Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a folosit miercuri conferința condusă de Beijing a liderilor țărilor în curs de dezvoltare pentru a-și prezenta ambițiile sale de a remodela ordinea globală. Liderul a dezvăluit că țara sa reprezintă o alternativă la conducerea lumii de către SUA. Xi respinge hegemonia mondială americană și susține China ca o forță pentru stabilitate internațională și punându-l pe Putin în calitate de intermediar de putere globală.
Vizita lui Putin în China nu a adus nimic nou în relațiile cu China, niciun acord comercial nu a fost semnat de către Moscova, întărind ideea că Xi consideră Rusia ca un partener junior în acest moment, ținând-o la respect, potrivit New York Times.
Evenimentul, Forumul Belt and Road, este centrat pe inițiativa de politică externă a Chinei, care își propune să extindă influența Beijingului în străinătate prin proiecte de infrastructură. Putin a fost tratat ca un oaspete de onoare și adesea fotografiat lângă Xi.
Un savant american născut la Shanghai avertizează: Putin și Xi au o mare problemă, ca niciodată
Xi a căutat să prezinte China drept o forță pentru stabilitate în lume, cu Putin alături de el – nu contează că Rusia a dat peste cap securitatea europeană atunci când a lansat o invazie a Ucrainei în urmă cu peste 19 luni.
„Confruntarea ideologică, rivalitatea geopolitică și politica de bloc nu sunt o alegere pentru noi”, a spus Xi într-un discurs la deschiderea forumului din Sala Mare a Poporului din Beijing.
„Suntem împotriva sancțiunilor unilaterale, constrângerii economice și decuplării și întreruperea lanțului de aprovizionare”, a spus Xi Jinping, referindu-se clar la eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi occidentali de a face presiuni asupra Chinei. Washingtonul și Beijingul sunt angajate într-o rivalitate intensă în privința comerțului, tehnologiei și statutului Taiwanului, iar China a protestat împotriva interdicțiilor impuse de Statele Unite asupra exporturilor de semiconductori din China.
Prezentarea prietenoasă făcută de Xi Jinping lui Putin la forumul de la Beijing reafirmă un parteneriat, salutat nu cu mult timp în urmă de lideri ca având „fără limite”, care a contribuit la scindarea țărilor în blocuri opuse.
Au fost reprezentate în schimb aproape 150 de națiuni în curs de dezvoltare. China a plătit aproape 1 trilion de dolari (1.000 de miliarde) prin inițiativa Belt and Road, în mare parte sub formă de împrumuturi, pentru a construi centrale electrice, porturi maritime și alte infrastructuri în Asia, Africa și America Latină, iar unele țări consideră că obligațiile lor sunt oneroase.
În ceea ce îl privește pe Putin, călătoria sa nu a dat încă noi acorduri economice cu China. Dar a adus deja dividende diplomatice pentru el, permițându-i liderului rus să se prezinte ca un intermediar de putere globală, în ciuda eforturilor occidentale de a-l izola. El s-a întâlnit și cu alți lideri asiatici la Beijing.
În același timp, Putin a căutat să-și semnaleze autonomia geopolitică față de China, vecinul mai puternic al țării sale. El a subliniat propriile planuri grandioase de infrastructură ale Rusiei în regiune și a cerut investiții străine, fără a declara planuri de a se alătura proiectelor existente ale Chinei.