Senzatii tari pentru oamenii normali? Incearca saltul cu parasuta!

Vineri, 17 Mai 2013, ora 13:13
46408 citiri
Senzatii tari pentru oamenii normali? Incearca saltul cu parasuta!
Foto: TNT Brothers

In loc sa iesi cu baietii la o bere, sa stai la coada la vaporas in Herastrau sau sa lancezesti pe canapea, in fata televizorului, de ce n-ai merge, weekendul acesta, sa sari cu parasuta?

Recunoaste, te-ai gandit nu o data ce sentimente te-ar incerca sus, departe de grijile lumesti, intrebandu-te cum te-ai percepe apoi, odata ce "ai facut-o si pe-asta".

O saritura cu parasuta e unul dintre acele lucruri ce merita facute macar o data-n viata, chiar daca ti-e frica de inaltime, chiar daca in viata de zi cu zi te imbraci la costum sau in tocuri, dupa caz, chiar daca esti un bun familist sau te incadrezi in oricare alt sablon. Sau niciunul.

Cat costa aventura?

Daca deja ai decis sa treci de stadiul intrebarilor de genul "Cum ar fi?" si ai si un ban pus deoparte, pune mana pe telefon si suna la TNT Brothers. Un salt in tandem, pentru incepatori, costa 650 de lei, iar daca vrei sa-ti revezi grimasa ori de cate ori ai chef se ajunge la 875 de lei, suma in care intra si inregistrarea video. Daca vrei sa-ti agati si fotografii pe hol, in aventurosul drum catre bucatarie, intregul pachet te costa 950 de lei.

Daca deja ti-a intrat microbul in sange si ai trecut de stadiul primei sarituri, ba chiar ai ajuns la performanta de a putea sari singur, exista o sumedenie de optiuni. Pentru un pachet de 10 salturi individuale de la altitudinea de 4.000 de metri, unde vei ajunge cu un Cessna TP 206 D YR- TNT sau Pilatus Porter B2-H2 - F-BKQU, vei plati 110 lei, iar pentru un abonament valabil 6 luni 1.060 lei.

Preturile sunt chiar mai mici daca alegi sa te arunci in gol de la o altitudine mai joasa.

Poti face si cursuri de parasutism, ofertele fiind pentru toate buzunarele, dotarile si preferintele. Cursul de AFF (accelerated free fall) presupune 7 module, care pot fi 7 salturi, ce pot fi facute si intr-un interval de timp de doua saptamani. Licienta se obtine dupa ce ai facut 25 salturi minimum, insa singur poti sari dupa 7 salturi.

Cursuri de parasutism pot fi facute si la Aeroclubul Romaniei, insa din pacate aici se fac inscrieri doar in luna ianuarie, chiar daca se desfasoara pe durata intregului an. Un curs de parasutism aici costa 650 de euro, insa pentru tinerii cu varste cuprinse intre 16 - 23 ani este gratuit in baza examenelor de selectie. In ceea ce priveste examenele, acestea sunt teoretice, din materii specifice, si probe fizice de sport.

In cadere libera cu 200 km/h

Se poate sari cu parasuta si daca nu s-a absolvit un astfel de curs in prealabil, insa doar in tandem si cu instructaj inainte de salt. In acest caz, saltul e 140 de euro, iar instructajul tine 30 de minute, dupa cum a declarat pentru Ziare.com pilotul comandant Stefan Panait, din partea Aeroclubului Romaniei.

Rezervarea trebuie facuta cu doua saptamani inainte, iar in ceea ce priveste numarul instructorilor, acesta ajunge la 40. Ai grija, insa, ca greutatea sa fie una normala, pentru a nu avea surprize odata ajuns la Clinceni, unde au loc sariturile.

Ar mai trebui sa stii ca aici se sare de la o altitudine de 3.000 de metri, iar aparatul cu care urci e un Airvan GA8.

Daca ai trecut de prima tinerete si te codesti sa nu fii luat peste picior, afla ca la TNT Brothers cel mai tanar saritor a avut 16 ani, iar cel mai varstnic 67 de ani.

Cum ar trebui sa arate aceasta experienta? "Cea mai usoara si sigura metoda de a simti adrenalina prin cadere libera cu 200 km/h", explica Bogdan Boeru, din partea TNT Brothers, pentru Ziare.com.

Nu este necesara vreo pregatire anterioara

Daca esti la primul salt, trebuie sa stii ca nu este necesara nicio pregatire anterioara. Pe cine vei intalni cand te-ai decis ca vrei sa sari? Oameni ca si tine, din patura medie a societatii, dornici de adrenalina si care vor sa experimenteze sentimentul de libertate deplina.

Instructajul inainte de saritura nu dureaza aici mai mult de 10 minute si e facut de unul dintre cei 10 instructori colaboratori sau 3 angajati permanenti.

Daca te temi legat de eventualitatea unei aterizari nereusite, trebuie sa stii ca parasuta are doua comenzi de pilotare. "Odata ce este in presiune, aceasta aduce parasutistul jos. In apropierea solului este suficient sa sa traga de ambele comenzi de pilotare pentru a face o aterizare reusita", explica Bogdan Boeru.

Potrivit lui Stefan Panait, din partea Aeroclubului Romaniei, in cel mai rau caz pot aparea contuzii minore, insa asta nu s-a intamplat niciodata pana acum.

Intr-un weekend 20 - 30 de persoane aleg sa efectueze sarituri in tandem, insa poti admira, in Sos. Bucuresti - Alexandria Nr. 16 (la circa 2,3 km pe drumul lateral dreapta, in comuna Cornetu), unde au loc sariturile TNT Brothers, si 40 de parasutisti cu licenta.

Daca ai afectiuni miocardice, bine ar fi sa ramai doar cu privitul, pentru ca o astfel de saritura implica multa adrenalina.

Sariturile se fac in weekend, de vineri pana duminica, iar "sezonul", la parasutism, tine din aprilie pana in noiembrie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#parasutism Bucuresti, #saritura parasuta pret Capitala, #salt parasuta pret, #cursuri parasutism Bucuresti pret, #contraindicatii parasutism probleme sanatate, #salt tandem parasutism Bucuresti , #timp liber