedrala Reintregirii Neamului.

In viitorul apropiat, pasagerii vor beneficia si de un ghidaj audio, deocamdata numai in romana, urmand ca apoi acesta sa fie disponibil si in engleza, franceza si germana.

Viteza maxima a minibusului electric este de 20 de kilometri pe ora, acest mijloc de transport avand o autonomie de opt ore, perioada in care se pot realiza sapte-opt ture. Pretul unui bilet este de 20 de lei pentru adulti, respectiv 10 lei pentru copii sub 14 ani.

Cea mai mare si mai bine conservata cetate de tip Vauban din Europa, fortificatia bastionara din Alba Iulia, ofera posibilitatea vizitatorilor "efectuarii unei calatorii in timp" si sa "respire aerul istoriei".

Dupa ani de restaurare, cetatea din Alba Iulia ofera turistilor o lectie de istorie total neconventionala, traita pe viu, alaturi de personaje cum sunt soldatii imbracati in uniforma austriaca a primei jumatati de secol XVIII, perioada cand a fost construita fortificatia.

Daca in anii trecuti turistii se opreau doar pentru cateva ore prin Alba Iulia, in drumul lor spre Cluj Napoca sau Sibiu, in prezent, tot mai multi, fascinati de fortificatie, isi rezerva un timp ceva mai indelungat pentru a vizita cetatea Alba Carolina si a asista la diversele evenimente organizate aici, cum ar fi ceremonialul schimbului de garda, care are loc zilnic.

Ridicata in timpul Imperiului Habsburgic, intre 1714 si 1738, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortificatia, care ocupa o suprafata de peste o suta de hectare, are sapte bastioane - Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta.

Cetatea are forma unui heptagon neregulat, cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cetatea Alba Iulia minibus electric, #turism Alba Iulia , #timp liber