Cum alegi pantofii de alergare in functie de pronatia talpilor

Advertorial
Joi, 28 Mai 2020, ora 14:06
25696 citiri
Cum alegi pantofii de alergare in functie de pronatia talpilor
Foto: Pixabay

Tot mai multe persoane inteleg in ultima vreme necesitatea de a avea un stil de viata mai activ, iar majoritatea aleg alergarea ca forma de miscare.

Este o activitate la indemana oricui, care nu necesita cine stie ce investitie si se poate practica in aer liber, atat individual, cat si in compania unui grup de prieteni cu aceeasi pasiune.

Daca te-ai hotarat sa te alaturi comunitatii extrem de numeroase a alergatorilor, trebuie sa stii ca cel mai important element din tot echipamentul sunt pantofii de alergare. La prima vedere, poti fi tentat sa crezi ca e de ajuns sa te incalti cu o pereche de adidasi si sa iesi la alergat, dar lucrurile nu stau chiar asa. Daca pantofii de alergare nu sunt potriviti conformatiei piciorului, vei intampina probleme care s-ar putea sa te faca sa crezi ca sportul acesta nu e pentru tine.

Pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat, te ajutam sa te documentezi, oferindu-ti cateva sfaturi referitoare la alegerea perechii potrivite de pantofi de alergare.

Ce inseamna pronatia piciorului?

Pronatia este principalul criteriu de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi pantofii de alergare. Aceasta se refera la modul in care talpa piciorului ia contact cu solul in timpul mersului si al alergarii. In functie de modul in care calci, pronatia poate fi de trei feluri, dupa cum umeaza:

● Pronatie neutra - defineste calcatura perfect dreapta pe sol, atunci cand talpa ruleaza perfect pe suprafata de contact, de la calcai spre varf.

● Pronatie insuficienta - este prezenta la persoanele care calca spre partea exterioara a talpii.

● Pronatie exagerata - se refera la persoanele care calca accentuat pe interiorul talpii.

Afla ce fel de pronatie ai

Pronatia se poate determina cu ajutorul unui test special sau poate fi stabilita de un medic ortoped, insa poti afla si singur acest amanunt, studiindu-ti pantofii din dulap.

Daca acestia au talpa uzata pe mijloc si pe o portiune din calcai, inseamna ca ai o pronatie neutra, in timp e o uzura pe interior indica o pronatie exagerata. De asemenea, uzura pe partea exterioara a talpii indica o pronatie insuficienta.

Cumpara doar din magazinele specializate

Odata ce ai aflat pronatia, adreseaza-te unui magazin specializat in echipament sportiv, pentru ca aici poti beneficia de asistenta din partea unui personal calificat. Oferta magazinelor sportive este mult mai variata, iar asistentii de vanzari iti vor indica modelele potrivite cu pronatia ta. Daca ai o pronatie neutra, te poti considera mai norocos, pentru ca ai la dispozitie o gama mai larga de modele, in timp ce alergatorii cu pronatie insuficienta sau exagerata trebuie sa caute modele special concepute pentru ei.

Alegerea unei perechi de pantofi cu o pronatie nepotrivita provoaca disconfort si poate duce la accidentari.

Alege o pereche cu amortizare buna

O pereche de pantofi de alergare de calitate trebuie sa iti protejeze si articulatiile in timpul antrenamentelor, iar pentru asta este nevoie de o buna amortizare. Acesta depinde de calitatea talpii, care trebuie sa fie suficient de moale si elastica pentru a absorbi socurile, iar adidasii Fila sunt un bun exemplu in acest sens.

S-a stabilit ca o talpa isi pastreaza aceste caracteristici la un rulaj de 1.000 de kilometri, dupa care amortizarea incepe sa scada, iar efectele se resimt la nivelul articulatiilor. De aceea, este recomandat sa schimbi pantofii de alergare dupa ce ai trecut cu ei de aceasta limita de kilometri, chiar daca acestia nu prezinta semne evidente de uzura.

Pentru inceput, este suficient sa iti cumperi o singura pereche de pantofi, pentru ca va dura ceva timp pana cand vei ajunge sa alergi cu ei 1.000 de kilometri. Pe masura ce vei deveni mai bine antrenat si vei iesi din ce in ce mai des la alergat, este indicat sa iti mai cumperi una-doua perechi pe care sa le folosesti alternativ. In acest mod, talpa are mai mult timp sa revina la forma initiala dupa o alergare, ceea ce se traduce intr-o durata de viata mai lunga a pantofilor.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#incalataminte sport, #incaltaminte online, #magazin online articole sportive, #adidasi Fila , #timp liber