Doua trasee de rafting in Gorj, pe Jiu si pe Bistrita

Duminica, 09 Mai 2010, ora 15:51
4653 citiri
Doua trasee de rafting in Gorj, pe Jiu si pe Bistrita

S-a deschis deja sezonul 2010 de coborari pe Jiu, Gorjul avand la ora actuala doua trasee de rafting, primul pe Jiu in portiunea defileului contat cu grad de dificultate 4, iar celalalt traseu este pe Bistrita, avand grad de dificultate 2.

Trebuie facuta mentiunea ca in rafting, nou sport importat de peste ocean, exista 6 grade de dificultate, ultimele fiind destinate exclusiv raftingului profesionist ori extrem.

Prima coborare pe Jiu, in 2001

Primii pasi in promovarea acestui sport la nivelul judetului au fost facuti de Serviciul Public Judetean Salvamont Gorj si Asociatia "Amicii Salvamont", ce in primavara lui 2001, impreuna cu doi redutabili coboratori pe ape repezi din Franta, Phillipe Cross si Jerome Sornicle, au realizat prima coborare pe Jiu, care a masurat aproximativ 20 de km. Ea a inceput mai sus de Lainici si s-a finalizat la Visina.

Un an mai tarziu s-au facut o serie de coborari experimentale cu barci de plastic ori de panza cauciucata, precum si cu mai multe feluri de caiace din plastic, care nu dau rezultatele scontate, viteza apei si configuratia Jiului producand rasturnarea ori distrugerea acestora.

Turism de nisa in Romania: Kayaking si rafting

La inceputul anului 2003, in cadrul unui schimb de experienta intre salvamontistii gorjeni si cei din Bihor sunt experimentate mai multe ambarcatiuni gonflabile, special concepute pentru coborari pe ape repezi.

In toamna aceluiasi an este testata prima ambarcatiune specializata pe rafting, pluta Colorado, de fapt ambarcatiunea oficiala a ultimelor editii de campionat mondial la coborari pe ape repezi. De o calitate exceptionala, pluta reuseste parcurgerea intregului traseu din defileu, atingand pe unele portiuni viteze de pana la 50 km/ora fara sa se rastoarne ori sa produca probleme coboratorilor.

Coborari de trei-sase ore

De atunci, la fiecare inceput de sezon, s-au facut curse de tatonare si control ale traseului de pe Jiul de Sus, iar mai apoi pana aproape de sezonul hivernal coborari pentru agrement si perfectionarea tehnicilor specifice foarte complicate la prima vedere, activitati cuprinse in programul Romania-Gorj-Adventure.

O coborare pe apa cea iute a Jiului de Sud dureaza intre trei si sase ore de navigatie continua. Dar piedicile si dificultatile de manevrare maresc acest timp de cateva ori.

Odata cu deschiderea sezonului de rafting operatorii de turism au posibilitatea lansarii unor programe competitive urmarind permanent respectarea stricta a regulilor de siguranta a participantilor si a masurilor specifice acestui gen de actiuni (sa nu uitam ca anul trecut un operator de turism bucurestean a avut un incident la o coborare chiar pe Jiu in zona defileului), in care raftingul sa devina unul dintre elementele de atractie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#rafting Gorj, #trasee rafting Romania, #rafting Jiu, #rafting Bistrita, #rauri rafting Romania , #timp liber