Xi Jinping şi Joe Biden, convorbire telefonică pentru "gestionarea tensiunilor", prima după summitul din California

Marti, 02 Aprilie 2024, ora 22:28
2071 citiri
Xi Jinping şi Joe Biden, convorbire telefonică pentru "gestionarea tensiunilor", prima după summitul din California
Joe Biden și Xi Jinping FOTO / Hepta

Preşedinţii chinez Xi Jinping şi american Joe Biden au avut marţi, 2 aprilie, o convorbire telefonică, prima lor conversaţie de la un summit în noiembrie anul trecut în California, având ca obiectiv, potrivit Casei Albe, "gestionarea tensiunilor" dintre cele două superputeri, relatează AFP.

"Cei doi şefi de stat au avut un schimb de opinii sincer şi profund privind relaţiile chino-americane şi problemele de interes comun pentru cele două părţi", a indicat postul public de televiziune CCTV, în timp ce Casa Albă a menţionat într-un comunicat o conversaţie legată atât de posibilităţile de "cooperare", cât şi de "diferenţele" de opinii.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va merge în China "în următoarele zile", iar şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va deplasa de asemenea la Beijing "în următoarele săptămâni" pentru a continua dialogul, a anunţat, la rândul său, un înalt oficial al Casei Albe.

Potrivit acestei surse, care a cerut anonimatul, convorbirea celor doi lideri nu a fost concepută pentru a duce la "anunţuri", ci pentru a "face un bilanţ" după summit-ul lor din noiembrie.

Acest summit a făcut posibilă reînnoirea dialogului după o perioada de tensiune foarte puternică la începutul anului 2023, legată de survolarea teritoriului american de către un balon chinez.

"O concurenţă intensă necesită o activitate diplomatică intensă pentru a gestiona tensiunile, a aborda neînţelegerile şi a evita o confruntare nedorită. Această convorbire telefonică este o modalitate de a face aceasta", a explicat oficialul american, în cadrul unui interviu acordat presei, interviu acordat înaintea convorbirii celor doi lideri.

Dacă dialogul va fi restabilit, nu lipsesc motivele pentru fricţiuni între China şi Statele Unite.

Joe Biden şi-a exprimat astfel "preocuparea" cu privire la sprijinul economic şi industrial pe care Beijingul îl oferă Moscovei, potrivit comunicatului difuzat de Casa Albă.

Legătura dintre China şi Iran urma să fie abordată, de asemenea, de cei doi lideri, menţionează sursa citată.

Statele Unite ar dori ca Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a opri atacurile rebelilor houthi, un grup de rebeli yemeniţi sprijiniţi de Teheran, împotriva navelor din Marea Roşie.

Joe Biden a reafirmat, de asemenea, "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii" în jurul Taiwanului, cu puţin timp înainte de învestirea noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te, se arată în comunicatul difuzat de Casa Albă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Opinie: Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu?
Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și cum poate ieși coaliția din capcana Cîrstoiu? Cine îl poate înlocui pe doctorul cu probleme în așa fel încât să devină un...
#Xi Jinping presedinte China, #Joe Biden presedinte SUA, #convorbire telefonica Joe Biden Xi Jiping , #presedinte SUA