Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 05:32
13363 citiri
Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina
Xi a arătat deschidere față de Biden și distanțare față de Putin FOTO: Slate

Summitul G20 de la Bali din Indonezia s-a terminat cu un mare succes, iar declarația de încheiere a constituit o mare surpriză, deoarece liderii mondiali au reușit să evidențieze o denunțare a războiului Rusiei. Astfel, președintele Chinei, Xi Jinping și-a îndepărtat privirea de la Vladimir Putin, el nevrând să-l urmeze pe acesta în izolarea diplomatică din prezent.

Cei mai mulți membri ai Grupului G20 au condamnat ferm războiul Rusiei din Ucraina, iar China și India, care au schimburi economice semnificative cu Moscova, au făcut o ”schimbare activă” și s-au alăturat ”părții democratice a marii diviziuni geopolitice” de state prezente în Indonezia, potrivit Blommberg.

Cu discursurile și gesturile din ultimele săptămâni, Xi a făcut cei mai importanți pași ai săi pentru a crea spațiu între Beijing și Moscova, de când Vladimir Putin a invadat Ucraina în urmă cu aproape nouă luni.

Putin primește o puternică lovitură de la Xi Jinping, în privința SUA: Proiectul crucial al președintelui rus nu are acceptul Beijingului

Cel mai recent semnal a venit la summitul Grupului celor 20 de pe insula stațiune indoneziană Bali, unde China a semnat miercuri un comunicat în care s-a spus că „majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina”.

Se pare că parteneriatul președintelui chinez Xi Jinping cu Vladimir Putin are limite până la urmă: el nu vrea să-l urmeze pe liderul rus în izolarea diplomatică.

„Președintele rus este aproape singur în lume cu politica sa și nu are un partener puternic de alianță”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu Xi la Beijing la începutul acestei luni, reporterilor la Bali. El a remarcat „cuvintele uimitor de clare” ale declarației.

Xi Jinping a revenit pe scena mondială

Această demonstrație de solidaritate a urmat unei serii de întâlniri relativ calde între Xi și liderii mondiali care au condus campania de pedepsire a Moscovei, inclusiv prima sa întâlnire cu președintele american Joe Biden, de luni. În aceste discuții, Xi și-a întărit opoziția față de utilizarea armelor nucleare în Ucraina, o poziție care conturează liniile roșii ale Chinei fără a abandona cu totul Rusia.

Xi încearcă să revină pe scena mondială după ce a evitat călătoriile în străinătate în primii doi ani și jumătate de pandemie, o perioadă în care opiniile despre China s-au deteriorat în majoritatea națiunilor dezvoltate.

Declarația de încheiere a summitului G20 din Indonezia arată că ”cei mai mulți membri au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală”. Sprijinul Chinei pentru o declarație publică critică la adresa Rusiei i-a surprins pe unii.

O putere mondială, schimbare neprevăzută de strategie față de Rusia: Dublează afacerile cu Moscova

Beijingul a făcut-o probabil pentru că președintele chinez Xi Jinping „nu vrea să susțină un învins” după înfrângerea Rusiei în orașul ucrainean Herson, a spus John Kirton, director al G20 Research Group.

În plus, „China nu urmărește să schimbe ordinea internațională existentă sau să se amestece în afacerile interne ale Statelor Unite și nu are intenția de a contesta sau de a înlocui Statele Unite”, a declarat Xi Jinping la întâlnirea sa cu președintele Joe Biden.

”China nu are intenția de a contesta SUA sau de a schimba ordinea internațională existentă”, i-a spus președintele chinez omologului său american în timpul întâlnirii lor în marja summitului G-20 de la Bali.

Eveniment Quarterly Report

Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Xi Jinping și Bashar Al-Assad, printre oficialităţile care vor participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Asiatice
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cel al Siriei, Bashar Al-Assad, se numără printre conducătorii care vor onora ceremonia de deschidere a celei de-a 19-a ediţii a Jocurilor Asiatice de la...
Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Putin a confirmat că merge în China. Ce speră să obțină liderul de la Kremlin de la Xi Jinping
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat miercuri, 20 septembrie, că se va deplasa în China, la invitaţia omologului său, Xi Jinping, în prima sa deplasare în această ţară după...
#Xi Jinping, #Xi Jinping presedinte China, #Putin Xi Jinping, #Biden Xi Jinping, #china rusia, #summit G20 , #China