Mergi la rafting pe ultima suta de metri - Doza de distractie Ziare.com

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 12:42
6365 citiri
Mergi la rafting pe ultima suta de metri - Doza de distractie Ziare.com

Raftingul este un sport aventuros, care iti pune la incercare curajul, viteza de reactie, dar si abilitatile de a lucra in echipa. Daca vrei sa-l incerci anul acesta, trebuie sa te grabesti, caci in curand, din cauza frigului, nu va mai fi posibil.

Dupa cum declara pentru Ziare.com Komaromi Istvan, de la White Water, de obicei raftingul se practica din aprilie pana in octobrie. Perioada se poate prelungi, atata timp cat nu se scade sub 10 grade. Pana la aceasta temperatura, costumele speciale reusesc sa mentina corpul la un nivel de confort, undeva peste 20 de grade, astfel incat clientii sa nu raceasca sau sa intre in hipotermie.

De asemenea, pentru a fi posibil acest sport, trebuie sa fie destula apa in albia raurilor (sa nu fie seceta), sa nu fie aluviuni, busteni plutitori si alte obiecte care ar putea pune in pericol viata participantilor.

Locatii pentru rafting

Raftingul se poate practica pe mai multe rauri din tara. Depinde de debitul apei. Zapada topita din munti aisgura debite corespunzatoare raftingului pe multe rauri ca Cerna, Nera, Aries, Mures, Lapus. Pe Jiu, Crisul Repede si pe Buzau se poate face rafting aproape tot anul. Depinde si de tipul de ambarcatiune folosit. O barca de rafting de 2 persoane poate trece pe ape foarte mici, unde o barca de 8 persoane s-ar impotmoli.

Echipament necesar si costuri

In afara de barca de rafting, fiecare participant are nevoie de pagae (vasla), casca de protectie, vesta de salvare, incaltari de preferat din neopren si costum de neopren. Ghizii mai au la ei si alte echipamente, precum sac de aruncare, briceag, carabiniere, scripeti, trusa de prim ajutor, fluier etc. Acestea sunt folosite in situatii de salvare.

Pretul barcilor de rafting variaza intre 600 si 3.000 de euro, in functie de marimea barcii si calitatea materialului din care e facuta. Costul echipamentul personal este intre 250 si 500 euro.

"Clientii pot veni in imbracaminte de sport sau de munte, dar de fapt primesc de la noi tot echipamentul necesar pentru rafting. Ajunge daca au la ei un costum de baie, pe care sa-l poarte sub neopren", spune Komaromi Istvan.

In functie de gradul de dificultate al raului, o tura de rafting costa intre 25 si 45 euro. Un weekend cu 2 coborari costa 79 euro.

O tura de rafting poate dura intre 1,5 si 5 ore, in functie de distanta parcursa, de debitul si de gradul de dificultate. Majoritatea turelor tin cam 2,5 ore, timp in care se vasleste pe o distanta de 10-15 kilometri.

Exista situatii periculoase?

Mai exista si situatii periculoase. De exemplu, cate o persoana mai poate sa cada din barca. Tocmai de aceea trebuie sa se foloseasca echipamente speciale de rafting. Casca le protejeaza oamenilor capul de lovituri. Neoprenul ii protejeaza de socul termic si de lovituri, daca dau de pietre, iar vesta de salvare ii tine la suprafata si totodata le protejeaza coloana vertebrala.

La fel de importante sunt si incaltarile bune, care le protejeaza picioarele si au o aderenta foarte buna pe pietre ude. Ghizii sunt instruiti sa-i aduca in siguranta in cel mai scurt timp posibil.

"Pana in momentul de fata nu am avut accidente majore, persoanele care au cazut din barca s-au ales maxim cu vanatai. Trebuie stiut, insa, ca majoritatea accidentelor se intampla pe mal, si nu pe apa. Persoanele pot aluneca si se lovesc in timp ce asteapta sa se urce in barca sau cand deja s-a terminat tura. Ghizii de rafting pregatiti si cu experinta pot preveni in mare accidentele", explica reprezentantul White Water.

Ce persoane nu au voie sa faca rafting

In primul rand, nu exista restrictie pentru oamenii care nu stiu sa inoate. Pot si acestia sa experimenteze raftingul, dar pe rauri de dificultate usoara si numai cu acceptul ghidului.

"Limita de varsta depinde de dificultate raului si de conditiile meteo. Noi am avut si copii de 7 ani la rafting pe rauri usoare cum ar fi Muresul. Cel mai in varsta avea 65 ani", adauga specialistul.

Este indicat, insa, ca persoanele sa stie sa inoate si sa aiba o conditie fizica normala.

Ce fel de persoane vin la rafting

Majoritatea persoanelor care se incumeta sa intre in aceasta aventura au intre 25 si 40 de ani, in egala masura barbati si femei, din clase medii si mai sus de atat.

Ce pregatiri exista inainte de sedinta

Inainte de fiecare tura, se tine un instructaj de pregatire. Clientii invata cum sa vasleasca, cum sa stea in barca, cum sa reactioneze la comenzile ghidului si ce sa faca si cum sa se protejeze in situatii de urgenta, cum ar fi o rasturnare sau cadere in apa.

Senzatia personala data de rafting

Komaromi Istvan spune ca "un client ar putea raspunde cel mai bine. Eu personal ma simt foarte bine in fiacare tura. In afara de adrenalina pe care mi-o da, raftingul ma ajuta sa uit de grijile vietii de zi cu zi si imi ofera si satisfactie, daca reusim sa vaslim o linie buna pe un sector de rau dificil, sau cand vad pe fata clientilor ca si ei sunt exaltati dupa tura de rafting".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#rafting rauri Romania, #rafting locatii Romania, #rafting aventura pericol, #rafting preturi echipament , #timp liber