7 lucruri inedite despre onorabilul Wimbledon, cel mai vechi Grand Slam. Djokovic îl poate egala anul acesta pe Federer

Duminica, 02 Iulie 2023, ora 22:56
2159 citiri
7 lucruri inedite despre onorabilul Wimbledon, cel mai vechi Grand Slam. Djokovic îl poate egala anul acesta pe Federer
Novak Djokovic e favorit la Wimbledon FOTO Facebook

Ediția 2023 a Wimbledonului începe pe 3 iulie și se încheie pe 16 iulie. Se vor acorda premii-record la acest Grand Slam prestigios care ține cu dinții de respectarea tradițiilor.

Roger Federer și Martina Navratilova au cele mai multe turnee câștigate la Wimbledon. În ceea ce îi privește pe români. Simona Halep a cucerit trofeul în 2019, iar Horia Tecău s-a impus în 2015 alături de Jean-Julie Rojer.

Născut în 1877, acum 146 de ani, Wimbledon s-a jucat neîntrerupt cu excepția perioadelor celor două războaie mondiale și a anului 2020, când a fost anulat din cauza pandemiei de Covid. În acest an se va derula ediția cu numărul 136.

1.Iarbă. Wimbledon a rămas singurul turneu de Grand Slam care se joacă pe iarbă. Pe vremuri, era suprafața predominată, atât Australian Open cât si US Open jucându-se pe gazon. US Open a trecut în 1975 la zgură, iar peste trei ani s-a mutat pe hard. Australian Open a păstrat iarba până în 1988, apoi a ales hardul.

2. All-white. Turneul londonez impune o ținută strictă: toți jucătorii trebuie să evolueze în alb, întocmai ca pe vremuri. Dacă în 1963 se vorbea în regulament despre un alb predominant, în 1995 regula s-a înăsprit, iar termenul folosit a devenit "un echipament aproape in întregime alb". Când Federer a folosit o pereche de încălțăminte cu talpa portocalie, elvețianului i s-a cerut ca la meciul următor să nu mai apară cu ea.

3. Regalitatea. Familia regală a Marii Britanii face parte din istoria acestui turneu. Regele Charles e acum e patronul All England Club, iar loja regală cu 74 de locuri a apărut încă din 1922.

4. Wimbledon. Numele reprezintă o suburbie a Londrei, pe care se situează complexul All England Club. Spre deosebire de celelalte turnee de Grand Slam nu foloșește cuvântul Open în denumire, iar oficial turneul este The Championship. Cu toate acestea, toată lumea îl știe după un singur cuvânt: Wimbledon.

5. Căpșuni și frișcă. Este ceea ce tradițional se mănâncă la Wimbledon încă de la sfârșitul secolului 19. Pur si simplu, perioada în care se joacă turneul coincide cu apariția căpșunilor. Frișca a fost adăugată mai târziu "în meniu".

6. Programarea meciurilor. Campionul en-titre de la Wimbledon va juca întotdeauna primul meci al turneului pe Center Court. Iar campioana va face același lucru a doua zi.

7. The Center Court. Arena Centrală de la Wimbledon a fost ridicată în 1922, fiind cea mai "bătrână" dintre terenurile principale de la Grand Slamuri. Arena Centrală a supraviețuit unui bombardament german in 1940, când s-au distrus 1200 de locuri.

Cele mai multe titluri la Wimbledon (era open)

Roger Federer – 8

Pete Sampras – 7

Novak Djokovic – 7

Bjorn Borg – 5

Martina Navratilova – 9

Steffi Graf – 7

Serena Williams – 7

Venus Williams - 5

Quarterly Report - Editia 4

Novak Djokovic, la cel mai bun meci al anului. Ce-a făcut la Roland-Garros
Novak Djokovic, la cel mai bun meci al anului. Ce-a făcut la Roland-Garros
Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a obţinut joi o calificare facilă în turul al treilea la Roland Garros după ce a avut emoţii doar în primul set în faţa spaniolului...
Djokovic s-a calificat în turul 2 la Roland Garros și a avut un mesaj de transmis
Djokovic s-a calificat în turul 2 la Roland Garros și a avut un mesaj de transmis
Liderul ATP, Novak Djokovic, deţinător al trofeului, s-a calificat în turul doi la Roland-Garros eliminându-l pe Pierre-Hugues Herbert în trei seturi (6-4, 7-6 [3], 6-4), marţi, la debutul...
#wimbledon, #Novak Djokovic, #Roger Federer, #capsuni, #frisca, #iarba, #Alb , #stiri tenis