Sir William Browder, un om de afaceri, dezvăluie cum a furat Putin 1.000 de miliarde de dolari de la propriul său popor. Britanicul, devenit ”inamicul numărul 1” al dictatorului, divulgă secrete șocante legate de președintele rus.
Browder îl caracterizează pe Putin ca ”întruchiparea răului, un dictator monstruos ce amenință cu un holocaust nuclear, care ar putea distruge Europa”. El spune că liderul de la Kremlin era un necunoscut din afara politicii ruse, în ajunul Anului Nou din 1999, când Vladimir Putin a fost numit succesor al președintelui alcoolic Boris Elțin, în urmă cu un sfert de secol. În schimb, afaceristul vorbește și despre posibilul glonț al unui asasin, care l-ar viza pe Putin, potrivit Daily Mail.
Fostul ofițer de informații KGB a fost prim-ministru interimar al superputerii mai puțin de cinci luni și a fost considerat atât de public, cât și de oligarhii gangsteri care controlau economia ca un om politic slab. Elțîn l-a văzut ca fiind de încredere și ascultător, dar lipsit de orice fel de imaginație sau viziune.
După un sfert de secol, lui Putin încă îi lipsește carisma, dar nimeni nu îl consideră un lider slab. Cei care l-au subestimat au plătit prețul, adesea cu viața lor. Asta au văzut milioane de ruși obișnuiți. Putin și-a condus patria mai mult decât orice lider de la Iosif Stalin, care a fost dictator timp de 30 de ani până la moartea sa în 1953. Dar Stalin și-a ținut țara unită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe când Putin a dezbinat-o.
Devastarea pe care a provocat-o Rusiei pentru câștigul său personal este incalculabilă. La fel și bogăția pe care a jefuit-o. O estimare conservatoare estimează suma furată de el și de o mie de asociați ai săi la peste un trilion de dolari (1.000 de miliarde).
Browder spune că a asistat la acest proces de prima dată (când a făcut afaceri în Rusia) când a condus un fond de investiții de mai multe miliarde de dolari la Moscova, în primele zile ale privatizării de acolo. Când cei de la Kremlin s-au întors împotriva sa, i s-a interzis să se întoarcă în țară după o călătorie în străinătate în 2005, s-a purtat o campanie împotriva corupției regimului și el a ajuns un ghimpe pentru președintele rus, căpătând statutul de „Inamicul numărul 1 al lui Putin”.
Astăzi, Putin se agață de putere ducând un război nesfârșit. Pentru a împiedica 140 de milioane de ruși să se întoarcă împotriva lui, el trebuie să țină țara într-o stare permanentă de asediu și paranoia.
Dacă ar fi răsturnat, nici un loc de pe planetă nu ar fi sigur ca să se refugieze, în ciuda averii sale uluitoare. Va fi extrădat înapoi în Rusia, aruncat în închisoare, judecat și aproape sigur executat. Dar acest lucru este o perspectivă puțin probabilă. Occidentul a subestimat de mult capacitatea lui Putin de a manipula puterea. Este un talent nemilos bazat pe două trăsături psihopatice: dorința de a ucide și capacitatea de a spune minciuni cu o față sinceră.
Singura cale de urmat a lui Putin este să escaladeze până când va obține o victorie completă. Dar singurul acord pe care Putin îl va accepta este unul de capitulare totală și prăbușirea Ucrainei.
Putin nu va cădea de glonțul unui asasin
Singurul acord care îl interesează vreodată pe Putin este cel în care ia totul. Liderii Occidentului nu au reușit prea des să înțeleagă asta. Pentru a înțelege implicațiile sale, trebuie să ne întoarcem cu 25 de ani în urmă, când șefii de bande din Rusia făceau aceeași greșeală și își imaginau că ar putea face o înțelegere avantajoasă cu Putin.
În octombrie 2003, Putin a făcut ceva de neconceput. L-a arestat pe cel mai bogat și mai influent dintre oligarhi, Mihail Hodorkovski, care controla câmpurile petroliere Yukos din Siberia, și l-a judecat pentru fraudă. A fost condamnat la nouă ani de închisoare. Prima reacție a celorlalți oligarhi a fost neîncrederea. Apoi s-a instalat frica. Spectrul închisorii pentru toți a devenit real.
Atunci Putin a încheiat un acord care a schimbat cursul istoriei. El s-a dovedit a fi cel mai mare gangster dintre toți. A acordat oligarhilor libertatea și protecția sa, în schimbul a 50 la sută din averea lor. Prin acel edict unic, el s-a făcut extraordinar de bogat și i-a forțat pe toți criminalii din Rusia să lucreze pentru el.
Putin nu a luat însă doar 50% din veniturile oligarhilor. A jefuit cuferele statului, furând bani de la armată, din impozitul pe venit, din bugetele educației și sănătății, din proiectele de infrastructură și din toate serviciile publice care țin o țară în funcțiune.
Și nu mai există întoarcere, pentru că toate relațiile internaționale de afaceri ale Rusiei, care gravitează în jurul furnizării de petrol și gaze către Occident, au fost distruse. Orice înțelegere privind Ucraina, pe care Putin ar accepta-o nu ar fi diferită de acordul de pace naiv al lui Neville Chamberlain cu Adolf Hitler în 1938. Efectul imediat va fi acela de a preda Rusiei controlul efectiv asupra unei mari părți a Ucrainei.
Browder spune că ”nu e bine să speri că dictatorul va pleca. Zvonurile despre sănătatea proastă a lui Putin s-au tot auzit de ani de zile, dar cred că sunt lipsite de temei. Și șansele ca el să cadă de glonțul unui asasin sunt nule. Are cel mai bun aparat de securitate al oricărui dictator din istorie”.