Ursidele, dar cosmic de Craciun, la solstitiul de iarna

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 19:10
3603 citiri
Ursidele, dar cosmic de Craciun, la solstitiul de iarna
Foto: Arhiva

In dimineata zilei de 22 decembrie putem admira Ursidele, un curent meteoric care vine odata cu solstitiul de iarna si este ceva mai slab ca numar de stele cazatoare pe ora decat Geminidele, prima ploaie de stele spectaculoasa a acestei luni, cazuta in noaptea dintre 13 si 14 decembrie.

De obicei, observarea lor este ingreunata de luna plina. Dar anul acesta este anul lor. Ursidele vor atinge culmea stralucirii in noaptea de 22 spre 23 decembrie, fiind mai vizibile ca de obicei datorita eclipsei totale de luna.

In 2010, se intampla ca, dupa 372 ani, eclipsa de luna sa coincida cu solstitiul de iarna. Urmatoarea eclipsa de luna care sa coincida cu solstitiul de iarna este asteptata abia in 2094, scrie revista Space.

Timp de 72 de minute, cand Luna va fi complet acoperita de umbra Pamantului, stelele mai putin vizibile si Calea Lactee vor deveni mai stralucitoare ca de obicei, iar ursidele vor oferi spectacolul lor in dar de Craciun.

In acest solstitiu de iarna, cei care se vor bucura din plin de privelistea stralucitoare a ursidelor, sunt ursii polari. Ei vor privi ploaia de stele ce le poarta numele, pentru ca la Polul Nord ea va atinge gradul cel mai inalt de vizibilitate.

Numele Ursidelor

Ursidele au fost denumite asa dupa Ursa mica fiindca se ivesc din vecinatatea stelei portocalii Kochab din aceasta constelatie. Kochab este cea mai stralucitoare dintre cele doua stele care strajuiesc Steaua Poalara, cea de a doua fiind Pherkad.

In mitologia greaca, numele celor doua constelatii Ursa mare si Ursa mica (denumite popular carul mare si carul mic) se leaga de trista poveste a nimfei Callisto si a fiului ei Arcas, intemeietorul Arcadiei.

Transformata din gelozie de Hera intr-o ursoaica, nimfa este cat pe ce sa fie ucisa de fiul sau in timpul unei vanatori, dar Zeus intervine trasnformandu-l pe Arcas intr-un urs mai mic decat mama sa. El le ofera amandurora nemurirea aruncandu-i in cer in chip de constelatii.

Ursidele, care se ivesc dinspre Ursa mica, sunt de fapt praful cosmic pulverizat periodic de cometa 8P/Tuttle, care a fost vazuta ultima oara in 2008.

Solstitiul de iarna in mitologie

La 21 decembrie, Soarele ajunge deasupra tropicului Capricornului, cand in emisfera nordica este cea mai lunga noapte din an, iar in emisfera sudica, ziua cea mai lunga. Solstitiul de iarna a fost sarbatorit de popoare de-a lungul timpului. Au existat numeroase traditii si obiceiuri precrestine, care au marcat aceasta zi.

In antichitate, romanii celebrau Saturnaliile, festivitati in onoarea Zeului Saturn, cand pentru o saptamana intreaga totul era permis, se organizau procesiuni, deghizari, carnavaluri si se ofereau daruri.

Vechiul zeu persan Mithra era sarbatorit drept multumire pentru zilele care incepeau sa devina mai lungi dupa solstitiul de iarna.

In Anglia, traditia celta a druizilor era sa taie vascul care creste pe stejari si sa il ofere in chip de binecuvantare, fiindca stejarii erau considerati sacri, iar fructul iernatic al vascului simboliza caldura vietii, care palpaie in lunile intunecoase de iarna. Tot druizii au initiat sarbatoarea Yule, prin care in vechile legende nordice se marca solstitiul de iarna.

In Germania, inca din secolul 12, exista traditia arderii unui bustean urias, ca simbol al luminii si caldurii in intunericul iernii.

Din Finlanda vine un vechi personaj stramos al lui Mos Craciun, numit Joulupukki, care bate la usile caselor oferind cadouri copiilor cuminti, iar in Norvegia sarbatoarea Yule incepe pe 23 decembrie si dureaza 13 zile.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ploaie stele solstitiu, #eclipsa Luna decembrie , #timp liber