N-ai echilibru pe doua roti? Fondatorul Scolii de Pedalat te transforma din pieton in biciclist Interviu

Marti, 21 Mai 2013, ora 08:06
4342 citiri
N-ai echilibru pe doua roti? Fondatorul Scolii de Pedalat te transforma din pieton in biciclist Interviu
Foto: Scoala de Pedalat

Odata cu venirea sezonului cald, activitatile in aer liber sunt nu doar placute, ci devin si necesare pentru cei care vor sa isi antreneze fizicul neglijat de peste iarna.

Una dintre activitatile la care ai putea sa apelezi este mersul pe doua roti, care, spre deosebire de pedalatul bicicletei medicinale, iti ofera si beneficiul unei mai buni oxigenari a creierului, gratie aerului de afara.

Dar ce te faci atunci cand nu stii sa mergi pe bicicleta, in ciuda tuturor sfaturilor de bine primite de peste tot? Ei bine, cel mai simplu ar fi sa inchiriezi una din parc si sa incerci sa o folosesti. Totusi, trebuie sa ai in vedere ca, in absenta unei persoane care sa te invete sa pedalezi in mod corespunzator, te-ai putea rani sau ai putea strica bicicleta.

Ca sa eviti sa faci din experienta primului pedalat in aer liber una neplacuta, poti sa apelezi la ajutorul unor profesionisti. Nu multi stiu ca in Capitala se organizeaza cursuri de initiere pentru cei care vor sa invete sa mearga pe bicicleta sau care, desi au deprins aceasta taina, se tem sa circule in trafic.

Astfel, persoanele de aproape orice varsta pot invata de la profesionisti precum cei de la Scoala de Pedalat, prima academie de ciclism din Romania, sa mearga pe bicicleta, sa capete incredere in trafic, sau sa isi creasca sansele obtinerii unei performante intr-o competitie de gen.

Sportivul Alexandru Calta, fondatorul Scolii de Pedalat, a explicat pentru Ziare.com ce trebuie sa faca persoanele care vor sa invete de la profesionisti sa mearga pe bicicleta si sa se descurce prin traficul din Bucuresti.

Cum si cand ti-a venit ideea sa pui pe picioare proiectul?

Pai m-am gandit sa il pun de pe picioare, pe roti, in 2005-2006, in liceu, vorbind cu un bun prieten despre scena ciclismului din Franta si Spania. Deja eram cel mai bun din Bucuresti la Bike (trialul pe bicicleta - n.red.), intre primii 5 din Romania si, cumva, am simtit ca pot sa impartasesc si altora ceea ce fac eu.

Pe vremea aceea, "predam" trick-uri (trucuri, scamatorii - n.red.) in schimbul pieselor de bicicleta, fiindca ale mele se tot stricau.

Cu timpul, m-am maturizat si am invatat sa dau o forma organizata acestui proiect, o forma atractiva si accesibila oricui vrea sa mearga pe bicicleta in felul sau. Astfel, "Scoala de Pedalat" a devenit locul sigur in care oricine poate invata mersul pe bicicleta in toate variantele sale, fara griji, fara stres, doar amuzament.

In ce constau cursurile si cine le tine?

La Scoala de Pedalat oamenii vin sa invete mersul pe bicicleta de la zero, sa dobandeasca abilitati speciale de manevrare a vehiculului cu doua roti, sa faca trick-uri si sarituri, sa afle sfaturi utile despre tot ce inseamna bicicleta si cum sa evite cel mai des intalnite pericole.

Cunostintele de psihologie si programare neuro-lingvistica ma califica drept Coach (antrenor - n. red.), iar alaturi de experienta acumulata pe doua roti pe parcursul a mai bine de un deceniu de Bike Trial, concursuri, demonstratii de extreme biking (ciclism extrem - n. red.) si antrenamente intense, oamenii ma pot recunoaste ca si instructor de ciclism. E destul de usor sa faca aceasta legatura cand vad ce fac eu cu bicicleta. Probabil e vorba si de talent si lejeritate in a transmite ceea ce stiu.

Alaturi de mine am cativa asistenti pe care i-am selectionat tot din zona bike trial, acesta fiind sportul care te invata cel mai inalt grad de control al bicicletei. Pe langa cursuri, mai oferim si spectacole de extreme biking la diverse evenimente ale companiilor si la zilele de nastere ale pasionatilor de bicicleta. Tinerii adora astfel de surprize.

Cui va adresati?

Cursurile de mers pe bicicleta ii au in vizor pe toti admiratorii bicicletei. Majoritatea oamenilor prefera doar un curs de baza, pentru a se putea plimba prin parc alaturi de familie, sau pentru a se simti increzatori prin traficul bucurestean, mergand cu bicicleta la serviciu.

Copiii aleg sa invete trucuri pentru a se da in spectacol, pentru a participa la diverse concursuri si pentru a-i lasa cu gura cascata pe prietenii lor. Pasionatii care participa la concursurile de mountain-bike vor sa invete tehnici de manevrare a bicicletei pentru a trece cu usurinta peste obstacolele intalnite si sfaturi care sa ii propulseze rapid inaintea celorlalti competitori.

Practic, transformam pietonii in biciclisti, iar biciclistii ating urmatorul nivel de performanta, fiindca ceea ce facem aici are aplicabiltate in toate ramurile ciclismului.

Cursurile sunt pe mai multe nivele?

Fiecare persoana poate alege cursul potrivit nivelului sau de cunostinte. Astfel vorbim despre incepatori - cei care nu stiu sa mearga pe doua roti sau care au invatat de curand -, si avansati - cei care deja stiu sa mearga pe bicicleta si au nevoie sa dobandeasca abilitati noi. Exista posibilitatea de a face cursul intr-un grup sau in cadrul unor lectii individuale. Cele din urma sunt cele mai scumpe, dar si cele mai cautate.

Unde se desfasoara cursurile?

De cele mai multe ori tinem lectiile in parcul Carol, insa pentru lectiile individuale mergem in parcul cel mai apropiat de client, cu conditia ca acesta sa fie potrivit pentru programa cursului.

Cat costa ele?

Cel mai accesibil curs costa 59 lei/sedinta si se ajunge pana la 99 lei/sedinta in cazul lectiilor individuale, unde incepatorii beneficiaza de bicicleta de scoala si apa pe toata durata cursului. Plata se face la inceputul fiecarui curs.

Cam de cat timp are nevoie o persoana ca sa invete sa mearga pe bicicleta?

Fiecare persoana are propriul ritm, iar rolul nostru este sa simtim si sa ne adaptam la ritmul clientului in timp ce implementam un maximum de cunostinte si abilitati cu un efort minim din partea cursantului, distractia si amuzamentul ramanand pe primul loc. Mersul pe bicicleta se poate invata chiar si in 5 minute, important este cum pregatesti totul dinainte.

Care a fost cea mai lunga perioada de care a avut nevoie un cursant de-al vostru/de-al tau pana acum pentru a invata sa mearga?

Cel mai mult a durat 6 sedinte individuale pana cand cursantul ne-a convins ca stapaneste bicicleta suficient de bine incat sa se poata bucura de plimbare. A fost un caz mai deosebit intrucat lipsea motivatia. Acesta a fost mai mult "fortat" de grupul sau de prieteni, care i-a facut cadou lectiile de bicicleta, asa ca n-a mai avut incotro, a devenit biciclist, i-a placut si pe urma nu a mai lispit de la iesirile in grup.

Cati ani avea cea mai varstnica persoana care a apelat la serviciile tale? Dar cel mai tanar?

Cel mai tanar are 4 ani, iar cel mai in varsta cursant are 54 ani.

Se intampla sa refuzati persoane pe care nu le considerati apte pentru mersul cu bicicleta? Se intampla sa renunte ei, cursantii?

Consideram ca oricine este apt pentru a merge pe bicicleta, atat timp cat isi doreste asta si deseori le vorbim oamenilor, incurajandu-i sa isi depaseasca zona de confort, vechile limitari si etichete pe care si le-au pus singuri si sa simta din nou ca puterea sa afla in interiorul lor. E suficient doar sa o activeze. Toti cei care s-au inscris au reusit sa urmeze cu succes programa cursurilor, nimeni nu e lasat pe dinafara.

Ce sfaturi aveti pentru cei care vor sa invete sa mearga pe bicicleta?

Sfatuim pe toata lumea sa ceara sfatul unui profesionist atunci cand isi aleg bicicleta potrivita stilului lor, sa mearga cu grija la inceput, sa exerseze pas cu pas, sa fie ingaduitori cu ei si cu cei pe care ii intalnesc, sa exerseze mai mult si sa se distreze in timp ce bicicleta are grija ca ei sa fie mai sanatosi, mai fericiti, mai longevivi.

Ii incurajam sa se inscrie la Scoala de Pedalat si noi le vom oferi tot suportul de care au nevoie pentru a merge pe bicicleta asa cum isi doresc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Scoala Pedalat cursuri bicicleta, #cursuri bicicleta incepatori preturi, #invata mergi bicicleta cursuri, #cursuri ciclism Bucuresti preturi , #timp liber